לדלג לתוכן

פרנץ יוזף גאל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרנץ יוזף גאל
Franz Joseph Gall
לידה 9 במרץ 1758
טיפנברון, הרפובליקה הפדרלית של גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 22 באוגוסט 1828 (בגיל 70)
מונרוז', צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי פרנולוגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה פר לשז עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרנץ יוזף גאלגרמנית: Franz Joseph Gall;‏ 9 במרץ 1758 - 22 באוגוסט 1828) היה רופא גרמני אשר עסק בנוירואנטומיה ובפיזיולוגיה וייסד את הפְרֶנוֹלוֹגְיָה.

גאל נולד בכפר טיפנברון (Tiefenbronn) בבאדן. אביו היה סוחר צמר קתולי עשיר. כבן הבכור השני, הוא יועד לכמורה אולם בחר ללמוד רפואה באוניברסיטת שטרסבורג. הוא סיים את לימודיו בווינה. גאל נפטר בפריז ולא היו לו צאצאים.

בשנת 1800 גאל פיתח שיטה לקביעת האישיות וההתפתחות המנטלית והמוסרית של כישורים. השיטה התבססה על צורת הגולגולת. גאל כינה את השיטה קרינסקופיה (Cranioscopy‏; Cranium – גולגולת, Scopus – ראייה) ואילו ממשיך דרכו, יוהאן שפּוּרצהיים (Johann Spurzheim), שינה את השם לפרֶנולוגיה (Phrenology‏; מיוונית עתיקה: φρήν, phrēn (נפש), λόγος, logos (תורה)).

מלבד שיטתו השנויה במחלוקת, גאל תרם רבות לנוירוביולוגיה. בשנת 1823 נבחר לאקדמיה השוודית המלכותית למדעים.

התפיסה של גאל על מיקום פונקציות במוח סתרה תפיסות מסורתיות של מדענים ואנשי דת ועל כן הובילה להתנגדותם. מדענים התנגדו לתאוריה כיוון שחסרה הוכחה מדעית, ואנשי הדת הקתולים התנגדו לה כיוון שגרסה שהנפש (Mind), שנוצרה על ידי אלוהים, צריכה להיות ממוקמת במוח הפיזי. בשל התנגדות זו עזב גאל את משרת ההוראה באוסטריה. הוא החל ללמד בגרמניה ולבסוף התיישב בפריז. צרפת המהפכנית אפשרה לו לעסוק במחקריו, למרות שראתה אותם כחסרי ערך. הוא התקבל לסלונות האינטלקטואלים של פריז והפך למפורסם.

רעיונותיו של גאל התקבלו באנגליה שם שימשו להצדקת נחיתות תושבי הקולוניות ובארצות הברית בשנים 1820–1850 להצדקת אפליה.

התאוריות של גאל השפיעו על צ'זארה לומברוזו, קרימינולוג יהודי-איטלקי אשר טען כי הנטייה לפשע היא מורשת וכי מי ש"נולד פושע" ניתן לזיהוי על ידי מאפיינים חיצוניים, שבבסיסם ההנחה כי הנטייה לפשע היא אטביסטית.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרנץ יוזף גאל בוויקישיתוף