לדלג לתוכן

סיטרואן DS

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סיטרואן DS
Citroën DS
מאפיינים כלליים
יצרן סיטרואן
שנות ייצור 19551975
יחידות שיוצרו 603,419
הרכבה
מודל קודם סיטרואן טראקסיון אוואנט עריכת הנתון בוויקינתונים
מודל אחריו סיטרואן CX
חברת אם סיטרואן
מרכב סדאן 4 דלתות
אורך 482.6 סנטימטרים
משקל 1,270 קילוגרם
בסיס גלגלים 312.4 סנטימטרים
מפרט טכני
מנוע בנזין 1,900 סמ"ק, 2,100 סמ"ק, 2,400 סמ"ק
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סיטרואן DSצרפתית: Citroën DS) הוא דגם מכונית סלון שיוצרה על ידי יצרנית הרכב הצרפתית סיטרואן, בין השנים 19551975. הדגם ידוע בעיצובו הייחודי ובחידושים טכנולוגיים רבים שהוטמעו בו. במרוצת השנים הרכב זכה לכינויים, שבחים ופרסים בתחום העיצוב.

בנוסף, הדגם יוצר בתצורות קבריולה וסטיישן.

דגם המכונית עוצב על ידי הפסל האיטלקי פלמיניו ברטוני. תכנונו ארך 18 שנה והיה ייחודי בחיצוניותו העתידנית. עיצובה זכה לשבחים, פרסים ולהכרה חובקת עולם. בשנת 1999 היא זכתה לתואר "מוצר המאה"[1]", ובפברואר 2009 קבעה ועדה של 20 מעצבי הרכב הגדולים בעולם – כי הסיטרואן DS היא "המכונית היפה ביותר שיוצרה אי-פעם"[2] ה-DS זכתה גם במקום השלישי בתחרות מכונית המאה, אחרי הפורד מודל T והמיני מיינור.

גוף המכונית מוארך ונמוך, פנסיה גדולים, חרטומה דמוי כריש, גלגליה האחוריים מכוסים במלואם ופנסי האיתות מוצבים על הקו העליון של החלון האחורי. פסי ניקל ייחודיים מתוחים לאורכה והקורה האחורית שלה עשויה ניקל.

גם עיצובה הפנימי של הסיטרואן DS ייחודי. אורך המרכב 4.85 מטר והמרחק בין סרניו הוא 3.15 מטר. מדובר בנתון חריג ביותר גם ביחס לרכבים של ימינו, לשם ההשוואה, באודי A6 ישנו מרחק סרנים 2.9 מטר עם אורך מרכב של 4.95 מטר. נתון זה מאפשר מרחב פנים כשל לימוזינה בתוך תא הנוסעים. המושבים רחבים וגדולים, השטיחים בעובי של 10 ס"מ, להגה חישור עץ אחד בלבד ובמקום דוושת בלם מותקן כפתור גומי שדי בנגיעה קלה בו לבלימה חזקה. המראה הקדמית מוצבת על גבי המדף הקדמי מתחת לגובה עיניו של הנהג. מעל ההגה מוצבת ידית ניקל קטנה להעברת ההילוכים. כל כפתורי התפעול בנויים כידיות סביב ההגה. ידיות הדלתות בנויות מכפתור לחיצה אחד, רב פעולות, כולל נעילת הרכב. הקורות שלצד החלון הקדמי דקות במיוחד ומאפשרות ראות טובה לכל הכיוונים.

בשנת 1955 הוצגה הDS עם מנוע בנפח 1900 סמ"ק, בשנות השישים נוסף דגם עם מנוע 2100 סמ"ק ובשנות השבעים דגם עם מנוע 2,400 סמ"ק ואופציה להזרקת דלק. הגלגל הרזרבי מוצב בקדמת הרכב לצד המנוע זאת כדי שבמקרה תאונה חזיתית, ישכך הגלגל את החבטה. אחרי הגלגל ניצב הרדיאטור והמנוע מוצב בעומק המרחב, צמוד לתא הנוסעים.

במקום קפיצים מותקנת במכונית מערכת הידראולית ייחודית שבנויה ככדורי מתכת צבועים ירוק וביניהם צנרת להשוואת לחצים. המערכת מאזנת את המרכב באמצעות שליטה בכל גלגל בנפרד. המערכת המאזנת בין המתלים לפי עקרון הפלס. מערכת זו מאפשרת נסיעה על שלושה גלגלים בלבד. בעקבות כך כונתה המכונית – "השטיח הנוסע". כינוי נוסף שהוענק לה היה "האלה"[3], עקב אותיות שמה שיצרו בצרפתית את המילה הזו ויופיה. אותה מערכת הידראולית שולטת גם על הגה כוח הידראולי, בלמים רבי עוצמה וגיר מיוחד, חצי אוטומטי, שלא דורש דוושת מצמד. לצד ההגה מוצבת ידית מיוחדת המאפשרת הגבהת והנמכת הרכב לפי הצורך, בהתאם לתנאי הדרך. המצב הגבוה ביותר – נראה כמעט כגובהו של רכב שטח ומיועד לשטחים בעלי עבירות קשה. ואילו המצב הנמוך ביותר מצמיד את גופה של המכונית אל הכביש ולא מאפשר את גנבתה.

