לדלג לתוכן

bc (שפת תכנות)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Bc
תאריך השקה 1975 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

bc (ראשי תיבות: basic calculator) היא שפת מחשבון בדיוק משתנה[1], עם תחביר דומה לשפת C.

bc לרוב משמשת כשפת תסריט מתמטית, או כמסוף אינטראקטיבי לחישובים מתמטיים.[2] על מנת להיכנס למצב השימוש האינטראקטיבי יש להקיש bc בשורת הפקודה במערכות יוניקס ובמערכות הפעלה דמויות יוניקס. לאחר מכן, יש להקיש ביטוי מתמטי כלשהו ולקבל פלט בהתאם.[3] אף על פי ש-bc יכולה לעבוד בדיוק משתנה, ברירת המחדל היא עבודה ללא ספרות לאחר הנקודה העשרונית, כלומר עבודה עם מספרים טבעיים בלבד.[4] הדגל l- משנה את הדיוק של bc לכ-20 ספרות לאחר הנקודה העשרונית.

bc הופיע לראשונה בגרסה 6 של מערכת ההפעלה יוניקס[5] בשנת 1975, ונכתבה על ידי רוברט מוריס, ולורינדה צ'רי במעבדות בל. ל-bc קדם המחשבון dc‏ ("desk calculator"), אשר נכתב על ידי אותם המפתחים. dc היה גם הוא בדיוק משתנה, אך תחבירו היה מבוסס על כתיב פולני מהופך, אשר הקשה מאוד על המשתמשים. מסיבה זו, bc נכתב כמהדר פשוט, אשר המיר את התחביר החדש, שנכתב בהשראת שפת C, לתחביר של dc, ובכך שימש לו כממשק משתמש.

בשנת 1991 POSIX הגדירה ותקננה את bc. קיימים שני מימושים עיקריים של תקן זה: הראשון, הוא המימוש המקורי של dc במערכות יוניקס ו-Plan 9. השני הוא המימוש של פרויקט הקוד הפתוח גנו, אשר נכתב ב-1991 על ידי פיליפ נלסון. המימוש של גנו מכיל הרחבות מעבר לתקן של POSIX, ואיננו עוד ממשק ל-dc.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "arbitrary-precision arithmetic language" או "arbitrary precision calculator language", ראו קישורים חיצוניים.
  2. ^ How to Use the "bc" Calculator in Scripts, יורגן האס, באתר About.com.
  3. ^ לדוגמה, הביטוי (1 + 3) * 2 יניב את הפלט 8.
  4. ^ לדוגמה, הביטוי 2/3 יניב את הפלט 0.
  5. ^ bc page from Section 1 of the unix-6th manual