מרל אקשנר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מרל אקשנר
Meral Akşener
לידה 8 ביולי 1956 (בת 67)
איזמיט, טורקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה טורקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
מפלגה מפלגת הדרך הנכונה, מפלגת התנועה הלאומית, İYİ Party עריכת הנתון בוויקינתונים
meralaksener.com.tr
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מרל אקשנר

מרל אקשנרטורקית: Meral Akşener; נולדה ב־18 ביולי 1956) היא פוליטיקאית, מורה ואקדמאית טורקייה אשר שימשה כשרת הפנים של טורקיה בין השנים 1996–1997 וסגנית יו"ר האספה הלאומית הגדולה של טורקיה. היא ייסדה בשנת 2018 את מפלגת הטוב (אנ') והייתה מועמדת מטעמה בבחירות לנשיאות טורקיה בשנת 2018.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולדה בעיר איזמיט להורים שמוצאם מתראקיה ומקדוניה. הוריה היו בין אלפי הטורקים שהיגרו לאסיה הקטנה במסגרת חילופי האוכלוסין בין יוון וטורקיה, היא בוגרת המחלקה ללשון באוניברסיטת איסטנבול והמחלקה להיסטוריה בת זמננו באוניברסיטת מרמרה את הדוקטורט שלה עשתה גם כן באוניברסיטת מרמרה ולאחר מכן עמדה כראש חוג במחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת קוג'אלי.

חיים פוליטיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

את דרכה הפוליטית החלה אקשנר בריצה לראשות העיר איזמיט מטעם מפלגת הדרך הנכונה, היא נבחרה לאספה הלאומית לראשונה בשנת 1995 והחליפה את מחמט אאר בתפקידת שרת הפנים לאחר התפטרותו בשל שערוריית סוסורלוק, כהונתה אשר הסתיימה ב־30 ביוני 1997 אופיינה בקו תקיף מול המיעוט הכורדי ותנועת ה-PKK. בשנת 2001 היא נבחרה שוב לפרלמנט מטעם מפלגת התנועה הלאומית ושימשה כחברת פרלמנט עד שנת 2015 למעט השנים 2002–2007. לאחר סכסוך בינה ובין ראש מפלגת התנועה הלאומית, הקימה אקשנר ב־25 באוקטובר 2017 את "מפלגת הטוב" (İYİ Parti), בנאומה התייחסה אקשנר לכך שהדמוקרטיה הטורקית נמצאת "תחת מתקפה" ושמפלגתה חפצה בטורקיה חופשית וכן בביצוע שינויים במערכת המשפט הטורקית. לקראת הבחירות הכלליות בטורקיה (2018) חברה אקשנר לעמיתה כמאל קלצ'דרולו ממפלגת העם הרפובליקנית וביחד עם מפלגת האושר והמפלגה הדמוקרטית הם הקימו את הברית הלאומית, במטרה לייצר כח אלקטורלי נגדי לברית העממית (איחוד הקולות של מפלגת הצדק והפיתוח ומפלגת התנועה הלאומית) ומפלגתה קיבלה 43 מושבים בפרלמנט הטורקי.

הברית הלאומית העמידה נציגים גם בבחירות המקומיות בטורקיה בשנת 2019 ונציגים מטעמה תפסו את השלטון בערים המרכזיות בטורקיה (איסטנבול, אנקרה, אנטליה ועוד).

לקראת הבחירות הכלליות בטורקיה (2023) הוקם שולחן השישה שמורכב מחברי הברית הלאומית, ראש ממשלת טורקיה לשעבר אהמט דבוטאולו וראש מפלגת DEVA, שר החוץ לשעבר עלי באבאג'אן שמטרתו הנחת קווי ייסוד אידאולוגיים והעמדת נציג מטעמם לבחירות הכלליות בטורקיה (2023).

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אקשנר נשואה ואם לבן, בתקשורת תוארה אקשנר כמוסלמית אדוקה אשר נוהגת להתפלל באופן קבוע.

במהלך מבצע שומר החומות השוותה את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כדוגמה לראש מדינה אשר כדבריה "לא מהסס לפגוע באזרחים כדי לשמור על הכיסא", הלה תבע אותה על סך 250,000 לירות טורקיות.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרל אקשנר בוויקישיתוף