אקסטרנשטיינה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
Matanyabot (שיחה | תרומות)
מ בוט החלפות: ניצחו\1, פלאולית, אזור, כנסייה, \1נטייה, גאולוג, \1מיליון \2, ציוויליזצי
שורה 3: שורה 3:


==גאולוגיה==
==גאולוגיה==
תצורת הסלע הקשה והעמידה לשחיקה נוצרה כתוצאה מריבוד שכבות בתקופת ה[[קרטיקון]] לפני כ-120 מליון שנה, בשוליו של ים רדוד אשר כיסה בתקופה זו את שטחה של [[צפון אירופה]]. לפני כ-70 מליון שנה חל "קיפול" של השכבות (המכונה [[קמט (גאולוגיה)|קמט גיאולוגי]]), לצורה אנכית ואשר במשך השנים המשיכה צורתו להתעצב כתוצאה מתהליך של [[בליה]].
תצורת הסלע הקשה והעמידה לשחיקה נוצרה כתוצאה מריבוד שכבות בתקופת ה[[קרטיקון]] לפני כ-120 מיליון שנה, בשוליו של ים רדוד אשר כיסה בתקופה זו את שטחה של [[צפון אירופה]]. לפני כ-70 מיליון שנה חל "קיפול" של השכבות (המכונה [[קמט (גאולוגיה)|קמט גאולוגי]]), לצורה אנכית ואשר במשך השנים המשיכה צורתו להתעצב כתוצאה מתהליך של [[בליה]].


שמורת אקסטרנשטיינה הממוקמת בליבו של יער טויטבורג, כוללת חמישה עמודי [[אבן חול]] אשר הגבוה מביניהם מזדקר לגובה של 37.5 מטרים. גושי הסלע יוצרים חומה באורך כמה מאות מטרים. לאורך השנים חצבו בני אדם בסלע והשפיעו על צורתו באמצעות יצירת מערות, מעברים וקישוטים שונים.
שמורת אקסטרנשטיינה הממוקמת בליבו של יער טויטבורג, כוללת חמישה עמודי [[אבן חול]] אשר הגבוה מביניהם מזדקר לגובה של 37.5 מטרים. גושי הסלע יוצרים חומה באורך כמה מאות מטרים. לאורך השנים חצבו בני אדם בסלע והשפיעו על צורתו באמצעות יצירת מערות, מעברים וקישוטים שונים.
שורה 9: שורה 9:
==היסטוריה==
==היסטוריה==
[[קובץ:Externsteine Relief 2008.jpg|200px|ממוזער|שמאל|תחריט האבן הגדול של ישו המורד מן הצלב]]
[[קובץ:Externsteine Relief 2008.jpg|200px|ממוזער|שמאל|תחריט האבן הגדול של ישו המורד מן הצלב]]
מחקרים ארכיאולוגיים בסביבת האתר חשפו [[כלי אבן]] מן [[התקופה הפליאוליתית]] ו[[התקופה המזוליתית|המזוליתית]] שתוארכו לתקופה של 10,000 שנה לפני הספירה.
מחקרים ארכיאולוגיים בסביבת האתר חשפו [[כלי אבן]] מן [[התקופה הפלאוליתית]] ו[[התקופה המזוליתית|המזוליתית]] שתוארכו לתקופה של 10,000 שנה לפני הספירה.


למרות שכבר בתקופת [[שבטים גרמאניים|השבטים הגרמאניים]], ועוד בטרם הופעת ה[[נצרות]] בצפון אירופה, שימש אקסטרנשטיינה כאתר לפעילות דתית, הרי שמחקרים ארכיאולוגיים לא העלו ממצאים מתקופות שקדמו ל[[המאה ה-11 לפנה"ס|מאה ה-11 לפני הספירה]].
למרות שכבר בתקופת [[שבטים גרמאניים|השבטים הגרמאניים]], ועוד בטרם הופעת ה[[נצרות]] בצפון אירופה, שימש אקסטרנשטיינה כאתר לפעילות דתית, הרי שמחקרים ארכיאולוגיים לא העלו ממצאים מתקופות שקדמו ל[[המאה ה-11 לפנה"ס|מאה ה-11 לפני הספירה]].
בני השבטים הגרמאנים האחרונים באיזור בתקופה שלפני הופעת הנצרות היו ה[[סקסונים]] אשר הובסו בידי [[קרל הגדול]] בשנת [[772]]. ממצאים שונים שאינם חד משמעיים, מורים על קיומו של [[מנזר]] שהוקם באתר בשנת [[815]]. כתובת שנמצאה על אחד הסלעים מצביעה על העובדה כי ה[[בישוף]] של פדרבורן קידש את אחת המערות במקום כ[[כנסיה]] נוצרית בתחילת [[המאה ה-12]]. [[תבליט|תבליט אבן]] גדול מתאר את הורדת ישו מן הצלב ומסמל ככל הנראה את נצחון הנצרות על [[פגאנים|האמונה הפגאנית]] ששלטה באיזור עד לתקופה זו.
בני השבטים הגרמאנים האחרונים באזור בתקופה שלפני הופעת הנצרות היו ה[[סקסונים]] אשר הובסו בידי [[קרל הגדול]] בשנת [[772]]. ממצאים שונים שאינם חד משמעיים, מורים על קיומו של [[מנזר]] שהוקם באתר בשנת [[815]]. כתובת שנמצאה על אחד הסלעים מצביעה על העובדה כי ה[[בישוף]] של פדרבורן קידש את אחת המערות במקום כ[[כנסייה]] נוצרית בתחילת [[המאה ה-12]]. [[תבליט|תבליט אבן]] גדול מתאר את הורדת ישו מן הצלב ומסמל ככל הנראה את ניצחון הנצרות על [[פגאנים|האמונה הפגאנית]] ששלטה באזור עד לתקופה זו.


