ארתור ל. בבסון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ארתור ל. בבסון
Arthur L.Babson
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן. נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 3 במרץ 1927
פטירה 24 באפריל 2016 (בגיל 89)
מקום מגורים ארצות הברית
עיסוק ביוכימאי
מקום לימודים אוניברסיטת קורנל עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
שיטות למדידת אנזימים, שיטת אימונואסיי מהירה ואוטומטית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארתור ל. בבסוןאנגלית: Arthur L. Babson;‏ 3 במרץ 1927 אורנג', ניו ג'רזי - 24 באפריל 2016 מנדהם טאונשיפ, ניו ג'רזי) היה ביוכימאי, זואולוג, ממציא ויזם אמריקאי, שתרם להתפתחות הביוכימיה הקלינית ורפואת המעבדה, במיוחד בתחום פיתוחם של מכשירים לאבחון אוטומטי אין ויטרו בשימוש המוני והסטנדרטיזציה של בדיקות המעבדה. את שמו נושאת בדיקה קולורימטרית למדידת האנזים LDH בסרום.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילדות וצעירות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארתור ל. בבסון נולד בשנת 1927 באורנג' שבניו ג'רזי, כאחד משני בניהם של רי אדווין בבסון, בעל חנות למכשירי חשמל, ושל ג'ולי, בת לבית נורטון, עקרת בית. הוא גדל באסקס פילדס שבניו ג'רזי. בילדותו לא אהב ללמוד, אולם גילה עניין בטבע, ביערות ובבעלי החיים, ובתיכון התאהב במקצוע הכימיה. בין היתר אהב להרכיב פצצות, ולפוצץ אותן בבית או על פסי רכבת. בנעוריו עבד כדוור, כנושא מקלות לשחקני גולף, כמציב מטרות במועדון לקליעה, ובמכירת מיצים. בבסון התחיל ללמוד במכללה ובתוכנית עתודאית של הצבא האמריקאי באוניברסיטת ראטגרס, אולם סולק אחרי שנעדר משיעור אחד. הוא עבד בהמשך במעבדה של החברה לחומרי צבע American Dyewood, עד שגויס לצבא בתום מלחמת העולם השנייה. שירת ביפן בסוף שנת 1945 כטבח, כקשר ובשמירות. כשומר ידע להקיף עצמו בסוג של מטענים, שאותתו לו על נוכחותם של זרים.

לימודיו האקדמיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשובו לארצות הברית סיים תואר ראשון בזואולוגיה באוניברסיטת קורנל (1950), שבה למד גם קורסים לביוכימיה, אחר כך למד לתואר שני ודוקטורט בביוכימיה באוניברסיטת ראטגרס. עבודת הדוקטורט שלו בשנת 1953, תחת הדרכת ג'יימס אליסון, עסקה בתזונה החלבונית של חולדות שחולות בסרטן.

פעילותו המדעית[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי שנת פוסט-דוקטורט באוניברסיטת איווה, תחת הדרכתו של תאודור ויניק, בשנים 1954–1980 עשה בבסון קריירה בתחום האבחון המעבדתי בחברת וורנר-צ'ילקוט (Warner Chilcott) במוריס פליינס, ניו ג'רזי (כיום - פייזר). הוא הגיע במסגרתה למעמד של סגן יושב ראש בענייני מחקר ופיתוח. מרכז עבודתו עמדה סוגיית האוטומציה של הביוכימיה הקלינית. בבסון המציא את ה-Versatol, סטנדרט ראשון של סרום אנושי לצורכי בדיקות המעבדה, שאיפשר סטנדרטיזציה של עבודת המעבדה במודרנית. כמו כן אחרי 1965 פיתח בדיקה קולורימטרית למדידת הלקטז דהידרוגנאז בדם.[1] בבסון המציא 10 ערכות ריאגנטים לבדיקת אנזימים שונים בדם - למשל, למדידת אלקלין פוספטאז, אסיד פוספטאז, אספרטט אמינוטרנספראז, לקטוז דהידרוגנאז, עמילאז וכו'. אחרי שינויי הנהלה בחברת וורנר-צ'ילקוט עזב בבסון כדי לנהל בשנים 1980–1987 חברה משלו - Babson Research Laboratories.

המציא באותה תקופה כלי ושיטה שימושית להפרדה מהירה של החלקים הנוזלים והמוצקים של מדגמים קטנים, האמצעות סרכוז אקסיאלי. שיטה זו איפשרה את האוטומציה של "הבדיקות האימוניות" immunoassays, שבהן משתמשים בתור "מגיבים" בנוגדנים ספציפיים לחומר העומד למדידה. שיטה זו סייעה מאוד למשל, במדידת סמנים לסרטן והורמונים. בבסון שיתף פעולה עם איש העסקים ארתור קיד בחברת Pegasus Technology ששינתה אחר כך את שמה ל-Technologies. חברה זו פעלה בבניין בית הספר הישן ויליאמסון בצ'סטר, ניו ג'רזי, ובה פיתח בבסון בשנת 1991 את פרויקט הערכה האוטומטית לבדיקות בעזרת נוגדנים IMMULITE שזכתה להצלחה גדולה. החברה נרכשה על ידי Diagnostic Products Corporation שנרכשה מאוחר יותר על ידי Siemens Healthcare Diagnosis. בבסון היה בשנות ה-2000 המדען הראשי שלה. ניסה ללא הצלחה לשווק גם ערכה לגילוי סיכון לבבי - המבוססת על בדיקות שומנים בדם - Cardiac Risk. בבסון רשם 46 פטנטים בארצות הברית.

חייו הפרטיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בבסון היה נשוי פעמיים. מאשתו הראשונה נולדו לו שני ילדים - בטסי לינדה וג'יימס נורטון. אשתו השנייה, סוזן, הייתה ביוכימאית כמוהו. שניהם בנו בשנת 1971 את ביתם במנדהם, לפי תוכניתו. הם נסעו פעמים רבות למזרח אפריקה, שם פעלו במסגרת קרן להגנת הצ'יטות. גידלו בביתם חתולים, כלבים ורקונים. היה פעיל הקהילה הנוצרית האוניטריאנית במוריסטאון שבניו ג'רזי. בבסון מת בשנת 2016 בגיל 89.

פרסים ואותות הוקרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • 1975 - פרס Gerulat של האיגוד האמריקאי לכימיה הקלינית - על תרומות יוצאות דופן במחקר הביוכימי קליני
  • 1997 - תואר "ממציא השנה" של מדינת ניו ג'רזי ונרשם להיכל התהילה של ממציאי מדינת ניו ג'רזי
  • 1998 - פרס Van Slyke של איגוד האמריקאי לכימיה קלינית
  • 2010 - פרס למפעל חיים של חברת Siemens Healthcare Diagnostics

מאמרים וספרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בבסון כתב 65 מאמרים מדעיים וכתב פרקים בספרים

  • David Wild - Immunoassay Handbook Elsevier, Oxford 2013
  • D.W.Chan Immunoassay Automation, A practical guide Academic Press, San Diego 1992

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Gerald R.Cooper(ed) - Standard Methods of Clinical Chemistry vol.7 Academic Press, NY 1972

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ G.Cooper ed.1972 עמ' 46