אשכול (הוצאה לאור)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
לוגו הוצאת ספרים אשכול
לוגו הוצאת ספרים אשכול

אשכול הוא הוצאת ספרים ירושלמית ותיקה, המתמחה בהדפסת ספרי קודש.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נוסד בעיר סאנוק שבפולין, שם הוקם בית דפוס מקומי בניהולו של הרב דוד יואל וינפלד.

בשנת תרצ"ו עלה לארץ בנו, הרב יעקב שאול וינפלד (מחבר הספר "משנת יעקב"), והביא עמו באוניה מספר מכונות דפוס מבית הדפוס של אביו. ויינפלד התיישב בירושלים, ופתח בה הוצאת ספרים בשם "אשכול" מתוך מטרה להוציא לאור ספרי יסוד יהודיים בדפוס מחודש, באותיות מאירות עיניים, יחד עם הקפדה על כל כללי הדקדוק. על הספר הראשון שנדפס בשנת ה'תרצ"ח מופיע השם 'דפוס וינפלד'.

הוצאת אשכול הדפיסה במשך השנים ספרי-יסוד בתחום היהדות שהוגהו נערכו ובדרך כלל גם נוקדו, בידי תלמידי חכמים ודקדקנים. הקדמת הרמב"ם למשניות במהדורת "אשכול", הוגהה בידי הרב שמואל הלוי וואזנר, הרב עזרא ציון מלמד תיקן וערך את מהדורת ספר החינוך, הרב מאיר מאזוז ניקד את הסליחות, והרב קלמן כהנא חיבר את הקונטרס "קיצור המצוות התלויות בארץ" שהודפס כנספח למהדורת קיצור שולחן ערוך.

דברי דפוס בולטים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אשכול[עריכת קוד מקור | עריכה]

כמה מדברי הדפוס שבהוצאת "אשכול" זכו לתפוצה רחבה: סידור "תפילת כל פה" ומחזורי התפילה "מחזור רבא", ששה סדרי משנה מנוקדים ועוד, נפוצו במשך השנים בכל רחבי העולם היהודי.

יסוד מלכות[עריכת קוד מקור | עריכה]

יסוד מלכות הוא פירוש שאותו חיבר הרב יוסף שלום וינפלד בנו של הרב יעקב שאול וינפלד בעל הוצאת אשכול, חידושו העיקרי הוא הנגשה גרפית ופירוש מילולי של הטקסט הקדום באמצעות הצמדת הפירוש מילה-מול-מילה, שורה תחת שורה, מה שמקל מאוד על המחפשים להבין את פירוש המילים תוך כדי התפילה בלי צורך לבדוק בספרי מפרשים שונים. הפירוש זכה להסכמות נלהבות מרבים מגדולי ישראל כמו האדמור מויזניץ שהיה מורו ורבו, רבי משה הלברשטאם, הרב שמואל הלוי וואזנר, האדמור מגור בעל הפני מנחם, הרב עובדיה יוסף, הרב יצחק כדורי ועוד רבנים רבים נוספים.

בשנים האחרונות יצאו לאור ספרים רבים עם פירוש יסוד מלכות כמו: תהילים, סידור תפילה, מחזור, חמישה חומשי תורה, נ"ך, זמירות שבת ועוד.

שי למורא[עריכת קוד מקור | עריכה]

סדור תפלות לימי השנה על פי נוסח האריז"ל, עם פירוש שי למורא, 2 כרכים. חמשה חמשי תורה, עם פירוש שי למורא בשלוש מהדורת, 5 כרכים תשע"א. ספר תהילים, עם פירוש רש"י ופירוש שי למורא.

חלוקת ההוצאת ספרים לשני בניו של המייסד[עריכת קוד מקור | עריכה]

סמל הוצאת ספרים שי למורא

בשנת תשמ"ט נפטר מייסד הוצאת 'אשכול', הרב יעקב שאול וינפלד, ובניו חילקו ביניהם את זכויות ההוצאה לאור של הספרים שבהוצאת אביהם. חלק גדול מספרי ההוצאה לאור, הועברו לבנו הרב שמואל יהודה וינפלד שפתח הוצאת ספרים בשם "שי למורא" מתוך הפסוק "כל סביביו יובילו שי למורא", כשהוא רומז את שמו הפרטי (שמואל יהודה) בראשי תיבות, ותחת שם ההוצאה לאור המקורית - "אשכול" המשיך אחיו הרב יוסף שלום ויינפלד.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]