ריק ג'ייקובס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרב ריק ג'ייקובס
לידה 1956 (בן 68 בערך)
ניו רושל, מדינת ניו יורק
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
מקום פעילות ארצות הברית
השתייכות יהדות רפורמית
בן או בת זוג Susan Freedman עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב ראובן יעקב "ריק" ג'ייקובס (אנגלית: Richard "Rick" J. Jacobs, "ריצ'רד ג'יי. ג'ייקובס"; נולד ב-1956) הוא נשיא האיחוד ליהדות רפורמית בצפון אמריקה.

ריק ג'ייקובס נולד בניו רושל שבמדינת ניו יורק. כשהיה בן עשר עברו הוריו לטסטין שבמטרופולין לוס אנג'לס, קליפורניה, כחלק מהגל שיצא משכונות המהגרים בחוף המזרחי. הם פתחו עסק לממכר רהיטים והצטרפו לבית-הכנסת הרפורמי המקומי, "בית שלום." הוא למד מדע המדינה באוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה והחליט לבלות שנה אקדמית באוניברסיטה העברית, בה החל להתעניין בקריירה רבנית אחרי שלמד קורס במחשבת ישראל עם דוד הרטמן והתגורר חודש וחצי בקיבוץ דתי בצפון ישראל. כששב לאמריקה, נרשם ללימודים בהיברו יוניון קולג'. במקביל, החל להתעניין במחול מודרני עוד בסנטה ברברה (ג'ייקובס הוא בגובה 1.93 מטר), והוא רקדן וכוריאוגרף חצי-מקצועי.

בתור סטודנט, התמחה כמשנה-לרב בבית-הכנסת בסקרסדייל, מחוז וסטצ'סטר. הוא נסמך ב-1982 והתמנה לעמוד בראש קהילת ברוקלין הייטס. זמן קצר לאחר שנכנס לתפקיד, היה מהראשונים בניו יורק לפתוח מעון לחסרי בית בבית-כנסת. כמו כן, השתתף עם מנהיגי דת אחרים ביוזמה להקים דיור לעניים. ב-1991 פרש קודמו בסקרסדייל והוא נקרא להחליפו. הוא נותר בקהילתו החדשה במשך עשרים שנה, ותחת הנהגתו היא גדלה בחצי, ל-1,200 משפחות לעומת פחות מ-800 ערב הגעתו. ג'ייקובס, שהצהיר כי הוויי בית-הכנסת שעמם אותו כילד, עמד על הצורך להפוך אותו למזמין ומושך לזוגות צעירים ולנוער. בין היתר רכש בניין חדש שנבנה לפי תקנים סביבתיים מחמירים, שנבנה מחומרים ממוחזרים ועם נר תמיד סולארי. הצלחתו הפכה אותו, לדברי סטיבן מ. כהן, ל"רב הקהילה המכובד ביותר" בזרם.

הוא תמך במגמת האימוץ-מחדש של מרכיבים מסורתיים שקודמה על ידי הנשיא הרב אריק יופה. בין היתר, סקרסדייל קיבלה תחתיו את סידור "שערי תפילה" (שיצא לאור עוד ב-1976) שהכיל יותר עברית וברכות שנמחקו על ידי הרפורמים בעבר. לצד פעילותו כרב קהילה, מילא מגוון תפקידים באיחוד ליהדות רפורמית: הוא ישב בחבר הנאמנים, בוועד הפועל של התאחדות הרבנים, בוועדה לסדרי תפילה וגם בוועד המנהל של האיגוד העולמי ליהדות מתקדמת.[1] בנוסף, הרבה לעסוק בענייני השעה: הוא נטל חלק במסע יחסי הציבור לסיום הסכסוך בדארפור ונשא את התפילה שפתחה את עצרת המחאה בת 50,000 האיש שהתכנסה בוושינגטון ב-2006. כמו כן, לאחר רעידת האדמה בהאיטי (2010), טס לאי וגייס תרומות לסיוע.

ב-22 במרץ 2011, לאחר שיופה הודיע על פרישה, נבחר הרב ג'ייקובס להחליפו כנשיא האיחוד, המונה קרוב ל-900 קהילות עם כ-880,000 חברים בוגרים רשומים בארצות הברית וקנדה, ומייצג עוד מאות אלפי אוהדים (הגוף אומד את כלל המזדהים עמו ב-2.2 מיליון בהתבסס על סקרים). בניגוד לשני קודמיו, יופה ואלכסנדר שינדלר, שצמחו מהבירוקרטיה הארגונית, הוא נבחר בשל ניסיונו בניהול קהילה. הוא נכנס למשרה ב-12 ביוני, ובכינוס הדו-שנתי של האיחוד בדצמבר הודיע שעליהם להתמקד בשינוי בהתנהלות היום-יומית של הציבור ובחיזוק הקשר של הדור הצעיר. ב-2014 ספג ביקורת כשהצהיר: "אני עודני שומע אנשים מדברים על נישואי תערובת כאילו זו מחלה... יהודים שמתחתנים עם יהודים הם ברכה, יצירת דרכים לבני-זוג יהודים ולא-יהודים לחיות חיים יהודיים הן גם ברכה, האתגר הקדוש של דורינו." הנאום גונה[דרושה הבהרה] כיותר מאשר סובלנות בפועל לאחוזי נישואי התערובת הגבוהים, אלא גם עידוד וקבלה בלתי-מסויגת.

הוא נשוי לסוזן פרידמן ואב לשני בנים ובת.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Dana Evan Kaplan, The New Reform Judaism: Challenges and Reflections, University of Nebraska Press, 2013. עמ' 96.