במהלך תקופת השלטון הנאצי הצביע הארכיאולוג הגרמני וילהלם טויט (Wilhelm Teudt), בעל הנטיה ה[[מיסטיקה|מיסטית]]-[[פולקיזם|פולקית]] על האתר כמקום פולחן של הציביליזציה הגרמאנית העתיקה, ושבה את ליבו של [[הימלר]] בעל השקפת העולם המיסטית, שעסק בחיפוש אינטנסיבי של מקורות העם הגרמני ומורשת האבות הפגאנית שלה.
במהלך תקופת השלטון הנאצי הצביע הארכיאולוג הגרמני וילהלם טויט (Wilhelm Teudt), בעל הנטייה ה[[מיסטיקה|מיסטית]]-[[פולקיזם|פולקית]] על האתר כמקום פולחן של הציוויליזציה הגרמאנית העתיקה, ושבה את ליבו של [[הימלר]] בעל השקפת העולם המיסטית, שעסק בחיפוש אינטנסיבי של מקורות העם הגרמני ומורשת האבות הפגאנית שלה.


==אתר פולחן==
==אתר פולחן==

גרסה מ־07:29, 15 בפברואר 2013

אקסטרנשטיינהגרמנית: Externsteine) הוא שמורת טבע של תצורה סלעית בקרבת העיר דטמולד במדינת נורדריין-וסטפאליה, גרמניה. תצורת הסלע המכונה טור (tor) מתאפיינת בגושי סלע אנכיים, הבוקעים מתוך פני קרקע רכה יחסית בעלת מתאר נוף של גבעות נמוכות ומיוערות. משמעותה של המילה היא ככל הנראה "אבני הרכס" או בדומה לכך.

גאולוגיה

תצורת הסלע הקשה והעמידה לשחיקה נוצרה כתוצאה מריבוד שכבות בתקופת הקרטיקון לפני כ-120 מיליון שנה, בשוליו של ים רדוד אשר כיסה בתקופה זו את שטחה של צפון אירופה. לפני כ-70 מיליון שנה חל "קיפול" של השכבות (המכונה קמט גאולוגי), לצורה אנכית ואשר במשך השנים המשיכה צורתו להתעצב כתוצאה מתהליך של בליה.

שמורת אקסטרנשטיינה הממוקמת בליבו של יער טויטבורג, כוללת חמישה עמודי אבן חול אשר הגבוה מביניהם מזדקר לגובה של 37.5 מטרים. גושי הסלע יוצרים חומה באורך כמה מאות מטרים. לאורך השנים חצבו בני אדם בסלע והשפיעו על צורתו באמצעות יצירת מערות, מעברים וקישוטים שונים.

היסטוריה

תחריט האבן הגדול של ישו המורד מן הצלב

מחקרים ארכיאולוגיים בסביבת האתר חשפו כלי אבן מן התקופה הפלאוליתית והמזוליתית שתוארכו לתקופה של 10,000 שנה לפני הספירה.

למרות שכבר בתקופת השבטים הגרמאניים, ועוד בטרם הופעת הנצרות בצפון אירופה, שימש אקסטרנשטיינה כאתר לפעילות דתית, הרי שמחקרים ארכיאולוגיים לא העלו ממצאים מתקופות שקדמו למאה ה-11 לפני הספירה. בני השבטים הגרמאנים האחרונים באזור בתקופה שלפני הופעת הנצרות היו הסקסונים אשר הובסו בידי קרל הגדול בשנת 772. ממצאים שונים שאינם חד משמעיים, מורים על קיומו של מנזר שהוקם באתר בשנת 815. כתובת שנמצאה על אחד הסלעים מצביעה על העובדה כי הבישוף של פדרבורן קידש את אחת המערות במקום ככנסייה נוצרית בתחילת המאה ה-12. תבליט אבן גדול מתאר את הורדת ישו מן הצלב ומסמל ככל הנראה את ניצחון הנצרות על האמונה הפגאנית ששלטה באזור עד לתקופה זו.

במהלך תקופת השלטון הנאצי הצביע הארכיאולוג הגרמני וילהלם טויט (Wilhelm Teudt), בעל הנטייה המיסטית-פולקית על האתר כמקום פולחן של הציוויליזציה הגרמאנית העתיקה, ושבה את ליבו של הימלר בעל השקפת העולם המיסטית, שעסק בחיפוש אינטנסיבי של מקורות העם הגרמני ומורשת האבות הפגאנית שלה.

אתר פולחן

בראש עמוד הסלע הגבוה מוצב מעין מזבח אשר שימש במקורו ככל הנראה לצורכי הקרבת קורבנות. בקיר שמעליו חצוב חור המכוון באופן מדויק למיקום זריחת השמש ביום ההיפוך של תחילת הקיץ. מספר מערות וגומחות קטנות יותר שנחצבו בידי אדם, שימשו ככל הנראה לצרכים פולחניים שונים במהלך השנים בידי המאמינים שפקדו את האתר. במקומות שונים על פני הסלע חרוטות כתובות וסימנים בעלי משמעות דתית פולחנית כאשר הגדול והבולט מכולם הוא כאמור תחריט האבן הגדול של ישו המורד מן הצלב.

גם כיום ממשיכות תנועות ניאו פגאניות המאמינות בחיזוק הקשר עם כוחות הטבע, ותנועות גרמניות בעלות מאפיינים לאומניים, לראות באתר אקסטרנשטיינה כמקום כינוס והתוועדות בעל מאפיינים פולחניים ודתיים.

תבנית:Link FA