אקלים משווני טרופי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: פיסוק וקישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: פיסוק וקישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
  אקלים משווני טרופי (Af)

אקלים משווני טרופי הוא הצורה הנפוצה של אקלים טרופי מבין שלושת סוגיו, ומאופיין בגשמים כבדים וכמות משקעים גבוהה לאורך כל השנה, ללא עונה יבשה. לעיתים מגיעים המשקעים לכמות של 200 ס"מ בשנה, כאשר כמות המשקעים הממוצעת לחודש לא יורדת מ־60 מ"מ. אקלים זה מתאפיין במערכת של לחץ אטמוספרי נמוך לאורך כל השנה, ולכן לא קיימות עונות. בנוסף, הטמפרטורה החמה יציבה לאורך כל השנה עד כדי מצב בו השינוי בין היום והלילה עשוי להיות גדול מהשינוי הממוצע בטמפרטורה במהלך השנה.

התופעה של "אי־עונתיות" באזורים טרופיים מתייחסת בעיקר לכך שאין הבדלים משמעותיים באורך הימים ובטמפרטורה הממוצעת במשך השנה. אולם, כן קיימת עונתיות בצורה של תהליכים מחזוריים החלים מדי שנה, אליה מגיבים צמחים, בעלי חיים ובני אדם, וזאת אפילו שלכאורה קשה יותר להבחין בתחלופה הזו, שלא באה לידי ביטוי בדרכים המוכרות של שינוי טמפרטורות ומשקעים.

אקלים משווני טרופי מאפיין בדרך כלל את הרצועה שבין קווי הרוחב 10° - 15° (צפון ודרום של קו המשווה). בחלק מהאזורים של החוף המזרחי, יכול האקלים המשווני הטרופי להגיע גם עד לקו רוחב 25°.

אקלים משווני טרופי מסומן באות (Af) לפי שיטת קפן למיון אקלים.

יער גשם טרופי בדרום-מזרח אסיה באי בורנאו. סבה, מלזיה.

תפוצה[עריכת קוד מקור | עריכה]

האקלים המשווני הטרופי מצוי בעיקר בדרום מזרח אסיה (מלזיה, תאילנד, הפיליפינים, גינאה החדשה, אינדונזיה ועוד), מזרח מרכז אמריקה, וכן באפריקה המשוונית ובאוקיאניה. בנוסף, גם אזורים כמו חוף מדגסקר המזרחי ודרום סרי לנקה, מהווים שטחים קטנים עם אקלים משווני טרופי.

באזור החוף הצפון-מערבי של דרום אמריקה למשל, בין אקוודור לבין קוסטה ריקה, מזג האוויר זהה פחות או יותר לכל אורך השנה. במקומות אחרים, כגון בפאלמבאנג שבאינדונזיה, התקופות שבהן השמש "גבוהה" יותר והימים ארוכים יותר הן גם גשומות יותר. במקומות כמו בסיטיאוון שבמלזיה הימים הקצרים והחשוכים יותר הם גם גשומים יותר.

ישנם מספר אזורים המתאפיינים באקלים טרופי אף על פי שאינם באזור המוגדר כרצועה הטרופית. הם מצויים כמעט אך ורק בחצי הדרומי של כדור הארץ. למשל, העיר סנטוס בברזיל, מיאמי בארצות הברית ומפלי האיגואסו בברזיל, ארגנטינה ופרגוואי.

ערים בולטות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • גלן ט. טריוורתה, מבוא לתורת האקלים, הוצאת יחדיו (1976)
  • שמואל יפה, מזג־אוויר ואקלים, הוצאת מסדה
  • ד"ר דוד גרשון וד"ר בני רזניק, מזג אוויר, ספרית מעריב.


קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אקלים משווני טרופי בוויקישיתוף