נחל לוטם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־20:16, 6 באוגוסט 2010 מאת Yonidebot (שיחה | תרומות) (בוט החלפות: הצמחייה;)
צמחיה ים תיכונית טיפוסית בנחל לוטם
הצמחייה בנחל לוטם

נחל לוטם (ואדי טאטר בערבית) הוא נחל אכזב היורד במדרונו המערבי של הר הכרמל. מוצאו של הנחל בגן האם, במרכז הכרמל שבחיפה, ומהלכו מערבה. אורכו של הנחל כ- 2.5 ק"מ.

מהלך הנחל

מוצאו של הנחל דרומית לגן החיות הלימודי חיפה ולרמת התישבי, וצפונית לסניף מרכז של בית הספר הריאלי בחיפה. הנחל מפריד בין שכונת הכרמל המערבי לשכונת הכרמל הצרפתי בחיפה, מסתיים דרומית לקריית שפרינצק וצפונית לשכונת שער עליה (בסמוך לבית חולים 10), ונשפך אל הים באזור פארק הכט.

חלקו העליון של הנחל הינו עמק תלול. החלק התחתון שטוח יותר ועובר בשכונות קריית שפרינצק ושער העלייה, לרוב בשטח בנוי. לאורך חלקו הירוק של הנחל עובר שביל הליכה למטיילים, היוצא מגן האם ומסתיים בשכונת שער העלייה. גישה רגלית נוספת אל הנחל הינה מרחוב דרך הים בשכונת כרמל מערבי.

צמחייה

בחלקו המרכזי של הנחל השתמר חורש מפותח שבו שולט ער אציל, בית גידול נדיר באזור זה של הכרמל. לאורכו של הנחל גדלים עצים פליטי תרבות כגון אילנתה בלוטית, אורן הגלעין ואקליפטוס, וכן מינים מקומיים האופיינים לצומח הים-תיכוני של הכרמל : עצי אלון מצוי, אשחר רחב עלים וער אציל. כמו כן ניתן לראות לאורכו של הנחל שרידי בוסתנים בהם גדלו עצי זית וחרוב. הצמחייה סבוכה וכוללת שיחי זלזלת, יערה, קיסוסית, ועצבונית החורש וכן שיחי אלת המסטיק וצמחי לוטם על שמם נקרא הנחל. בעבר אף נצפה בנחל מין נדיר, מעוג קיפח.

שמירת טבע

כמו שאר הואדיות הירוקים בחיפה, לנחל לוטם ישנו מעמד מוגן מתוקף חוק עזר עירוני של עיריית חיפה של שטח ציבורי פתוח, האוסר על בנייה בשטחו. למרות מעמד זה, הנחל אינו זוכה להגנה או פיקוח כשל שמורת טבע, והוא הוזנח במשך שנים רבות, בחלקו העליון הוזרם ביוב, ולכל אורכו הצטברה אשפה שסולקה מהשכונות הסמוכות. רק בסביבות שנת 2000 יזם סניף חיפה של החברה להגנת הטבע מבצע ניקוי יסודי של הנחל, לרווחתם של המטיילים. ערכי הטבע בנחל עדיין סובלים מפגיעה קשה של מינים פולשים, בייחוד בחלקו העליון, אך גם לכל אורכו. עצי אילנתה בלוטית שניטעו באזור בית הספר הריאלי, בסמוך למוצא הנחל, הפיצו את זרעיהם אל אפיק הנחל והשתלטו לחלוטין על חלקו העליון. בחלקו התחתון יותר של הנחל התבססו בתוך האפיק עצי פרקינסוניה שיכנית ושיטה מכחילה. מינים פולשים נוספים שהשתלטו באזור הם חמציץ נטוי, דודוניאה דביקה וכובע הנזיר. מוצאם של רוב המינים הנ"ל הוא מגינות הנוי של השכונות הסמוכות. התוצאה העגומה היא שבחלק ניכר של הנחל הצמחייה משקפת את אופנת הגינון בשכונות העיר, במקום לשמר את הצומח הים-תיכוני הטבעי של הכרמל.

קישורים חיצוניים