בניין המטה הכללי (סנקט פטרבורג)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
בניין המטה הכללי
מידע כללי
סוג בניין, אטרקציה תיירותית עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת כיכר הארמון, ארמיטאז' עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום סנקט פטרבורג עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
אדריכל קארלו רוסי עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי קלאסיציזם עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 59°56′17″N 30°19′02″E / 59.9381°N 30.3172°E / 59.9381; 30.3172
האתר הרשמי
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בניין המטה הכללירוסית: Зда́ние Гла́вного шта́ба) הוא מבנה היסטורי הממוקם בכיכר הארמון בסנקט פטרבורג. בניית הבניין נמשכה משנת 1819 עד 1829 על פי תוכנית האדריכל האיטלקי קארלו רוסי בשיתוף הפסלים ס. ג. פימנוב ו-ו. א. דמוט מלינובסקי.

חלקו המערבי של הבניין ממשיך כיום לשמש את צבא רוסיה ובו נמצא פיקוד המחוז הצבאי המערבי של רוסיה.

החלק המזרחי של הבניין הועבר לחזקת המוזיאון ההרמיטאז' הממלכתי, שהציב ציורים בני המאות ה-19 וה-20, שצוירו בעיקר על ידי אימפרסיוניסטים, והוא מקיים תערוכות מתחלפות של אמנות עכשווית בבניין.[1]

אדריכלות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המתחם מורכב משני אגפים הממוקמים הן בכיכר הארמון והן בסוללת נהר המויקה, המחוברים באמצעות קשת הניצחון. אורך החזיתות הוא 580 מטר.[2]

החזית המזרחית של בניין המטה הכללי

הקמת המתחם החלה בשנת 1819 עם בניית האגף המערבי שהיקפו כלל את בתי פלטן שכבר היו עם פרופורציות ומיקום מקושת בתוכנית. חזית הבתים של פלטן, שהשתמרה בחלקה, מאופיינת בחיפוי גרניט אפור, בניגוד לחיפוי הגרניט האדום של האגף המזרחי. בנוסף לבניין המטה הכללי, הבניינים איכלסו בעבר גם את משרד המלחמה, משרד החוץ ומשרד האוצר (באגף המזרחי).

אחד המאפיינים הדומיננטיים האדריכליים של הבניין הוא הכיפה מעל האגף המערבי של הבניין. זו עשויה מתכת וזכוכית לפי פרויקט של המהנדס ג.ג. קריבושיין בשנים 19021905, הכיפה סיפקה אור יום לספריה שנמצאת תחתיה. הכיפה החליפה כיפת אבן נמוכה, שהוקמה על ידי רוסי במהלך בניית הבניין. בניין הספרייה ההיסטורית הצבאית של המטה הכללי של רוסיה והכיפה הישנה שופצו ביסודיות בשנים 18901892, אך האש שפרצה בשנת 1900, שהרסה 12 אלף ספרים ואת חללי הפנים של הספרייה, הצריכה שיפוץ חדש.[3]

מהצד של נבסקי פרוספקט הוקמו הבתים שנבנו בעבר: "מחסנית הקלפים של בניין המטה הכללי" (1805-1806, אדריכל ל. רוסקה), מטה האגודה לכלכלה חופשית (17681775, אדריכל ג.ב. ואלן-דלמוט). בשנים 1845 - 1846, האדריכל א. ד. צ'רניק שיפץ מבנים אלה שניתנו למטה הכללי, תוך נתינת מראה כללי לחזיתות בסגנון רוסי.

אחרי מהפכת אוקטובר, הבניין הועבר לידי נציבות העם לענייני חוץ, ולאחר מכן שימש כתחנת משטרה.

כיום, חלק מהבניין שייך למחוז הצבאי המערבי. בשנת 1993 הועבר האגף המזרחי של בניין המטה הכללי לידי ההרמיטאז'.

