דגל אנגליה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דגל אנגליה
כינוי צלב ג'ורג' הקדוש
סוג הדגל דגל מדיני ואזרחי דגל מדיני ואזרחי
יחס אורך/גובה 3:5
הונף לראשונה המאה ה-16
מוטיבים עיצוביים צלב אדום על רקע לבן

דגל אנגליה מתבסס על צלב ג'ורג' הקדוש. הצלב האדום הופיע כסמל אנגליה במהלך ימי הביניים ומסעות הצלב. והוא אחד הסמלים העתיקים ביותר המייצגים את אנגליה אשר הגיע למעמדו כדגל הלאומי במהלך המאה ה-16.

ג'ורג' הקדוש הפך לפטרונה של אנגליה במאה ה-13 והאגדה על הקדוש אשר הביס את הדרקון מקורה במאה ה-12.

הדגל מורכב מצלב אדום על רקע לבן כאשר רוחבו של הצלב הוא חמישית מגובה הדגל. יחס הממדים שלו הוא 3:5. כאשר צלב ג'ורג' הקדוש הוא מרכיב בדגל בריטניה, יחס הממדים שלו הוא 2:1.

בלאזון: "ארז'ן, קרוקס גולס" (כסף, צלב אדום).

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקורו המדויק של דגל אנגליה אינו ברור וישנם מספר תאוריות מתחרות. למרות שידוע כי הדגל הופיע במהלך ימי הביניים. התיעוד הראשון לשימוש בצלב ג'ורג' הקדוש כסמל (אך לא כדגל) היה במהלך מלחמת ויילס בשנת 1275.

צלב אדום על רקע לבן שימש כסמלו של ג'ורג' הקדוש במהלך ימי הביניים, כך גם דגל גאורגיה אשר עליו מתנוסס צלבו של הקדוש אשר מוכר כפטרון שלה גם כן.

ציורו של פאולו אוסלו הנסיכה והדרקון 1470, ג'ורג' הקדוש קוטל הדרקון. בתמונה מצויר הקדוש לבוש גלימה המציגה את צלב ג'ורג' הקדוש.

התאוריה הראשונה אומרת כי מקורו של הדגל הוא במדי האבירים הצלבנים במסעות הצלב. חלוקת הצבעים של מדי הצלבנים, כפי שאושרה על ידי האפיפיור, הייתה כדלקמן: לצלבנים האנגלים הוענק צלב לבן על רקע אדום, לצרפתים, צלב אדום על רקע לבן ואילו לאיטלקים הוקצה צלב צהוב על רקע לבן. במהרה האבירים האנגליים קראו להחזיר להם את הצלב האדום על הרקע הלבן "שלהם" כמו זה של הצרפתים, ובינואר 1188, נערכה פגישה בין הנרי השני, מלך אנגליה לבין פיליפ השני, מלך צרפת שם הוסכם בין שני הצדדים על החלפת הצבעים ביניהם (לאחר מכן, צרפת החליפה את דגלה מדגל צלב לבן על רקע אדום לדגל כחול כהה). רבים מאבירי צרפת המשיכו ללבוש את דגל הצלב האדום ומכיוון ואבירי אנגליה לבשו אותו גם כן, הפך הצלב האדום על רקע לבן לסמל האופייני של הצלבנים, ללא קשר ללאומיותם.

לפי תאוריה נוספת היה צלב ג'ורג' הקדוש דגלה של ג'נובה במקור, ואומץ על ידי בריטניה והעיר לונדון ב-1190 כדגל אשר הונף על ספינות אנגליות אשר שטו במימי הים התיכון וזאת על מנת ליהנות ממטרית ההגנה של הצי הג'נובי האדיר. הרפובליקה הימית של ג'נובה הייתה כוח עולה ויחד עם יריבתה ונציה הפכה להיות אחד ממוקדי הכוח בעולם. המלך האנגלי העלה מס שנתי לדוג'ה הג'נובי בעבור הזכות להשתמש בדגל הרפובליקה.

צלב ג'ורג' הקדוש אומנם לא הגיע למעמדו כדגלה הלאומי של אנגליה עד המאה ה-16. אך כאשר כל דגלי הקדושים נזנחו במהלך הרפורמציה, זוהה הדגל כדגלם הלאומי של אנגליה וויילס. התיעוד הראשוני של הדגל בים, כדגל אנגלי, הייתה בשילוב עם הנס המלכותי ללא כל דגל של קדוש אחר, היה בשנת 1545.

