לדלג לתוכן

גני סידני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אזור המטרופולין של סידני רבתי כולל מספר רב של גנים, פארקים, חורשות, גנים בוטניים וגנים לאומיים הפתוחים לרווחת הקהל המקומי. גנים אלו מצויים הן בלב מרכז העסקים הראשי של סידני והן בפרברים מרוחקים יותר, כחלק מתכנון עירוני ששם דגש על ריאות ירוקות. רבים מהגנים בסידני תוכננו ומתוחזקים על ידי המחלקה להגנת הסביבה, האקלים והמים של ניו סאות' ויילס (Department of Environment, Climate Change and Water).

בסידני רבתי מאות גנים שונים, ששטחם נע בין 1.89 קמ"ר (סנטניאל פארק) למספר עשרות מ"ר (פארק וורד). הרשימה מטה מונה את הגנים הבולטים המהווים ציון דרך בהתפתחות העיר, מוקד תיירות מקומי, או מארחים אירועי תרבות שונים.

סנטניאל פארק

[עריכת קוד מקור | עריכה]
סנטניאל פארק, אזור האגמים

סנטניאל פארק (בתרגום ישיר "גן המאה") הוא פארק ציבורי רחב ידיים בן 2.2 קמ"ר, שנבנה ב-1886 לרגל חגיגת מאה שנה להגעתה של המשלחת האירופאית לאוסטרליה. אדמת הפארק נפתחה לשימוש הקהל הרחב על ידי המושל דאז לכלן מקווארי, ואזור האגמים בלב הפארק נודע בשם ביצת מקווארי לכבוד המושל. הפארק נבנה לאורך השנים, כשמרבית אזור הביצות נוקז ומים ממנו הועברו לגנים סמוכים. מסביב לפארק נבנה פרוור שקיבל את שמו, סנטניאל פארק.

נכון לשנת 2011 בסנטניאל פארק מסלול אופניים וריצה בן 4 ק"מ, מגרשי טניס וגולף, קולנוע תחת כיפת השמיים, מגרשי קריקט, כדורגל ופוטבול אוסטרלי, אזור פיקניקים ומספר אגמים המושכים ציפורי מים מקומיות (כגון קורמורנים, איביסים, ברבורים שחורים, אווזים וברווזים). לפארק מספר שערים מרכזיים: שער וולהרה, שער רנדוויק ושער פדינגטון, המובילים לפרוורים השונים מסביב לגן.

פארק מוּר הוא מהפארקים הגדולים בסידני, כ־3,000 מ"ר. הוא ממוקם בדרום פדינגטון וקרוי על שם ראש העיר צ'ארלס מוּר שכיהן בתפקיד בסוף המאה ה-19, ונאבק על הישארות השטח כשטח ציבורי. בפרק זה הוקם בשנת 1879 גן החיות הראשון של סידני, שבהמשך הועבר למיקום אחר. המקום מהווה חלק מההיסטוריה של העיר.[1] בשטח פארק מור ממוקמים אצטדיון הפוטבול הגדול ביותר בסידני וכן מגרש קריקט גדול המארח משחקים רשמיים. בפארק מתקיימות תצוגות מסחריות ומופעי תרבות.

שדירת עצי פיקוס בהייד פארק

הייד פארק הוא פארק ציבורי גדול (160,000 מ"ר) המצוי בלב סידני, מרחק דקות ספורות מבית העירייה. הפארק מלבני בצורתו, עם הצלע הארוכה מצפון ולדרום, והצלע הקצרה ממזרח למערב. צלעו הצפונית מקושתת. חמישה רחובות מקיפים אותו: רחוב קולג' ממזרח, אליזבת ממערב, ליברפול מדרום ובצפון קשת המורכבת מדרך ג'יימס הקדוש ורחוב הנסיך אלברט. במרכז בפארק עובר כביש פארק ממערב למזרח, החוצה את הייד פארק לשניים. הפארק נוסד בשנת 1810 על ידי המושל לכלן מקווארי, שקרא לו הייד פארק על שם הפארק הלונדוני והצמיד אותו בראשונה לגני הדומיין, המצויים לא הרחק. הפארק מנוקז ומושקה על ידי תעלת באסבי, העוברת מסנטניאל פארק ומזרימה מים לרחבי העיר. בקצהו הצפוני של הגן מצויים מזרקה מפוסלת וגן ורדים, וממהם נמתחת שדירת עצי פיקוס המובילה עד לקצהו הדרומי של הפארק, כולל מדרגות ורמזור בנקודת החצייה של רחוב פארק.