בשנת 2008 התקיים מכרז לשיפוץ האגף המזרחי של בניין המטה הכללי. הוא זכה על ידי קונסורציום של חברות Intarsia וחברת "תחייה" (Vozrozhdenie). הבנק הבינלאומי לשיקום ופיתוח אישר את החלטת ועדת המכרז ואת עלות העבודה בסך 4,418,414,868 רובלים.

קשת המטה הכללי[עריכת קוד מקור | עריכה]

קשת המטה הכללי.

קשת בניין המטה הכללי היא אובייקט אדריכלי עצמאי. היא נבנתה כאנדרטה ראשית שהוקדשה למלחמה הפטריוטית בשנת 1812, ומשלימה את הרכב המבנים מול ארמון החורף. בשנת 1918, במספר רחובות וכיכרות של פטרוגרד, שמה שונה רשמית לקשת הצבא האדום[4]. השם ההיסטורי הוחזר בשנת 1944.

בעיצוב הכיכר המרכזית של בירת האימפריה הרוסית, החליט קארלו רוסי לקשור את שני אגפי בניין המטה הכללי עם קשת ניצחון, מבלי להתקין מרכבה.[5]

שעון מנדלייב - אלמנט תפאורתי.

טכניקה אדריכלית זו זמן קצר לפני אירועים אלה כבר הוחלה ביצירת ההרכב של קשת הניצחון של האדמירליות. רוסי הזמין בדיוק את אותם הפסלים (שיצרו ס. ג. פימנוב, ו-ו. א. דמוט מלינובסקי) בביצוע הפרויקט הזה. בעזרת אדונים אלה רצה האדריכל להשיג אקספרסיביות, כשהוא משלים את בהירות האדריכלות עם האלגנטיות של הקומפוזיציה הפיסולית.

היא מורכבת משלוש קשתות מחוברות זו לזו, מעוטרות בתבליטי בסיס וממסגרות את הכניסה לכיכר מנבסקי פרוספקט (קטע זה נקרא לוגובוי או רחוב מלאיה מיליונאיה, לפני ההצטלבות מרחוב מורסקאיה).

אלמנט אדריכלי בגומחה של הקשת.

הקומפוזיציה מגיעה לידי ביטוי המקסימלי כאשר היא נראית מהכיכר. מגובה של 36 מ', בראש הבניין, הנראה לעין מרחוק, נראית מרכבה מובלת על ידי שישה סוסים ושני לוחמים לבושים בשריון רומאי וחמושים בחניתות. בעגלה ניצבת ניקה מכונפת, המניחה את כף היד השמאלית על הכיכר. ביד ימין של האלה נמצא זר דפנה. הקומפוזיציה הפיסולית חושפת את מהות האנדרטה, סמל לתהילה צבאית. מוטיב זה ממשיך בכל מרכיבי הקשת: הקישוטים שעל קירות הקשת עשויים גביעים צבאיים וזרים, שנערמים בכניסה לקשת מכיוון כיכר הארמון. העוברים בסך כאילו מתקבלים בברכה על ידי דמויות אלת התהילה, טסות במהירות בגרעין ומושיעות זרי דפנה וענפי כף יד. גמר הקומפוזיציה, בכיכר, במפלס הנדבך השני של חלונות המטה, מוחתם בדמויות הזקיפים בשריון עתיק המושיטים זרי דפנה לעבר הנכנסים לכיכר.

קשת הניצחון של בניין המטה הכללי נחנכה ב-24 באוקטובר 1828.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בניין המטה הכללי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Здание главного Штаба ВС Российской империи: настоящее и будущее на официальном сайте Эрмитажа.
  2. ^ Здание Главного Штаба. Историческая статья
  3. ^ Чернега А.В. "Здание Главного штаба". Прогулки по Санкт-Петербургу. walkspb.ru. אורכב מ-המקור ב-2018-03-08. נבדק ב-2018-03-07.
  4. ^ Весь Петроград, 1922. Список переименованных улиц. — стлб. 747-748.
  5. ^ Триумфальная арка — мемориальная арка; временное или постоянное сооружение, возводимое в честь: