לדלג לתוכן

MBCT

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

MBCT (ראשי תיבות באנגלית: Mindfulness-based Cognitive Therapyטיפול קוגניטיבי מבוסס קשיבות) הוא שיטת טיפול נפשי המיועדת לסייע במניעת הישנות דיכאון בקרב אנשים הסובלים מדיכאון חוזר ונשנה. השיטה משלבת טכניקות מדיטציה וקשיבות (Mindfulness) יחד עם מאפיינים של טיפול קוגניטיבי, והיא אחת ממספר שיטות טיפול המהוות את "הגל השלישי" בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי, יחד עם שיטות פסיכותרפיה נוספות המשתמשות בקשיבות, כגון תרפיית קבלה ומחויבות (Acceptance and commitment therapy‏ - ACT) וטיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT - Dialectical behavioral therapy).

הרציונל הטיפולי מבוסס על החשיבות שבחידוד תשומת הלב והכרת תהליכי התודעה התורמים להישנות של הדיכאון, ולהידרדרות של מצבי רוח שליליים לכדי אפיזודות דיכאוניות חריפות. המטרה היא לשפר את היכולת להתבונן במחשבות וברגשות מבלי להיסחף לתוכם באופן אוטומטי, ועל ידי כך להרחיב את יכולת ההתמודדות עם הדיכאון ולהעשיר את חוויות החיים. בשונה מטכניקות טיפוליות רבות, אין בשיטה זו ניסיון לשנות את הדיכאון עצמו, כי אם את יחסו של האדם אל הדיכאון.

תוכנית ה-MBCT מבוססת על שיטת הפחתת לחץ מבוססת קשיבות‏ (Mindfulness-Based Stress Reduction,‏ MBSR), שפותחה על ידי ג'ון קבט-זין ב-1979, אשר הותאמה לחולי דיכאון.

תוכניות MBCT כוללות שמונה מפגשים קבוצתיים שבועיים הנמשכים שעתיים ומשימות לביצוע מחוץ לזמן המפגש.

ממצאים מחקריים מצביעים על כך שבקרב אנשים שעברו שלוש אפיזודות דיכאוניות או יותר, ההשתתפות בתוכנית מפחיתה את הסיכויים להישנות הדיכאון באופן משמעותי.[דרוש מקור]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Segal, Z., Teasdale, J., Williams, M. (2002). Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression. New York: Guilford Press.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך זה הוא קצרמר בנושא פסיכולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.