לדלג לתוכן

הורות – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Yonidebot (שיחה | תרומות)
מ בוט החלפות: ביטחו$1;
קישור חיצוני
שורה 33: שורה 33:
*[http://www.alp.org.il/ המרכז להורות אחרת]
*[http://www.alp.org.il/ המרכז להורות אחרת]
*[http://www.notes.co.il/carmel/915.asp גם האהבה של אמא תלויה בדבר - הורות כהמצאה חברתית]
*[http://www.notes.co.il/carmel/915.asp גם האהבה של אמא תלויה בדבר - הורות כהמצאה חברתית]

* [http://www.sudval.com/05_underlyingideas.html#07 גידול ילדים עצמאים ואחראים] - "גילאים ארבע ומעלה", מתוך הספר "[https://sudval.powweb.com/bookstore/toc/child_01.html גידול ילדים]", מאת [[דניאל גרינברג]] - השקפתו של אדם אחד על הורות והתפתחות ילדים, בהקשר שהוא בהרמוניה עם עקרונותיו של ה[[דגם סאדברי]].


[[קטגוריה:משפחה]]
[[קטגוריה:משפחה]]

גרסה מ־01:32, 22 בספטמבר 2007

"אם וילד", בולדי 2004, פסל ברונזה.

הורות מורכבת מכל המשימות הכרוכות בגידולו של ילד עד להפיכתו לאדם עצמאי.

הרצון בילדים יכול לנבוע מסיבות שונות ומגוונות, ביניהן :

בספרות האנתרופולוגית מקובל היה כי הורות (או "העמדת צאצאים") היא אחד המאפיינים של כל משפחה, וכי הרצון להיות הורים הוא תכונה מהותית של כל אדם באשר הוא אדם. כיום מקובלת בקרב חוקרי מגדר העמדה לפיה על אף שיש בסיס ביולוגי ואינסטינקטיבי לרצון להיות הורים, הרי שהפרשנות התרבותית הניתנת לבסיס ביולוגי זה גורמת לו לקבל משמעויות שונות לחלוטין בקהילות שונות.

לחיזוק טענתם מצביעים חוקרים אלו על העובדה שבמדינות צפון אירופה שיעור הזוגות הנשואים שאינם מביאים ילדים לעולם נמצא בעלייה מתמדת בעשורים האחרונים, ומגיע בארצות מסוימות, כמו גרמניה, לכשליש מהאוכלוסייה.

המסגרת לקיום ההורות

אם ושני ילדיה, 1933

בדרך כלל נוצרת ומתקיימת הורות במסגרת הזוגיות של חיי הנישואין. בשנים האחרונות גוברת בעולם ובישראל המגמה של זוגיות והורות גם ללא נישואין. בנוסף למסגרת הזוגית, קיימות עוד מסגרות לקיומה של הורות:

  • משפחה חד-הורית, עקב גירושין, התאלמנות, או החלטה מלכתחילה של האם להרות ללא בן זוג.
  • הורות אחרת, בה אישה וגבר שאינם בני זוג חוברים יחד על מנת להביא ילד לעולם ולגדל אותו יחדיו.

לגבי המקרה הנורמטיבי (הורות במסגרת משפחתית רגילה), הרי שלא ניתן להתעלם מהעובדה כי המושג "הורות" טומן בחובו תהליך של מעבר ממסגרת הזוגיות למסגרת המשפחתיות. ההורים מהווים את הגורם המניע והמתווה של המסגרת המשפחתית. כאן למעשה טמונה חשיבותה של הצבת הגבולות לילדים. הצבת הגבולות נועדה להבהיר לילדים את הדינמיקה המשפחתית, חלוקת התפקידים הפנימית ותחומי האחריות. מצב בו הגבולות מטשטשים ו"ההורות" נבלעת בתוך "המשפחה" נותן במה לתופעות התפתחותיות בלתי-רצוניות בתוך המשפחה, כגון שגעון גדלות, חלוקת תפקידים הפוכה וחוסר כבוד כלפי ההורים. ניתן להוסיף ולומר כי הצבת גבולות מבחינת הילד הינה למעשה הכרה במוגבלויות ההורים ובתפיסה כי הם אינם כל-יכולים. הבנה זו מגיעה בדרך כלל בגיל ההתבגרות כשהילד שוב בוחן את יכולות הוריו ומנסה לפרוץ גבולות שהוגדרו לו בילדותו.

הורות הומו-לסבית

ערך מורחב – הורות הומו-לסבית

הורות הומו-לסבית היא הורות שבה הורי הילד הם זוג הומואים או זוג לסביות, או כזו שבה לפחות אחד מהורי הילד הוא הומו או לסבית. כיום קיים מגוון של מסגרות משפחתיות המאפשרות ללסביות ולהומואים להיות הורים. ההכרה החוקית במשפחות אלו מתרחבת בשנים האחרונות.

דרכים ליצירת הורות

קישורים חיצוניים

תבנית:נ