השילוב בדגל הממלכה המאוחדת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדגל האנגלי הוא אחד המרכיבים העיקריים של דגל הממלכה המאוחדת. מספר גרסאות של דגל הממלכה המאוחדת היו בשימוש מאז 1606, כאשר דגלי ממלכות אנגליה וסקוטלנד אוחדו לדגל אחד, על מנת לסמל את איחוד הכתרים (משנת 1603). ממצאים היסטוריים מצביעים על שימוש בעיצוב שונה בסקוטלנד, ובמיוחד בספינות סקוטיות בים, מזה אשר היה בשימוש באנגליה. אך לאחר חוקי האיחוד של 1707, אשר איחדו למעשה את ממלכות אנגליה וסקוטלנד, "הגרסה האנגלית" של הדגל אומצה כדגל ממלכת בריטניה הגדולה.

על מנת לציין את האיחוד של בריטניה הגדולה עם ממלכת אירלנד בשנת 1801, צלבו של פטריק הקדוש - פטרונה של אירלנד שולב בדגל על מנת ליצור את דגל הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד. עיצוב זה אשר שרד את הפילוג באירלנד בשנת 1921 למדינת אירלנד החופשית ולצפון אירלנד המשיך להיות דגלה של הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד.

צלב ג'ורג' הקדוש, דגל אנגליה מאז המאה ה-16, הדגל מייצג גם את ויילס בדגל האיחוד דגל האיחוד "הסקוטי" כנראה שהיה בשימוש מוגבל בסקוטלנד בין 1606 ל-1707 בעקבות איחוד הכתרים. דגל האיחוד 1606 "צבעי המלך" היה בשימוש בעיקר באנגליה ומשנת 1707 דגלה של ממלכת בריטניה הגדולה דגל האיחוד 1801, בשילוב צלב פטריק הקדוש, לאחר האיחוד בין ממלכת בריטניה הגדולה לממלכת אירלנד

השימוש העממי[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז משחקי יורו 1996, השימוש גבר יותר ויותר בדגל צלב ג'ורג' הקדוש בקרב האנגלים, בעיקר באירועי ספורט. לפני כן לדגל היו קונוטציות שליליות עקב השימוש בדגל בידי המפלגה הלאומית הבריטית (BNP) הימנית קיצונית; טרם הטורניר תומכי הקבוצה האנגלית הניפו את דגל האיחוד. את הדגל ניתן לראות בתחרויות קריקט, ובעיקר במשחקי הגביע העולמי כאשר קבוצתה של אנגליה משחקת, אך הוא חשוב ביותר במשחקי האשס (The Ashes) בין אנגליה לאוסטרליה שם הזכייה היא שיא ההצלחה האנגלית והדגלים מונפים על ידי האוהדים האנגליים בבית או על ידי "צבא בארמי" - קבוצת האוהדים של נבחרת אנגליה.

מאז 1996, דגל אנגליה נעשה מזוהה עם אוהדי נבחרת אנגליה בכדורגל, ו27% מהאנגלים קנו את דגל אנגליה במהלך מונדיאל 2006. דגל אנגליה נמצא בשימוש גם באיחוד הרוגבי. והוא נמצא בשימוש לעיתים באינטרנט כציון עיצוב אנגלי לאתר, כתחליף לשימוש בדגלי בריטניה וארצות הברית.

למרות השינוי בקונוטציות של השימוש בדגל, רבים מן האוכלוסייה השחורה באנגליה רואים את הדגל בעין חשודה, בסקר אשר נערך על ידי המגזין אומה חדשה (New Nation): "רוב המרואיינים השחורים אמרו כי הם חשים ניכור מדגל ג'ורג' הקדוש ועדין חשים כי הוא שייך ל-'BNP'". אך למרות זאת, מספר צעירים לא לבנים, נצפו מניפים את הדגל כתמיכה בנבחרת אנגליה.

השימוש בניסים הימיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – נסים בריטיים

השימוש מחוץ לאנגליה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – צלב ג'ורג' הקדוש

עקב התפשטותה של האימפריה הבריטית, דגל אנגליה היה ועודנו בשימוש במספר דגלים ושלטים הרלדים של מדינות, פרובינציות וארצות ברחבי העולם, אשר היו תחת שליטת הכתר הבריטי.

דוגמאות לשימוש:

שימושים נוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]

דגל לבן עם צלב אדום מתריע על רכב בטיחות על המסלול במרוצי אינדיקאר.

דגלים נוספים הדומין מאוד לדגל האנגלי משמשים גם לסימולים שונים בכל מיני תחומים. להלן דוגמאות לשימוש:

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Collins Gem Flags (1994). Haper Collins Publishers pp 217. ISBN 0-00-470723-0

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]