שיער שחור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שיער שחור
מפת שכיחות השיער השחור והחום הכהה באירופה
נערות אפריקאיות בעלות שיער שחור
ילדה הודית עם שיער שחור
אישה יפנית בתסרוקת מסורתית

שיער שחור הוא השיער בעל הצבע הכהה ביותר והנפוץ ביותר, אצל רוב בני אדם. למעשה, זהו צבע השיער של כל האוכלוסיות הילידיות, שאינן צפון אירופאיות או מרכז אירופאיות. אצל יונקים רבים אחרים, מלבד האדם, צבע שיער זה קיים גם כן ואצל חלקם גם שכיח. השיער השחור הוא תכונה דומיננטית מבחינה גנטית[1] (אצל כל היונקים[2]).

באדם, שיער שחור מכיל כמות גבוהה של הפיגמנט אומלניןלעז: Eumelanin,[3] סוג של מלנין).

שיער שחור יכול להופיע במגוון מרקמים, לדוגמה חלק או מתולתל. הוא יכול להופיע אצל אנשים בעלי צבעי עור ועיניים מגוונים.

צביעה מלאכותית של שיער לשחור[עריכת קוד מקור | עריכה]

צביעה מלאכותית של שיער לשחור, מקובלת מסיבות של טעם אישי או אצל מי שמנסה להסתיר שיער שיבה. ישנם גוונים מעט שונים של צבע מלאכותי שחור, אך בניגוד לאנשים שעוסקים בשיער באופן מקצועי (כדוגמת ספרים), מרבית האנשים אינם מבחינים בהבדלים קלים אלה.[4]

שחור סיני הוא גוון שחור ביותר עם ברק כחול שמנסה לחקות את גוון השיער הייחודי למזרח הרחוק.

במקרא ובהלכה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהלכה, גבר הצובע שיער לבן לשחור לשם התייפות (כמו גם גבר המלקט שיער לבן מתוך שערותיו השחורות) עובר על האיסור "לא ילבש גבר שמלת אשה" (דברים, כ"ב, ה').

בשיר האהבה התנכ"י מופיע השיער השחור כמרכיב ביופי הגברי. הרעיה מתארת לחברותיה את יופיו של דודה-אהובה כשהיא אומרת בין השאר "קוצותיו תלתלים שחורות כעורב" (שיר השירים, ה', י"א).

במקרא שיער שחור מופיע כאינדיקציה לטהרת נגעי ראש וזקן המכונים נתקים. "ואם בעיניו עמד הנתק ושיער שחור צמח בו, נרפא הנתק טהור הוא" (ויקרא, י"ג, ל"ז).

תשחרת[עריכת קוד מקור | עריכה]

מהמשנה, מסכת אבות, פרק ג', משנה י"ב: "הוי קל לראש ונוח לתשחרת", ובהמאירי המוקד כא' נאמר: "מיטב תשחרתי הזוהרת".
על פי אבן שושן, מילה זו סתומה במקורות, ומקורה משוער בלבד. בהקשרים אלה, המשמעות הרווחת מקורה ב"שחור" או ב"שַחַר". כך למשל "בן תשחורת" משמעותו בחור צעיר, ששיערו עדיין שחור וטרם הלבין.

בתרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתת-התרבות הגותית שיער שחור נחשב למאפיין רצוי עקב הסמליות של הצבע השחור. נערות גותיות רבות צובעות את שיערן לשחור או ג'ינג'י.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ http://www.blinn.edu/socialscience/ldthomas/feldman/handouts/0203hand.htm טבלת אללים דומיננטיים ורצסיביים. שימו לב שהטבלה אינה ייחודית לאדם בלבד
  2. ^ תורתו של מנדל ותורשת האדם, מט"ח
  3. ^ S. Ito, K. Wakamatsu, Diversity of human hair pigmentation as studied by chemical analysis of eumelanin and pheomelanin, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology: JEADV 25, 2011-12, עמ' 1369–1380 doi: 10.1111/j.1468-3083.2011.04278.x
  4. ^ Herbatint™ Natural Hair Colour Chart