הייד פארק שימש במרוצת השנים למגוון תחומי ספורט, ביניהם רכיבת סוסים, קריקט, ראגבי ואגרוף. במאה ה-21, משמש הפארק גם לתחומי ספורט עממי נוספים כגון ריצה, הליכה ומשחקי כדור. במרבית אירועי התרבות בחוצות העיר (למשל פסטיבל סידני) משמש הפארק גם להופעות מוזיקה המוניות.

פארק קופר הוא פארק ציבורי מאורך, המשתרע ממזרח למערב בפרבר בלוויו היל. הפארק כולל אזורי פיקניק רבים, חורשה עבותה, מסתורי גשם מפיברגלס המוסווים כחלק מהמצוק המקומי ונחל הזורם לרוחבו. בנוסף, קיימים במקום מגרשי טניס וגני משחק לילדים.

קווינס פארק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק ויקטוריה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עמוד הטוטם המיתמר לגובה שישה מטרים, פארק ויקטוריה

פארק ויקטוריה הוא פארק גדול הסמוך לאוניברסיטת סידני. לפי התיעוד ההיסטורי, עם הגעת האירופאים לאזור סידני לראשונה בשנת 1788 היה במקום יער גשם סבוך, שבהמשך נכרת, ואגם טבעי שבמרכזו אי. במקום נבנה בסיס צבאי, ועם הקמת אוניברסיטת סידני ב-1850 הפך לחלק משטחה. בשנת 1870 הוכרז השטח כפארק לאומי. הדבר המייחד את הפארק, מלבד האגם הטבעי בו, הוא עמוד טוטם בגובה שישה מטרים, המוצב במקום. עמוד הטוטם גולף על ידי אמנים קנדיים, ניתן לעם האוסטרלי כהוקרה מממשלת קנדה בשנת 1964, ומהווה אטרקציה תיירותית.

גן ויניארד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק סידני

[עריכת קוד מקור | עריכה]
נוף לכיוון דרום, פארק סידני

פארק סידני הוא גן ציבורי גדול (שטחו 0.44 קמ"ר) הממוקם באלכסנדריה, דרומית למרכז העסקים הראשי של סידני. הפארק סמוך לפרברים ארסקינוויל, סיינט פיטרס וניוטאון. הפארק הוא השלישי בגודלו בתחומי סידני העיר, אחרי סנטניאל פארק ומור פארק. במרכז הגן גבעה בולטת, שהמטפסים עליה יכולים לראות נוף פנורמי של מרבית העיר. בין היתר כולל הגן מסלולי אופניים (הכוללים תמרורים, רמזורים ומעברי חצייה, ומסייעים לילדים להבין את מקום האופניים בתנועה), מתחם ספורט המשמש למשחקי קריקט ופוטבול, מגרש משחקי ילדים, גן פסלים ואזור אגמים. באזור האגמים ניתן לראות שקנאים, ברבורים שחורים ועקעקים מקומיים.

אזור הפארק היה מיוער טרם ההתיישבות האירופאית באוסטרליה. לאחר הגעת המתיישבים, היער נכרת כדי לשמש לחומרי בנייה וטרפנטין. לאחר ניקוי הקרקע, הפך חלק ניכר מהגן למפעל ייצור טיט להכנת לבנים לבניין. מאוחר יותר, הוטמנה במקום אשפה תעשייתית. רק ב-1976 הופסקה ההטמנה במקום, והפארק קיבל את צורתו הנוכחית.

במהלך שנות השמונים והתשעים שימש הפארק למספר מסיבות ואירועי מוזיקה פתוחים ללא אישור העירייה, לרוב על ידי אנרכיסטים. במהלך שנות האלפיים הפארק אירח מספר אירועי מוזיקה גדולים כגון פסטיבל סאונדווייב וארת'דנס.

בשנת 2008 הכריזה הלורד ראש עיריית סידני קלובר מור כי פארק סידני יאפשר לכלבים להסתובב בתחומו ללא רצועה וזמם. זאת, אף על פי שפעמים ספורות התקיפו כלבים את הברבורים השחורים באגם והרגו אותם.

פארק סיינט לנרדס

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק סיינט לנרדס (St Leonards Park) הוא פארק רבוע המצוי בצומת הרחובות מילר, פלקון, רידג' והדרך המהירה וורינגה. הפארק כולל מגרש עגול המתאים למשחקי קריקט, מגרש למשחקי ליגת ראגבי (בשני המגרשים נכללים יציעים מקורים), מגרשי כדורסל, חורשות נותנות צל ואזורי פיקניק, אזור הקרנה לסרטי קולנוע, ומופע זיקוקים בערב השנה האזרחית החדשה.

הפארק רבוע ומחולק ל-4 רבעים כמעט שווים בגודלם. אף על פי שמו, הפארק אינו מצוי בשטחו של הפרבר סיינט לנרדס אלא בשטח הפרבר נורת' סידני, המרוחק ממנו מס' ק"מ לכיוון דרום מזרח. שם זה נותר מהתקופה בה מרבית אזור דרום הגדה הצפונית היה קרוי סיינט לנרדס, לפני שחולק לפרברים שונים. הוא הפארק הגדול ביותר בסביבת הפרברים נורת' סידני, קרוז נסט וסיינט לנרדס.

ביסנטניאל פארק

[עריכת קוד מקור | עריכה]
גדת הנחל בביסנטניאל פארק, הומבוש ביי

ביסנטניאל פארק הוא שם כולל למספר גנים שהוקמו על ידי ממשלת ניו סאות' ויילס לרגל חגיגות המאתיים למדינה, שנערכו בשנת 1988. הפארק הגדול מבין השלושה הנושאים בשם ממוקם בהומבוש ביי, פרבר מערבי של סידני. גודלו כ-0.4 קמ"ר, והוא חלק משמורת טבע שגודלה כקמ"ר אחד, הסמוכה לפארק האולימפי של סידני.

בפארק נבנו מסלולי אופניים ומסלולי הליכה, מצפורים המשקיפים על אזור גדת נחל פאוולס הסמוך וציפורי המים המקננות בו, מגרשי משחקים לילדים ואזורים מוגדרים לפיקניק. בין השאר קיימים במקום מתקני ברביקיו ואתר לשכירת אופניים.

פארק קטן יותר שנבנה לרגל החגיגות מצוי בין פורסט לודג' וגליב, על שפת בלקוואטל ביי. פארק זה קטן מהפארק בהומבוש ביי, וכולל שבילי הליכה ושדרות מוצלות, כמו גם נוף אל גשר אנזאק.

פארק שלישי מצוי בדרום העיר, תחת שטח מועצת רוקדייל. הפארק מורכב משלושה גנים המופרדים על ידי אגמים מלאכותיים, וכולל אצטדיון פוטבול ושני מגרשי כדורגל.

הדומיין

הדומיין (באנגלית: The Domain, תרגום מילולי הממלכה או שטח החסות) הוא שטח בן 0.34 קמ"ר בלב סידני, הגובל מצד אחד באזור העסקים הראשי של סידני והגנים הבוטניים המלכותיים, ומנגד בוולומולו ומפרץ ג'קסון. הדומיין הוא מהפארקים המפורסמים והמתויירים בסידני, בהיותו סמוך לאתרים נודעים כגון בית האופרה של סידני וגשר נמל סידני. אזור הפארק היה שטח חקלאי החל מהקמת המושבה האירופאית בסידני, אך שטחו נתחם רק בשנת 1817, עם סיום סלילת הדרכים סביבו, והוא נפתח לשימוש הקהל הרחב רק בשנות השלושים של המאה ה-19. משנות החמישים של המאה ה-19 ועד 1864 אירח הדומיין את תחרויות הקריקט של המושבה, לפני שאלו הועברו לרדפרן. במהלך השנים הפך הדומיין להיות זירת הכרזות ונאומים פוליטיים, בשל יכולתו לארח קהל רב. הוא שימש להפגנות רבות מאותה סיבה. הגן נפתח לקהל גם בערבים, והיה מאתרי הבילוי הבודדים שהיו נגישים בשעות המאוחרות לקהל הרחב במאה ה-19. כיום הגן משמש כאתר פיקניק והירגעות, וכולל מסלולי הליכה וריצה ונקודות תצפית רבות.

בין האתרים הרבים המצוין בדומיין נמנים גלריית האמנות של ניו סאות' ויילס ונקודת הגברת מקווארי, שנחשבת לנקודת התצפית הטובה ביותר להשקפה על נמל סידני.

גן הידידות הסיני

[עריכת קוד מקור | עריכה]
גן הידידות הסיני

גן הידידות הסיני (באנגלית: Chinese Garden of Friendship) הוא פארק המצוי בפירמונט, סמוך לאזור צ'יינהטאון של סידני. הפארק מעוצב בסגנון הגנים של שושלת מינג. תכנון הגן התבצע בעיר האחות של סידני, גואנגג'ואו, והוא נחנך בשנת 1988. הגן כולל מספר אתרים בעלי סגנון סיני מובהק, אך לא ניתן להשקיף על כולם מנקודה בודדת בגן עצמו. בין האתרים נמנים חומה בעלת עיטורי דרקונים, פסל דרקון סיני המשגיח על הכניסה לגן, בריכת לוטוס ולצדה פגודה, ובית תה מסורתי המגיש לעוברים ושבים תה בסגנון סיני.

הגן תוכנן ונוסד בשנת חגיגות המאתיים לניו סאות' ויילס, בדומה לביסנטניאל פארק, ונועד להדגיש את הקשר העמוק בין ניו סאות' ויילס והעיר גואנגג'ואו.

