לדלג לתוכן

פוטאלונגקוזאורוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפוטאלונגקוזאורוס

תקופה
קרטיקון עליון 87 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
קבוצה: דינוזאוריה
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי לטאה
תת־סדרה: דמויי זאורופודים
אינפרא־סדרה: זאורופודה
על־משפחה: טיטאנוזאוריה[1]
סוג: פוטאלונגקוזאורוס
מין: Futalognkosaurus dukei (Calvo et al., 2007)
שם מדעי
Futalognkosaurus
‏Calvo et al
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
שלד של פוטאלונגקוזאורוס במוזיאון המלכותי של אונטריו

פוטאלונגקוזאורוס (שם מדעי: Futalognkosaurus) הוא סוג דינוזאור זאורופוד ענק מהענף טיטאנוזאוריה[1]. פירוש השם הוא "לטאה ראשית ענקית" או "לטאת צ'יף ענקית". הוא חי כ-87 מיליון שנה לפני זמננו בתור הקרטיקון באמריקה הדרומית.

מסוג הפוטאלונגקוזאורוס נתגלה נכון ל-2011 רק מין אחד Futalognkosaurus dukei. הפוטאלונגקוזאורוס היה הדינוזאור ענק: אורכו מוערך כבין 26 ל-34 מטר, קרוב לזה של הארגנטינוזאורוס הענק מפטגוניה, ומשקלו כ-7 פילים (כלומר: בין 30 ל-56 טון)[2]. בעבר ההערכות על גודלו היו גבוהות יותר והציבו אותו בקבוצה של ענקים הכוללת את ארגנטינוזאורוס, פוארטזאורוס ואלמוזאורוס. צווארו הארוך של הפוטאלונגקוזאורוס הכיל 14 חוליות עצם והיה ארוך וכבד.

המאובנים של הפוטאלונגקוזאורוס נמצאו בפרובינציית נאוקן שבארגנטינה בשנת 2000 ותוארו מדעית וסווגו בשנת 2007. שם הסוג נובע משפת ה-Mapudungun המקומית: פוטא = ענק, לונגקו = צ'יף ואילו זאור = לטאה ביוונית.[3] המאובנים שנמצאו כללו שלושה חלקים, המרכיבים כ-70% מהשלד. צוות ציידי המאובנים שגילה אותם תיאר את הממצאים כ"הדינוזאור הענק השלם ביותר שידוע עד כה."

חוליות הדינוזאור

סיווג ומיון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מעמדו הטקסונומי של הפוטאלונגקוזאורוס עדיין איננו ברור סופית. בניתוח הפילוגנטי שעשו קלבו ועמיתיו, הם מצאו שהפוטאלונגקוזאורוס היה שייך למשפחת הטיטאנוזאוריים, או לליתוסטרוטיה, תלוי באיזה הגדרות משתמשים, והיה קרוב ביותר למנדוזאורוס. הם הגדירו ענף חדש לקבוצה, המכילה את הפוטאלונגקוזאורוס, המנדוזאור, ואת אביהם הקדמון המשותף ואת כל צאצאיהם. לענף זה הם קראו לונגקוזאוריה.[3] בנוסף, הם מצאו שמאלאוויזאור שייך לקבוצה אחות לענף החדש. חבר נוסף לענף הלונגקוזאוריה, הוא הפוארטזאורוס הענקי שחי אחריהם[4] שייתכן והיה הדינוזאור הגדול ביותר שחי אי-פעם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוטאלונגקוזאורוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 למעשה טיטאנוזאוריה לא מסווגת במסגרת המיון הטקסונומי או מסווגת כענף, אך לצורות נוחות הכתיבה וההתייחסות בערך זה, נתייחס אליה כאל על-משפחה.
  2. ^ ד"ר תומאס ר. הולץ הבן, נספח סוגי הדינוזאורים (הסברים), מעודכן לינואר 2012 - עמ' 36.
  3. ^ 1 2 Calvo, J.O., Porfiri, J.D., González-Riga, B.J., and Kellner, A.W. (2007) "A new Cretaceous terrestrial ecosystem from Gondwana with the description of a new sauropod dinosaur". Anais Academia Brasileira Ciencia, 79(3): 529-41.[1]
  4. ^ Calvo, J. O.; Porfiri, J. D.; González Riga, B. J.; Kellner, A. W. A. (2007). "Anatomy of Futalognkosaurus dukei Calvo, Porfiri, González Riga, & Kellner, 2007 (Dinosauria, Titanosauridae) from the Neuquen Group, Late Cretaceous, Patagonia, Argentina" (PDF). Arquivos do Museu Nacional. 65 (4): 511–526. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2011-07-13. נבדק ב-2011-12-31.