חיים מאיר היילמן
חיים מאיר הֵיילמַן (בכתיב ידי: היילמאן; ה'תרט"ו, 1855 – י"ג בחשוון ה'תרפ"ח, 8 בנובמבר 1927) היה ביוגרף, ומוציא לאור יהודי בלארוסי. עסק בהדפסת סיפורי חסידים וכתבי אדמו"רי חב"ד. כתב את ספר הביוגרפיה המהווה את אחד ממקורות הידע החשובים על אדמו"רי חב"ד - "בית רבי".
קורות חיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]נולד ב-1855 בעיר לפל שבמחוז ויטבסק, כיום בבלארוס, לרב אברהם שמואל היילמן ולאיטה ביילה בת מנחם מנדל מלפל. היה חסיד של אדמו"רי חב"ד, הרב שלמה זלמן שניאורסון מקאפוסט ואחיו הרב שמריה נח שניאורסון מבוברויסק.
הילמן עסק בהוצאה לאור וכתיבה, וההדיר והוציא לאור בין היתר את ספרי האדמו"ר ה"צמח צדק" - 'אור התורה', 'יהל אור' על ספר תהילים, 'מאה שערים' תורות אדמו"רי חב"ד הראשונים, וכן ספרי חסידים - 'חנה אריאל' של רבי יצחק אייזיק אפשטיין ו'פלח הרימון' של רבי הלל מפאריץ'.
ספרו בית ישראל שנדפס בניו יורק בה'תרס"ז עוסק ברבי ישראל מרוז'ין ובאדמו"רי בית רוז'ין.
נפטר בי"ג בחשוון ה'תרפ"ח (1927).
בית רבי
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת ה'תרס"ב (1902) נדפס לראשונה בברדיטשוב ספר היסוד הביוגרפי שכתב בית רבי[1], על שלושת אדמו"רי חב"ד הראשונים - האדמו"ר הזקן, האדמו"ר האמצעי והצמח צדק, בתוספת כתבים וביוגרפיה על בני משפחותיהם, ידידיהם ותלמידיהם.
את הספר כתב במשך 13 שנה ולדבריו השמיט את כל הפרטים שאינם מהימנים דיים. רבים ממקורותיו הם מנכדי הצמח צדק, כשהכוונה לאדמו"רי קאפוסט וליאדי. הספר נדפס בשנים מאוחרות יותר בכמה מהדורות חדשות. הילמן נפגש עם האדמו"ר הרש"ב מלובביץ' ובזקנותו ביקר בהתוועדות של בנו, הרב יוסף יצחק שניאורסון מחב"ד[2]; חתנו, הרב מנחם מנדל שניאורסון מחב"ד כתב על הספר בית רבי: ”בנוגע לספר 'בית רבי' - הן ניכר מאופן כתיבתו גודל הדיוק בכל דבר כו'.” היילמן זכה לשבחים גם מצד אנשי המחקר, והוא מצוטט רבות על ידי מיכלזון, יועץ קים קדיש, אלפסי ועוד.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]בית רבי - הוצאה חדשה ה'תשע"ד (2014), הוצאת הוצאת ספרים מעיינותיך. ראה הקדמת לוי יצחק הולצמן.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Гельман, Хаим Меир, יברייסקיה אנציקלופדיה
- יהושע מונדשיין, "בית רבי", באתר שטורעם
- הספר בית רבי
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ חיים מאיר היילמן, בית רבי, ברדיטשוב, תרס"ב, באתר היברובוקס
- ^ יהושע מונדשיין, "הספר בית רבי ומחברו"קובץ הזיכרון 'עשרה מאמרות' עמודים: 63-69