לדלג לתוכן

ניו ברנזוויק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף ניו-ברונסוויק)
ניו ברנזוויק (פרובינציה)
Province of New Brunswick
סמל ניו ברנזוויק
סמל ניו ברנזוויק
דגל ניו ברנזוויק
דגל ניו ברנזוויק
מוטו Spem reduxit (משקמת התקווה)
מדינה קנדהקנדה קנדה
מושל בליין היגס
רשות מחוקקת Legislature of New Brunswick עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת הפרובינציה פרדריקטון
העיר הגדולה סנט ג'ון
שפה רשמית אנגלית, צרפתית
תאריך ייסוד 1 ביולי 1867
על שם דוכסות בראונשווייג-לינבורג עריכת הנתון בוויקינתונים
סדר כניסה 1
שטח 72,908 קמ"ר (דירוג: 11)
 ‑ שטח ואחוז מים 1,458 קמ"ר 2.0%
 ‑ הנקודה הגבוהה Mount Carleton (817±1 מטר) עריכת הנתון בוויקינתונים
 ‑ הנקודה הנמוכה מפרץ פאנדי (0 מטר) עריכת הנתון בוויקינתונים
אוכלוסייה
 ‑ בפרובינציה 775,610 (דירוג: 8, 2021)
 ‑ צפיפות 10.50 נפש לקמ"ר (דירוג: 4, 2010)
קואורדינטות 46°36′N 66°00′W / 46.6°N 66°W / 46.6; -66 
אזור זמן UTC -4
www.gov.nb.ca
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ניו ברנזוויקאנגלית: New Brunswick; בצרפתית: Nouveau-Brunswick) היא אחת מפרובינציות קנדה, לפרובינציה שתי שפות רשמיות: אנגלית וצרפתית. בירת הפרובינציה היא פרדריקטון, ואוכלוסייתה כ-751,000 תושבים.

ניו ברנזוויק שוכנת לחופו של האוקיינוס האטלנטי במזרחה של קנדה. בצפונה נמצאת פרובינציית קוויבק, ומפרץ שאלו (אנ'), במזרחה נמצא מפרץ סיינט לורנס, מצר נורת'אמברלנד (אנ') ופרובינציית אי הנסיך אדוארד המקושרת לפרובינציה באמצעות גשר הקונפדרציה (שנבנה ונחנך בשנת 1997), בדרומה מפרץ צ'יגנקטו (אנ') - מפרץ המקשר בין הפרובינציה לפרובינציית נובה סקוטיה, ומפרץ פאנדי המפריד בין ניו ברנזוויק לנובה סקוטיה. ממערב לפרובינציה נמצאת מדינת מיין שבארצות הברית.

שטחה של הפרובינציה כ-70,000 קמ"ר מתוכם כ-80% יערות והשאר שטחים חקלאיים ועירוניים.

הפרובינציה שוכנת באזור הרי האפלצ'ים - שבאזור זה מהווים, למעשה, גבעות גבוהות.

הנקודה הגבוהה ביותר בפרובינציה הוא הר קרלטון שגובהו 820 מטרים.

לפני בואם של המתיישבים האירופאים, ישבו באזור פרובינציית ניו ברנזוויק השבטים האינדיאניים:

ניו ברנזוויק הייתה חלק מהחבל ההיסטורי אקדיה, בו החלה ההתיישבות הצרפתית בקנדה ב-1604. בשנת 1763, לאחר מלחמת הצרפתים והאינדיאנים, עבר השטח לשליטה בריטית. מושבת ניו ברנזוויק הוקמה בשנת 1784, והתיישבו בה הן לויאליסטים – נאמני בריטניה שברחו מארצות הברית לאחר המהפכה האמריקאית, והן יוצאי צרפת החדשה שגורשו על ידי הבריטים מאדמותיהם בנובה סקוטיה במהלך המלחמה והורשו להתיישב בניו ברנזוויק. המושבה הוקמה לאחר שהמתיישבים התנגדו לשלטונה של מושבת נובה סקוטיה עליהם ופנו לממשל הבריטי להרשות להם להקים מושבה נפרדת. גבולה עם מדינת מיין בארה״ב נקבע באמנת וובסטר-אשבורטון 1842.

מקור השם ניו ברנזוויק הוא בעיר הגרמנית בראונשווייג, ששמה בניבים גרמניים מסוימים הוא Brunswiek. מוצאו של ג'ורג' השלישי, המלך הבריטי בתקופה בה הוקמה המושבה, היה מבית הנובר - הנקרא גם בית ברנזוויק ולינבורג.

העיר פרדריקטון נקראת על שם בנו השני של המלך - הנסיך פרדריק אוגוסטוס. ניו ברונזוויק היא אחת מארבע הפרובינציות המקוריות שהקימו את הקונפדרציה של קנדה בשנת 1867.

בניו ברנזוויק שמונה ערים (לפי מספר תושביהן):

כלכלת ניו ברנזוויק מתבססת על חיטוב עצים, כרייה, חקלאות ודיג. הגידול העיקרי של המדינה הוא תפוחי אדמה. ההכנסה הגולמית הממוצעת לנפש היא 20,833 דולרים.[דרוש מקור]

בניו ברנזוויק מערכת בתי ספר דו לשונית - באנגלית ובצרפתית (החל בגני הילדים וכלה בבתי הספר התיכוניים). מערכת המכללות הקהילתיות של ניו ברנזוויק כוללת קמפוסים בכל הערים הגדולות בפרובינציה, המלמדים הן בשפה האנגלית והן בשפה הצרפתית. אוניברסיטת ניו ברנזוויק נוסדה בשנת 1785 בעיר פרדריקטון (ונקראה אז "קינגס קולג'" - המכללה המלכותית). אוניברסיטת סיינט ת'ומס נוסדה בקת'ם בשנת 1910 כאוניברסיטה קתולית. אוניברסיטת מאונט אליסון נוסדה בסקוויל בשנת 1839 על ידי הקהילה הנוצרית המתודיסטית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניו ברנזוויק בוויקישיתוף