שלמה זלמן הנאו – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ ←‏מספריו: קישורים פנימיים
שורה 25: שורה 25:
*'''שערי תורה''', המבורג, 1718
*'''שערי תורה''', המבורג, 1718
*'''שערי זמרה''', על [[טעמי המקרא]], נדפס בסוף ספר "שערי תורה"
*'''שערי זמרה''', על [[טעמי המקרא]], נדפס בסוף ספר "שערי תורה"
*'''שערי תפילה''', יסניץ, 1725
*'''שערי תפילה''', [[יסניץ]], 1725
*'''בית תפילה''' סידור מדויק ביותר עם פירוש קצר
*'''בית תפילה''' סידור מדויק ביותר עם פירוש קצר
*'''יסוד הניקוד''', אמסטרדם, 1730
*'''יסוד הניקוד''', אמסטרדם, 1730

גרסה מ־14:05, 17 ביוני 2015

ספר "צוהר התיבה", ברלין תצ"ג 1733

הרב שלמה זלמן הכהן הנאו כ"ץ בן יהודה ליב כ"ץ (המכונה זלמן הענא, ובראשי תיבות: רז"ה; 1687 - 1746) מדקדק עברי בנוסח התפילה, מחדש כללים בלשון העברית וטעמי המקרא. גם חיבר ספרים אודות הניקוד העברי.

חייו ודמותו

שלמה (זלמן) נולד להרב יהודה ליב כ"ץ שפעל כשליח ציבור, שלמה נולד בעיירה הנאו (Hanau) שבגרמניה והתגורר בין השאר בעיירות בפרנקפורט, המבורג, אמסטרדם, ברלין ובהנובר.

הוצאת ספריו

בגיל 21 הוציא את ספרו הראשון, "בנין שלמה", העוסק בדקדוק עברי וטעמי המקרא, ובו גם ביקורת נרחבת על טעויות דקדוקיות של מדקדקים ופרשני המקרא מן הדורות שלפניו והערות על שיבושים בנוסח התפילה.

ב-1733 הוציא את ספרו "צהר התיבה", שהפך לאחד מספרי הדקדוק הנפוצים בעברית במאה ה-18 ובסופו נספח קונטרס בשם ׳מכסה לתיבה׳ שכתב כתגובה לזלזולים שהטיח הרב יעקב עמדן כנגדו.

שיטתו בדקדוק

הרב שלמה זלמן ראה חשיבות עצומה בעיסוק בשפה העברית ובדקדוקה, שלא היה מקובל אצל היהודים בתקופתו, ובעיקר בדקדוק לשון המקרא ונוסח התפילה. ב-1725 הוציא את הספר "שערי תפילה" בו הצביע על מה שנחשב בעיניו לשיבושים לשוניים בתפילות והציע תיקונים. רבות מהשגותיו נובעות מגישה המאמצת את דקדוק לשון המקרא ביחס לתפילות שנכתבו בחלקן הגדול בלשון חז"ל. אף על פי שהחכם צבי כתב הסכמה לספר "שערי תפילה", בנו הרב יעקב עמדין (יעב"ץ) פרסם את הספר "לוח ארשׂ" ‏‏[1] כביקורת להרז"ה, ובו ביקר בחריפות את שיטתו והתיקונים שהציע. עם זאת, הרב שלמה לא העביר ביקורתו בשתיקה והדפיס קונטרס בשם ׳מכסה לתיבה׳ כהגנה מפורטת לכל מילה ודבר דקדוק בו חלק יעקב עמדין עליו.

בסופו של דבר רבנים אחרים התייחסו באופן חיובי לתיקוני הרב שלמה, וכמה מן התיקונים שלו אכן חדרו ללשון התפילה האשכנזית וגם לסידור אדמו"ר הזקן ולנוסח התפילה של הגאון מווילנא.

את גישתו האנליטית בלימוד דקדוק עברית מקראית העביר גם למשורר נפתלי הרץ וייזל (רנה"ו), שלמד אצלו בילדותו.

קבלת דעותיו

דמותו של הרב שלמה נשארה שנויה במחלוקת אצל נאמני ההלכה עד ימינו. פוסקים בני זמנו ופוסקים מאוחרים יותר קיבלו חלק מהערותיו הדקדוקיות על התפילה וכינו אותו בתוארי כבוד, ביניהם נמנים הרב שניאור זלמן מליאדי שקבע רוב שינויו בתוך סידורו (סידור אדמו"ר הזקן)[2] ור' יוסף תאומים שהביא מהגהותיו בספרו "פרי מגדים". אחרים ראו בו דמות שלילית המקדימה את מתקני נוסח התפילה של תקופת ההשכלה, ודחו באופן מוחלט את חידושיו. מתנגדיו אף טענו נגדו שזייף חלק מההסכמות על ספרו ושאר ההסכמות ניתנו על סמך ההסכמות המזויפות. סנגוריו, לעומת זאת, מפקפקים בטענה שההסכמות מזויפות וייחסו את שגיאותיו לקנאותו לטהרת השפה העברית‏‏[3].

מספריו

  • בניין שלמה, פרנקפורט, 1708
  • שערי תורה, המבורג, 1718
  • שערי זמרה, על טעמי המקרא, נדפס בסוף ספר "שערי תורה"
  • שערי תפילה, יסניץ, 1725
  • בית תפילה סידור מדויק ביותר עם פירוש קצר
  • יסוד הניקוד, אמסטרדם, 1730
  • צהר התיבה, ברלין, 1733
  • קורי עכביש, תשובות להשגות על "צהר התיבה", 1744

לקריאה נוספת

  • חיים א' כהן, '‫דקדוקי לשון התפילה ומסורות אשכנזיות בלשון חז"ל העולות מהם', לשוננו סב (ירושלים תשנ"ט).
  • אילן אלדר, ר' זלמן הענא, גדול מדקדקי העברית בפתח העת החדשה', ברית עברית עולמית כנס 16 (תשס"ד).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ‏הרב יעקב עמדין, לוח ארש, אלטונה, ה'תקכ"ט
  2. ^ קובץ הערות וביאורים, אהלי תורה, גיליון ט, מאמר הרב אבערלאנדער
  3. ^ ‏פולמוס אודות דמותו בכתב העת המעין: טובי' כצמאן ודויד יצחקי, האם תיתכן התייחסות מכובדת ל'מתקני' נוסח התפילה?‏, המעין מח, ד, תמוז תשס"ח; רפאל בנימין פוזן, "אם תלמידי חכמים מנצחים זה את זה בהלכה - אתם מה טיבכם?", המעין מט, א, תשרי תשס"ט; יעקב לויפר, עוד על המדקדק ר' שלמה זלמן הענא, שם; דויד יצחקי, ההתייחסות למדקדק ר' זלמן הענא - מאמר תגובה, המעין, מט, ב, טבת תשס"ט; יעקב לויפר, תגובתי לתגובתו של ר' דוד יצחקי, שם