לדלג לתוכן

משק אחיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
משק אחיה
נתונים כלליים
סוג יקב, בית בד
תקופת הפעילות 2004–הווה (כ־20 שנה) עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המטה אזור התעשייה בשילה
ענפי תעשייה חקלאות
מוצרים עיקריים שמן זית, יין
 
www.m-achiya.co.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
עצי זית של משק אחיה

משק אחיה היא חברה העוסקת בייצור ושיווק מוצרי שמן זית ויינות שונים. החברה פועלת באזור התעשייה של היישוב שילה שבבנימין. שטחי הגידול של המשק מכיל אלפי עצי זית ומאות דונמים של כרמי יין.[1].

מטעי זיתים שיוסף שוקר טיפח למרגלות גבעת אחיה

המשק הוקם בשנת ה'תשס"ד (2004) על ידי הרב יוסף שוקר שיזם את פיתוח החקלאות העברית באזור השומרון. יוסף נטע מאות עצי זית במספר מטעים באזור שילה. בשנים הראשונות, היה מוביל יוסף את זיתי המסיק לבתי בד שונים. משעה שמסק כמות זיתים משמעותית, החליט לייבא מאיטליה מכונות ולהקים בית בד עצמאי. בעקבות החלטתו זו, הוקם בית הבד העברי הראשון בבנימין. שוקר הקים את בית-הבד ביישוב אחיה שהיה מייסדו. לחברה שייסד קרא על שם היישוב "משק אחיה".

במהלך ניקוי המכונות, אחרי העצירה הראשונה, נפל יוסף לאחת המכונות של בית הבד, נפצע בצורה אנושה, ולאחר כמה שנים נפטר.[2]

לאחר שנתיים בית הבד הועבר לאזור התעשייה של גוש שילה. מאז, המשק פרח וגדל, וכיום ברשות המשק 350 דונם של עצי זית ו-350 דונם של גפנים.

במאי 2021, הורה בג"ץ למינהל האזרחי לפנות עד אוקטובר 170 דונם, אותם מעבד משק אחיה בעמק שילה. זאת לאחר 13 שנים של התדיינות משפטית, שהחלה בעקבות עתירות שהגישו פלסטינים הטוענים בעלות על הקרקע[3]. בספטמבר, כחודש לפני תאריך הביצוע, הסכימה המדינה לפשרה לפיה פינוי השטח יידחה לפברואר 2023. העצים לא יעקרו לחלוטין, אלא יועברו לקרקע חלופית שתספק המדינה[4][5].

שמן לאחר כבישה

השמן של משק אחיה זכה במהלך השנים במדליות ובתחרויות בין לאומיות ונודע באיכותו הגבוהה, בין השאר זכה המשק:

  • בתחרות טרא אוליבו – שמן הזית הטוב ביותר לשנת 2015[6] ובמדליית Grand Prestige Gold שמן הזית בלנד הטוב ביותר בישראל לשנת 2017[7][8]
  • ציון לשבח בתחרות שמן זית ישראלי 2018–2019

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משק אחיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]