לדלג לתוכן

שמוליקיפוד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שמוליקיפוד
כריכת הספר
כריכת הספר
מידע כללי
מאת "כוש" (שם עט של ט. כרמי ושושנה היימן)
איורים "כוש"
שפת המקור עברית
סוגה ספר ילדים
נושא ידידות עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
הוצאה ספרית פועלים
תאריך הוצאה תשט"ז1955
מספר עמודים 26
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 003013416
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שְׁמוּלִיקִפּוֹד הוא ספר ילדים ישראלי נודע שנכתב ואויר על ידי ט. כרמי ואשתו דאז שושנה היימן – בשם העט המשותף "כוש" (ראשי תיבות של "כרמי ושושנה") – וראה אור בהוצאת ספרית פועלים בשנת 1955.

הסיפור מספר על ילד בשם גדי[1] שחלה ונותר לבד בביתו, וזוכה לביקור של קיפוד חביב המתיידד עמו.

הספר זכה לתמיכתה של לאה גולדברג, ששימשה עורכת ספרות הילדים של ספריית פועלים,[2] אולם עם צאתו לאור, לא זכה "שמוליקיפוד" להצלחה ואף הושמעו כנגדו ביקורות נחרצות.[3][2] מרים רות, שנחשבה באותה עת ל"גננת הראשית של הקיבוץ הארצי", ציינה לגביו כי "כשהופיע קיפוד בסיפור על ילד רגיל ומציאותי, אנו מצפים שיהיה רגיל ומציאותי אף הוא... למה לספר סיפור מעשה טיפשי ומלאכותי כשהסיפור המתאים ביותר הוא האמת? למה לבלבל את ידיעותיהם של הילדים?".[2] ברבות השנים השתנה האופן שבו נתפס הספר והוא הפך לפופולרי מאוד.

ב-1966 עוּבד הספר לתקליט ילדים עם שיריו של כרמי בלחן של מל קלר ובביצועה של דליה פרידלנד (עם תזמורת בניצוחו של קלר) בהוצאת סי בי אס ישראל,[4] וזכה להצלחה רבה. הסיפור גם עוּבד להצגת ילדים. בשנת 2016 עוּבד הסיפור להצגה שבה הקיפוד מדבר עברית וגדי ערבית.[5]

באזור שנות ה-90 יצאה קלטת אודיו של הספר בקריאתו של גידי גוב ובהשתתפות עופרה ויינגרטן. הקלטת יצאה בהפצה מחודשת בשנת 2011 על ידי קלסיקלטת על גבי CD.

בשנת 2002 הופקה קלטת ילדים באנימציה הנקראת "סרטים מהספרים" בהפקת קלסיקלטת ואולפני דיסק-אין, בו הופיע הספר וסיפורים נוספים הופיעו בקלטת הזו "הצב של אורן" ו"הלו, הלו אבא" ושירים כמו, "הקיפוד", "הטיול הקטן" ו"אבא שלי".

ביוני 2019 עלתה הצגת ילדים "שמוליקיפוד וחברים", על פי הספר, בשיתוף עם ההוצאה לאור. הפקה של תיאטרון הילדים הישראלי, מיוצרי מיומנה. ההצגה משלבת מוזיקה, מקצבים ומשחק. את תפקיד שמוליקיפוד מגלמת השחקנית גילי גבל ובניהולה האומנותי של אילון נופר.

גן סיפור שעוצב על ידי האמנית נגה יודקוביק-עציוני הוקם בשכונת קריית רבין בחולון קרוי על שמו.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • רוזנטל, אתי, "מ"שמוליקיפוד" ל"שבלול בצנצנת" : יחסי אדם-חיה וערכי טבע בספרי ילדים ישראליים", ספרות ילדים ונוער 140 (תשעז) עמ' 91-70.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ בנם המשותף של שני היוצרים הוא המעצב גד צ'רני, שהיה בן חמש כשהספר ראה אור
  2. ^ 1 2 3 שירה קדרי-עובדיה, אלה הילדים שמאחורי ספרי הילדות המפורסמים, באתר nrg‏, 26 בדצמבר 2014 - ראו "פרק ראשון: שמוליקיפוד".
  3. ^ דוד שליט, ‏מהרו פן תאחרו, באתר גלובס, 22 באוגוסט 2002.
  4. ^ דליה פרידלנד – שמוליקיפוד (1966) באתר סטריאו ומונו.
  5. ^ אתר למנויים בלבד יאיר אשכנזי, "שמוליקיפוד" נהפך בהצגה חדשה לאלגוריה על המציאות הישראלית המסוכסכת, באתר הארץ, 5 ביולי 2016.