טכנולוגיות ייחודיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסיטרואן DS הוטמעו טכנולוגיות חדשות וחידושים רבות: המערכת ההידראולית החדשנית, מאפשרת נסיעה נוחה גם בדרך משובשת. הגה כוח (החל משנת היצור הראשונה – 1955). בלמים הידראוליים והעברת הילוכים שאינה דורשת הפעלה רגלית של מצמד.

שילדת הרכב עשויה פלדה, דפנות מתכת, מכסה מנוע ומכסה תא מטען עשויים אלומיניום, גג עשוי פיברגלאס. נתונים אלה הפחיתו את משקל הרכב ולמעשה משוחזרים כיום על ידי יצרני רכבי פאר מודרניים[דרוש מקור]. לסיטרואן DS פנסי ערפל קדמיים המסתובבים ביחד עם ההגה. פנסי הדרך משנים את מיקומם בהתאם לגובה הרכב. הסיטרואן DS הכניסה את לוח השעונים עשוי הפלסטיק לראשונה לפס ייצור סדרתי.

למכונית עיצוב אווירודינמי בניגוד לכלי רכב אחרים מהתקופה. החזית שלו חדה כחרטום של מטוס, מרכבו מוארך ומעוגל והאחורים צרים לתנועת אוויר. גם במרוצי המכוניות זכתה ה-DS, כמו למשל במירוץ המונטה קרלו[4].

שארל דה גול ב"סיטרואן DS"

דגם ה"סיטרואן DS" היה רכב השרד של הנשיא הישראלי זלמן שזר בהשבעתו[5].

דגם ה"סיטרואן DS" היה רכב השרד הקבוע של הנשיא הצרפתי שארל דה גול ועם רכב מסוג זה חמק מניסיון התנקשות בחייו.

"סיטרואן DS" בגרסת אמבולנס

[עריכת קוד מקור | עריכה]
סיטרואן DS – אמבולנס
סיטרואן DS – אמבולנס

הצלחה שיווקית ופרסום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כבר ביום הראשון לשיווקה נמכרו כ-12,000 מכוניות.

המראה הייחודי שלה משך אומנים ויוצרים והיא השתתפה בסרטים רבים. שם זכתה בין השאר לכנפיים ונסקה השמיימה בסדרת "פנטומס". בשנות ה-80 נראתה, בין השאר, בסרט "בחזרה לעתיד", כרכב עתידי שגם הוא עף בשמיים. הרכב הופיע גם בסרט "הרפתקאות רבי יעקוב" בשנות הופקו סרטים נוספים, בהם "אלילת 1967", המספר על אדם המגשים את חלום חייו להיות בעלים של סיטרואן DS. וכן הסרט "סודות המסדר" שצולם בישראל, בו זאן קלוד ואן-דאם וצארלס יוסטון דוהרים ב-DS במרדף ברחובות ירושלים. גם פרסומות רבות נעזרו ברכב קלאסי זה. המכונית הופיעה גם בסדרת הטלוויזיה קפריקה, המתרחשת לכאורה על כוכב לכת אחר, עם ציוויליזציה מתקדמת בהרבה מהציוויליזציה האנושית בת ימינו.[6]

כיום הסיטרואן DS נחשבת לרכב אספנות מבוקש. מעבר לחשיפתה הרבה בסרטים, היא הוצגה כיצירת מופת במוזאון הלובר בפאריס ומועדוני אספנים רבים הוקמו לה. בישראל המכונית נדירה וקיימות ממנה אחדות בלבד.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סיטרואן DS בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Citroen DS 'Product of the Century' - 4Car News from Channel 4, web.archive.org, ‏2005-02-12
  2. ^ Car designers name Citroen DS “most beautiful car”. Ever. | All Cars Review, web.archive.org, ‏2010-01-16
  3. ^ 50 years of The Goddess – Car Reviews, News & Advice - CarPoint Australia, web.archive.org, ‏2009-07-09
  4. ^ A little of the hard stuff does you good - Telegraph, web.archive.org, ‏2017-11-15
  5. ^ זלמן שזר "נשיא ומאמין" פרק ג' (ראו בסרטון מהדקה ה-2.47), (14:25 דקות), יו-טיוב
  6. ^ Richard S. Chang, Old Cars Add Character to Science-Fiction Series, Wheels Blog, ‏2010-02-19 (באנגלית)