מיקלוש גפני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מיקלוש גפני
Gafni Miklós
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 28 במאי 1923
Tiszacsege, הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 8 במרץ 1981 (בגיל 57)
ניו יורק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Weinstock Miklós עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג קול טנור עריכת הנתון בוויקינתונים
פרופיל ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מיקלוש גפני[1] (במקור ויינשטוק, בהונגרית: Gafni Miklós;‏ טיסהצ'גה, 28 במאי 1923ניו יורק, 8 במרץ 1981) היה זמר אופרה (טנור) יהודי-הונגרי-אמריקאי בעל שם עולמי בשל קולו המיוחד והופעותיו ברחבי העולם.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיקלוש ויינשטוק נולד במשפחה יהודית כבנם של אהרון ויינשטוק, חוכר טחנת קיטור וסוחר, ושל אילונה צובל. ביולי 1942 זכה בתחרות השירה של איגוד קבוצות הנוער (מתוך שישים משתתפים).[2] החוקים היהודיים במיוחד החוק היהודי השני והחוק היהודי השלישי עצרו את כישרונו המתפתח לכמה שנים. בדצמבר 1942 הוא הופיע בערב זולטאן קודאי בתיאטרון גולדמארק במסגרת פעילות האמנות של של אומיקה - ההתאחדות הלאומית היהודית-הונגרית לחינוך שהייתה המסגרת היחידה אז להופעת אמנים יהודים ורק בפני קהל יהודי. בין היתר הופיע עם נגן הצילו בעל השם העולמי יאנוש סטארקר. במהלך מלחמת העולם השנייה, הוא נלקח לשירות העבודה (עבודות כפייה לגברים יהודים עבור הצבא ההונגרי) ולאחר מכן גורש למחנה הריכוז מאוטהאוזן, שם שוחרר כמה שבועות לפני יום הולדתו ה-22. לאחר השואה לא נשאר לו איש, הוריו ואחיו נרצחו באושוויץ.

קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1945, המנצח האיטלקי סרג'יו פיילוני (אנ'), שהיה המנהל המוזיקלי הראשי של בית האופרה של בודפשט באותה תקופה, נתן לו את ההזדמנות להופיע בבית האופרה, שם הופיע לראשונה באופרה "האדרת" ולאחר מכן בתפקיד אלפרד גרמונט בלה טרוויאטה של ורדי. לאחר מכן הייתה לו הזדמנות ללמוד ברומא מהמאסטרים הגדולים של אותה תקופה כמו ריקרדו סטראצ'ארי (אנ'), אורליאנו פרטיל (אנ') ובנימינו ג'ילי. קול הטנור החזק שלו הזכיר לרבים את קולו של ג'ילי. לאחר הופעתו בשגרירות האמריקנית ברומא, הוזמן לסדרת קונצרטים בארצות הברית. לאחר מכן כבר לא רצה לחזור להונגריה והתיישב בארצות הברית. ב-8 בפברואר 1947, נתן קונצרט בבית העירייה של ניו יורק, והעיתונים למחרת השוו אותו לאנריקו קרוזו.

קולו של גפני משלב את ההצטיינות והאיכויות של קולות קרוזו וג'ילי: בקולות הגבוהים הוא מזכיר את ג'ילי, בקולות הנמוכים מזכיר את קולו של קרוזו. גפני הוא זמר מלידה, אינסטינקטיבית מוצא תמיד את הפתרון המוזיקלי הטוב ביותר.

סידני טיימס

בנובמבר 1949 נתן קונצרט בקרנגי הול, שם זכה שוב לביקורות נלהבות וביצע, בין היתר, את הכניסה של יאנצ'י מתוך "יאנוש ויטז" מאת פונגראץ קאצ'ו (הו'). באותה שנה צולם סרט קצר על חייו בשם "קול נולד" (A Voice Is Born), שזכה בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר. מתחילת דרכו ועד מותו השתתף ביותר מ-17 סיורים ברחבי העולם. הוא הופיע כמעט בכל בתי האופרה המפורסמים בעולם ונתן מאות קונצרטים סולו. הוא שר תפקידי טנור מובילים בלפחות שש עשרה אופרות. גפני ביצע את תפקידיו בתשע שפות.

מיקלוש גפני שתחילה שינה את שמו מוויינשטוק לווארי ולאחר מכן לשם העברי גפני, ביקר בהונגריה מספר פעמים בשנות ה-60. באפריל 1964 הוא שר את התפקיד הראשי באופרה שמשון ודלילה של קאמי סן-סנס בבית האופרה של בודפשט, אך הופיע גם בטוסקה ובליצנים. בדצמבר 1965 הוא שר שוב בבודפשט, הפעם בליצנים ובנשף המסכות, בשתי הפעמים מול אולמות מלאים. נראה היה שימשיך את קריירת השירה שלו בהונגריה, אבל בסופו של דבר חזר לאמריקה, שם ויתר על קריירת השירה והצטרף לעסק של מזון ארוז בשם "Michel's Magnifique".

גפני התיישב בוייט סולפור ספרינגס, מערב וירג'יניה (אנ') לפני מותו. ב-1981 לקה בהתקף לב בנמל התעופה הבין-לאומי ג'ון פ. קנדי בניו יורק ולא הצליחו להציל אותו. נולד לו ילד אחד מכל אחד משתי נשותיו: בנו אריאל ובתו גבריאלה. אשתו השנייה הייתה אנקתי א. בוטס ילידת שווייץ.

תפקיד קולנוע[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1958 שיחק בסרט "כלוב הזהב", (The Golden Cage) שהציג את המרד ההונגרי של 1956 באמצעות סיפור אהבה. בסרט הוא גילם טנור צעיר שסירב להצטרף למפלגה הקומוניסטית ההונגרית, ואז עוזב את אהבתו הרקדנית, כדי להמשיך בקריירה עולמית. עם זאת, לאחר מרד 1956, הוא פוגש שוב את אהבתו בווינה. הוא ויאנינה סרוואש מגלמים את עצמם בסרט, שכולל גם קטעים דוקומנטריים מקוריים.

הנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהונגריה, בשנת 1997, הונצח מיקלוש גפני בטקס קדושי השואה בעיר הולדתו טיסאקסג, ובאותה תקופה הוצע גם להקים לכבודו חדר זיכרון בעיר. ככל שידוע לא הושגה התקדמות בעניין הזה, למרות שגפני הוא היליד המפורסם ביותר של העיר.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Weinstock családnéven született, melyet a második világháborút követően Várira magyarosított. Miután elkezdődött külföldi karrierje, eredeti vezetéknevét annak héber alakjára, a Gafnira cserélte.
  2. ^ Forrás: Ujság (1942. július 14.) 18. évfolyam, 157. szám, Online elérés