לדלג לתוכן

בלייזר (לבוש)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
ז'קט בלייזר פשוט בצבע שחור עם כפתורים.

בּלֶייזֵר או זִיג[1] הוא סוג של ז'קט דמוי חליפה, אבל מעוצב באופן רשמי פחות, חסר מכנסיים ובעל כפתורים בעלי צבע שעומד בניגוד חזק עם בד הז'קט[2]. הבלייזר פתוח וקליל יותר, אך בשונה ממעיל ספורט הוא נחשב לבגד רשמי יותר הנרקם מבדים מותאמים מצבע אחיד. לבלייזרים מוסיפים לעיתים כפתורי מתכת כדי לשקף את מקורם כז'קטים שנלבשו על ידי חברי מועדוני סירות[3]. אם המקטורן אינו כולל כפתורי מתכת, סמל על כיס החזה (או באזור) או פסים בולטים, הוא מעיל ספורט.[2]הבלייזר מיוצר מבד עמיד כדי שיתאפשר ללבושו בחוץ. לעיתים קרובות הבלייזר הוא חלק ממדים: למשל מדים של חברת תעופה, תלמידים של בתי ספר מסוימים, חברי מועדוני ספורט או ספורטאים בצוות מסוים.

לבישת הבלייזר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ז'קט בלייזר הנלבש באוניברסיטת קיימברידג'.

בלייזר נלבש עם מבחר של בגדים אחרים, החל משמלות, חולצה ועניבה על חולצת פולו עם צווארון פתוח ואפילו עם חולצת טריקו פשוטה. הוא משתלב עם מכנסיים בשלל צבעים ובדים, ממכנסי כותנה לבנה קלאסית או פשתן ואפילו מכנסי ג'ינס. חולצה כחולה כהה עם עליונית כחולה שבה כפתורים בסגנון חיל הים היא עיצוב פופולרי ולעיתים לבוש זה מכונה "בלייזר". לבוש זה נחשב ללבוש עסקי, במיוחד בצפון אמריקה ובבריטניה.

הבלייזר, במגוון צבעים, נלבש כחלק מתלבושת אחידה בבתי ספר רבים במדינות שונות ברחבי העולם וביניהן בריטניה, ניו זילנד ואוסטרליה. בלייזרים באופן מסורתי מסמלים השתייכות למועדונים מסוימים כמו קיימברידג' ואוקספורד. במקומות שבהם הבלייזר הוא חלק מהתלבושת האחידה, נהוג לתפור את התג או הסמל על כיס החזה.

בתרבויות מסוימות התג משתנה מאירוע לאירוע וכך גם הכפתורים. בעבר היו לובשים את הבלייזרים עבור משחקי ג'נטלמנים וכיום מנהג זה קיים רק בכמה סוגי ספורט כמו טניס וקריקט.

תיאור הבלייזר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שחקן הקריקט סטיב וואו.

במובן המסורתי, בלייזר הוא פתוח חזה בצבע בהיר. סגנון זה שכיח בקרב אנשים המשתפים במועדוני שיט. גרסה משופרת של סגנון זה נלבשת בעיקר באירועים מיוחדים, כגון ארוחת ערב במועדון הסירה. במקרים אלו תפירת הבלייזר מתבצעת מבדים כהים ונוספים לו כפתורים בסגנון קולג' (את הסגנון המסורתי הזה ניתן לראות בסרטים רבים, בהם Kind Hearts and Coronets.

כאשר הבלייזר הוא חלק מלבוש בית ספר, מכללה, מועדון ספורט או אגודת גדודי שירות מזוינת (גדודי לוחמה/ צבא), מקובל שתג תפור לכיס החזה. בבתי ספר תג (שנתפר לכיס החזה) הוא פריט לבוש שעשוי להשתנות בהתאם למעמדו של התלמיד בבית הספר. בחבר העמים בקרב אגודות של גדודי צבא לובשים "בלייזר גדוד" שבו תג ספורט מונח על כיס החזה.

בצבא הבריטי, קצינים בדרך כלל אינם מוסיפים תגים לבלייזר שלהם (או מעילי סירה). שני סוגי בלייזר צבאיים יהיו לעיתים נדירות דומים, מפני שמקורם בספקים אזרחיים שונים שאינם מונפקים על ידי רשות כלשהי. הדבר נובע מכך שחברי הצבא משרתים כאזרחיים, אם כי הם עדיין שומרים על הקשר שנוצר על ידי התג. הצבע המקובל של בלייזר בצבא הבריטי הוא כחול כהה, אם כי בכמה גדודים ישנם צבעים שונים כמו ירוק רובה עבור גדודים המשתמשים בנשק.

בלייזר שימש בעבר ג'נטלמנים שהשתתפו או שיחקו בספורט המסורתי. כיום לובשים את הבלייזר במשחקים מסוימים, כגון שימוש מזדמן על ידי שחקני טניס או קריקט - במשחקים ברמה גבוהה, נהוג שהקפטן לובש את הבלייזר ועליו לוגו הקבוצה או המעיל הלאומי ועליו הלוגו על כיס החזה.

שני אירועי ספורט שבהם הבלייזר מסמל ניצחון הם גביע הקונגרס במועדון יאכטות  "long beach"  ובטורניר גולף "masters" שנערך באוגוסטה, ג'ורג'יה. באירוע הראשון מוענק לזוכה בלייזר ארגמני בעוד שבאירוע השני מוענק לזוכה בלייזר ירוק.

המונח בלייזר הובא מ"מועדון החתירה של ליידי מרגרט" (1825), מועדון השייט של המכללה ג'ון הקדוש קיימברידג'. הג'קטים של המועדון נקראו "בלייזרים" מכיוון שהיו מבד בצבע אדום בוהק (באנגלית: blaze הוא אור חזק). השימוש במונח נותר על כנו גם כיום, אף על פי שבלייזרים מיוצרים גם בצבעים אחרים שאינם בהכרח בוהקים. כתב של "דיילי ניוז" בלונדון (22 באוגוסט 1889 ) שדיבר על ליידי מרגרט, ציין כי:

במאמר שלך היום... את מדברת על בלייזר אדום ושחור מחוספס, גם של הבלייזרים עם הצבע החיוור... בלייזר הוא מעיל השיט האדום שנלבש על ידי ליידי מרגרט, סנט ג'ונס קולג', קיימברידג', מועדון הסירות. מהכתבה שלך נראה כי בלייזר עכשיו פירושו ז'קט פלנל צבעוני, אם בשביל קריקט, טניס, שיט או ללבוש לחוף ים

London Daily

הבלייזר הקדום היה נראה כמו מעילי ספורט שהיו מקובלים בשנים מאוחרות יותר, אך מונח זה מעולם לא התייחס לבלייזר והוא מתאר מעילים חדשניים שאינם נהוגים בספורט קרקע. הטענות שהשם נגזר מ- HMS  (חברת שיט) בלייזר אינה מצוטטת על ידי מקורות עכשוויים, אף על פי שדווח כי לפי תקנון מדים בצי המלאכותי, צוות של HMS בלייזר לבש "מעילים מפוספסים כחולים לבנים"[4]. כבר ב-1837  בצוות שיט הקפטן לבש בלייזר עם פסים כחולים ולבנים, ומכאן שהמילה בלייזר, כלומר ז'קט מפוספס[5], נכנסה לשפה.

בדים מפוספסים הפכו לפופולרים בקרב "מודס הבריטי"  בשנות ה-60 המוקדמות, וחזרו שוב במהלך סוף שנות ה-70 המאוחרות במיוחד בשלושה צבעים משולבים, בצבעים כהים או בהירים  עם חזית שבה שלושה כפתורים, ובאורך של חמישה או שישה אינצ'ים של פתח חזה ושרוולים עם כפתורים מרובים. תמונות שונות משנת 1964  ו- 1965 מציגות טרנד אופנתי בלונדון של בלייזר סירות. תמונות של אנשים מוכרים בשנים אלו, כגון פיט טאונשנד, קית' מון וג'ון אנטויסטל נראו לבושים בבלייזר סירות. הלהקה "Small faces" ולהקות נוספות, כגון הרולינג סטונז, הביטלס, קינגס, לבשו בלייזר צבעוניים בעלי גוון לבן רחב או אחר. בזמנים מאוחרים יותר בלייזר היו חסרי כפתורי מתכת ולפעמים באותו הצבע כמו שולי הבלייזר. את סגנון הבלייזר המפוספסים המוקדמים ניתן לראות בסרט "Quadrophenia". סגנון הבלייזר המאוחר אומץ בחיבה על ידי אוסטין פאוורס כחלק ממראהו הלונדוני.

בסוף שנות ה-2000 הבלייזר אומץ כמגמה אופנתית פופולרית בקרב נשים, לעיתים קרובות באורך קצר, שרוולים מקופלים ובד בצבע בהיר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בלייזר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ זִיג, באתר האקדמיה ללשון העברית
  2. ^ 1 2 Suit Jackets, Sport Coats, And Blazers: What's The Difference?, ‏2020-02-02 (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ "How to Buy a Blazer the Right Way". Esquire (באנגלית אמריקאית). 2015-03-18. נבדק ב-2018-04-23.
  4. ^ The History of Rating Uniforms : Uniforms : RN Life : Training and People : Royal Navy, ‏2006-03-04
  5. ^ Regan, Geoffrey., The Guinness book of naval blunders, Enfield: Guinness, 1993