לדלג לתוכן

פורטיסחרוף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פורטיסחרוף
פורטיסחרוף בפסטיבל אורנג' מוזיקה, נמל חיפה, 29 ביוני 2005
פורטיסחרוף בפסטיבל אורנג' מוזיקה, נמל חיפה, 29 ביוני 2005
מוקד פעילות תל אביב, ישראל
תקופת הפעילות 19881992
2005
סוגה רוק
חברת תקליטים נענע דיסק
חברים
רמי פורטיס
ברי סחרוף

פורטיסחרוף הוא הרכב רוק ישראלי, המורכב מברי סחרוף ורמי פורטיס. מקור השם הוא הלחם בסיסים של "פורטיס" ו"סחרוף".

פורטיסחרוף באמפי קריית מוצקין, 2021.

בשנת 1988 התפרקה להקת "מינימל קומפקט", להקה בה היו חברים רמי פורטיס וברי סחרוף אחרי שזכתה להצלחה רבה יחסית באירופה. אחרי ההתפרקות ניסו פורטיס וסחרוף את מזלם בישראל והוציאו את האלבום המצליח "סיפורים מהקופסא", יחד עם הנגנים גיל סמטנה (גיטרה בס), יובל שפריר (כלי הקשה, קלידים) ויוסי לדרמן (תכנות תופים ממוחשב). האלבום יצא תחת שמו של רמי פורטיס, אף על פי שסחרוף השתתף בכתיבה, בשירה ("באוויר"', "כוכב הקופים") וגם בהפקה. האלבום נחשב כיום לנקודת שיא ביצירתם המשותפת של פורטיס וסחרוף, ותואר על ידי המבקרים כאלבום חשוב ברוק הישראלי.

בשנת 1989 ניסו פורטיס וסחרוף לחזור על הצלחתם הבינלאומית, והקליטו עוד אלבום באנגלית, תחת השם פוריין אפייר. מהאלבום, שנקרא East On Fire, זכורים במיוחד השירים Sandanya שכולל שילוב של מילים בעברית, אנגלית וג'יבריש ושנכלל אחר כך בדיסק האוסף אוספורטיס; ו-Ghosts Can't Run Away, שסחרוף נוהג לשלב עד היום בהופעותיו, ושאף הופיע בדיסק ההופעה שלו. האלבום לא התקבל על ידי הקהל ואחריו חזרו פורטיסחרוף להקליט בעברית; הסינגלים "שועל במנוסה" ו"חלום כחול" יצאו עוד באותה שנה וזכו להצלחה רבה.

במאי 1990 יצא האלבום "1900?", הפעם תחת השם המשותף "פורטיסחרוף". רמי פורטיס כתב את המילים וברי סחרוף הלחין (ביחד עם פורטיס), הפיק מוזיקלית ושר סולו את "ניצוצות" ו"הפוך" והשתתף בשירה בשירים נוספים ("אין קץ לילדות", "ממתק" ועוד). בתקליט זה היו להיטים רבים, בהם "אמריקה", "אין קץ לילדות", "ניצוצות" וגרסה שקטה ל"חלום כחול". "1900?" נשמע יצירה של להקה מגובשת יותר מקודמו וביסס את מעמדם של פורטיס וסחרוף כאמנים מוזיקליים נחשבים ולא עוד אמני שוליים. סמטנה ושפריר ניגנו איתם גם באלבום זה, כאשר המתופף ז'אן ז'אק גולדברג הצטרף כחבר בהקלטות חיות. באותה שנה יצרו וביצעו "פורטיסחרוף" עם יהונתן גפן את השיר "ולס עם מתילדה" שיצא כסינגל.

באוגוסט 1991 יצא אלבום הסולו הראשון של סחרוף "הכל או כלום" בהרכב דומה, שבו היה פורטיס יוצר משמעותי בכתיבת המילים, הלחנים והעיבוד. בהמשך השנה הקליט פורטיס את אלבומו "להתראות בחלומותי". המילים והלחנים שוב נכתבו יחד, אך הפעם העיבודים וההפקה היו משותפים לשניהם ולסמטנה ושפריר. האלבום, שיצא בראשית 1992, היה שונה משמעותית בסגנונו מהאלבומים הקודמים ולא הצליח כמותם, אך הצליח להניב בכל זאת להיטים אחדים, כ"איזה מין מין?", "אנ'לא יכול", ו"הנה בא השקט".

סיבוב ההופעות שליווה את הוצאת "להתראות בחלומותי" היה האחרון של פורטיסחרוף ביחד. הוא הסתיים בדצמבר 1992 עם הוצאת אלבום ההופעה "כשהגיטרה מנסרת את הלילה" תחת המותג "פורטיסחרוף". האלבום כלל להיטים רבים מתקופת "פלונטר" (אלבומו הראשון של פורטיס) ותקופת "פורטיסחרוף", נכללו בו "אינקובטור", "באוויר", "אמריקה", "תחנה סופית", "אין קץ לילדות", "חתול מפלצת", "רד מעל מסך הטלוויזיה שלי", "נעליים", "המוות אינו מחוסר עבודה", "חלום כחול" ו"דבש".

בשנת 1999 התאחדו פורטיסחרוף להופעה חד-פעמית וכן שבו לשתף פעולה ב-3 שירים חדשים עבור אלבום האוסף של פורטיס "אוספורטיס" ("עצבות", "סיפורים מהתחת" ו"אספמיה" יחד עם שרון רוטר). ב-2001 הופיעו יחד בשנית לרגל חגיגות "בר מצווה" של חברת התקליטים נענע דיסק בה ההרכב חתום, וכן הקליטו יחד את הדואט המצליח "הדלת" עבור אלבומו של פורטיס "חצי אוטומטי" שיצא באותה שנה.

במאי 2005 הוציאו פורטיסחרוף במפתיע את הסינגל "חדשות מהירח", המבשר על סיבוב הופעות ואלבום משותף. בינואר 2006 הוציאו פורטיסחרוף את הסינגל השני שלהם "תחת אש", ששימש כשיר הנושא של סדרת הטלוויזיה "פרשת השבוע". במרץ 2006 יצא אלבום הקאמבק המצליח של פורטיסחרוף, "על המשמרת", שלווה בסיבוב הופעות נרחב ופופולרי. לאחר סיבוב ההופעות שבו פורטיס וסחרוף לעבוד ולהופיע בנפרד. במאי 2015 התאחד הצמד לשלוש הופעות, בלא להוציא חומרים חדשים. בקיץ אותה שנה התאחדו פורטיס וסחרוף במופע ההשקה של אלבומו של פורטיס "תולדות הכותרת".

פורטיסחרוף באמפי קריית מוצקין, 2021.

בינואר 2020 הודיע הצמד על איחוד נוסף, לציון 30 שנה לאלבום ?1900[1]. נקבעו מספר הופעות בחודשים מאי-יוני באותה שנה, אולם הופעות אלה נדחו בשנה למאי- יוני 2021 בעקבות התפרצות נגיף הקורונה בישראל.

על השפעתו הגדולה של הצמד על הרוק הישראלי ניתן ללמוד בין השאר מן העובדה כי שמותיהן של שתי להקות רוק ישראליות מהווים מחווה לשמות שירים של פורטיסחרוף: נקמת הטרקטור ונעליים.[דרוש מקור]

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקלטות נוספות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]