פארק בלמור

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק הנסיך אלפרד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק המצפה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק ראשקטרס ביי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק טרמפר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גן העיר הלבנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק רדפרן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק וטרלו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק המלכה אליזבת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק ונתוורת'

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פארק הרולד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גנים בוטניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הגנים הבוטניים המלכותיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
אגם בגנים הבוטניים המלכותיים

הגנים הבוטניים המלכותייםאנגלית: The Royal Botanical Gardens) הוא פארק המצוי בין מרכז העסקים הראשי של סידני ווולומולו, ואחד מהגנים הגדולים במרכז סידני. הוא צמוד לפארק ציבורי אחר, הדומיין, ושניהם מנוהלים על ידי קרן משותפת. הפארק סמוך לבית האופרה של סידני, ומשקיף על סירקולר קווי ועל רחוב מקווארי. שטחו כ-0.3 קמ"ר.

הפארק הוקם בשנת 1788 על ידי מושל ניו סאות' ויילס ארתור פיליפ, ובמקור היה חווה לגידול תירס בשטח 9 אקרים. החווה לא צלחה כלכלית, אך כבר אז נעשו מאמצים להפוך את הקרקע לפורייה יותר. החווה הפכה לגן בוטני עם בואו של המושל לכלן מקווארי ב-1816, אז האגרונום צ'ארלס פרייזר ביצע בגן מחקרים בוטניים שונים. הגנים הבוטניים המלכותיים הם אתר המחקר המדעי הוותיק באוסטרליה, והיו המפתח להתאמתם של גידולים חקלאיים מהעולם הישן לתנאי היבשת החדשה.

הגן הבוטני הר תומה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
חנות המזכרות של הגן הבוטני הר תומה

הגן הבוטני הר תומה הוא גן בוטני הממוקם על רכס ההרים הכחולים, כ-100 ק"מ מערבית לסידני, על פסגת הר תומה, בתווך בין פנרית לתחנת הרכבת בל. שטח הגן הבוטני הוא כ-0.28 קמ"ר, אך שטח נוסף של 1.28 קמ"ר נמצא תחת פיקוחו כשמורת טבע. אחד מיתרונותיו של הגן הוא האקלים המקומי: גובהו כקילומטר מעל פני הים, והאקלים הקריר הנובע מכך מאפשר לו להציג צמחים שאינם יכולים להתפתח בחום.

הגן הבוטני מציע סיורים מודרכים, קרונית המסיעה את הקהל ברחבי השבילים השונים, קטיף תפוחים (הגדלים בגן בשל האקלים הקריר), סדנאות לזיהוי וגידול עשבי תיבול, סיורים בשמורה הסובבת את הפארק, הכוללת מערות נסתרות וסיורי צפרות. הפארק מתוחזק על ידי המחלקה להגנת הסביבה, האקלים והמים של ניו סאות' ויילס.

הגן הבוטני הר אנאן

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הגן הבוטני הר אנאן

הגן הבוטני הר אנאן הוא גן בשטח של 0.4 קמ"ר הממוקם בפרבר הר אנאן, בקרבת קמפבלטאון, 60 ק"מ דרום מזרחית למרכז העסקים הראשי של סידני. הגן נפתח לראשונה לציבור בשנת 1988 (טקס חנוכתו נערך עם כבוד הדוכסית מיורק), והציג אוסף של כ-4,000 מיני צמחים מקומיים לאוסטרליה. הגן ממוקם בנקודה גבוהה בטופוגרפיה הסובבת אותו, והמבקרים בו יכולים ליהנות ממראה פנורמי מלא של מרבית סידני רבתי. הגן כולל את מרכז מקארתור לחיים ברי קיימא, שבוחן אלטרנטיבות מחייה אקולוגיות וחקלאות אורגנית, מאגר זרעים מקיף של מיני אקליפטוס ופרוטנאים שונים, ואזור שמורת טבע לחיות מקומיות כגון קנגורו, וומבט וציפורים.

גנים לאומיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • הגן האזורי וולי קריק
  • הגן הלאומי המלכותי
  • הגן הלאומי נמל סידני
  • גן הזיכרון למלחמת וורינגה
  • הגן הלאומי קו-רינג-גאי צ'ייס
  • הגן הלאומי בוטני ביי

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גני סידני בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אירוע היסטורי-משפטי שנקשר בפארק מוּר הוא משפט אונס קבוצתי מהקשים שידעה אוסטרליה, שאירע בשנת 1886 בשטח הפארק. מתוך 15 נאשמים נידונו למוות תשעה גברים, למרות מחלוקת ציבורית על עונש המוות.