לדלג לתוכן

חיים צור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חיים צור
לידה 2 בספטמבר 1938
ירושלים, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 5 בנובמבר 2017 (בגיל 79)
מוקד פעילות ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים בית הספר תחכמוני (ירושלים), האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים
עיסוק איש רדיו, מפיק ועורך תוכניות בקול ישראל, כנר, מלחין ומורה לנגינה בכינור
שפה מועדפת עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה כינור עריכת הנתון בוויקינתונים
שיתופי פעולה בולטים קול ישראל
בן או בת זוג נעמי צור עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים מיכל צור שלו עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 4 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חיים צוּר (2 בספטמבר 1938 - 5 בנובמבר 2017) היה איש רדיו ישראלי, מפיק ועורך תוכניות בקול ישראל, כנר, מלחין ומורה לנגינה בכינור.

נולד וגדל בירושלים, בן לאברהם (יליד נווה צדק תל אביב) עורך דין במקצועו ואסתר (ילידת ברזיל) לבית משפחת עמוס. בגיל 5–6 החל חיים צור ללמוד נגינה בכינור בקונסרבטוריון הירושלמי אצל המורה, חנוך יעקובי או כפי שנקרא אז הינריך יעקובי ובהמשך למד נגינה אצל אריך גרינברג שהיה חבר תזמורת קול ישראל.

צור למד בבית הספר היסודי "תחכמוני" בעירו ואת לימודיו התיכוניים עשה בגימנסיה העברית בירושלים. לקראת הכיתה השביעית בגימנסיה, עבר לבית ספר ערב בירושלים כדי שיוכל לעסוק ולהתאמן בנגינה. בצה"ל שירת תחילה כחיל בחיל הכללי ובהמשך הועבר לשרת בחיל מודיעין.

לאחר השירות הצבאי למד באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. צור למד, לאורך השנים, נגינה ומוזיקה אצל מיטב המורים ובהם איתן סבר, דוד ליין, רפאל מזרחי, עדן פרטוש, חיים אלכסנדר, פאול בן-חיים, אלכסנדר אוריה בוסקוביץ', אייזק שטרן ונוספים.

בהיותו בשנות ה-20 לחייו החל לאבד ראייתו. בדיקה שעשה העלתה כי הוא לוקה בניוון רשתית העין.

בשנת 1963 החל לעבוד בקול ישראל תחילה בתפקידים שונים ואחר כך כעורך מפיק ומגיש תוכניות. במהלך השנים ערך והגיש הן ברשת א' והן ברשת ב' סדרות תוכניות כמו "שורשים," "געפיל-דה-חומוס" "הקול על הכלי" "עדה תעיד" "פנים אל פנים" "מספר הסיפורים." ועוד.

צור ניגן בכינור באירועים ובקונצרטים בארץ ובעולם. והופיע בין השאר, יחד עם הפסנתרן אריה זקס בקיבוצים ועיירות פיתוח ומדי פעם ברסיטאלים בירושלים ואף כסולן עם תזמורות. כמו כן הופיע בקונצרטים בארץ ובעולם עם בתו איילה - פסנתרנית ובוגרת האקדמיה למוסיקה.

בנוסף לנגינה, עסק צור בהלחנת שירים, חלק מהם אף מוכרים. בפסטיבל הזמר והפזמון 1966 זכה במקום הראשון השיר שהלחין, "ליל סתיו" למילים של חיה כהן ולעיבוד של שמעון כהן ושביצעו אריק איינשטיין ויפה ירקוני בגרסה נוספת. שירים נוספים שהלחין: "לבציר" אותו ביצעה הדסה סיגלוב; "על שלושה דברים" ששר יגאל בשן; "בלאדה על אסתריקה ואברבנל" שביצעה אופירה גלוסקא; השיר "לי-לך" שביצעה להקת הגשש החיוור ושירים נוספים. צור הלחין את המוזיקה לסרטו של מיכה שגריר על ש"י עגנון לאחר שזה זכה בפרס נובל. ב-1971 הלחין את המוזיקה לסרט "אריאנה". הוא הלחין את כל השירים שליוו את התוכנית "סמי וסוסו" והיה למעשה מלחין הבית של תוכנית טלוויזיה מיתולוגית זו. וכן היה המנהל המוזיקלי של התוכנית "חודש טוב" ששודרה מדי חודש בטלוויזיה הישראלית.

בין השנים 2003-1989 כיהן כמנהל המחלקה לפולקלור ולמוזיקה בקול ישראל. מאחר שבאותה תקופה היו מוקלטים מעט שירים בלאדינו, צור נרתם להלחין שירים חדשים בלאדינו ביחד עם מתילדה כהן-סראנו שכתבה את המילים, וכך הועשר אוצר השירים בלאדינו.

חיים צור היה אחיו של נדיר צור, אף הוא היה איש קול ישראל, אשר נפטר ב-2014 עקב מחלה.

בשנת 2003 לאחר כארבעים שנות עבודה בקול ישראל פרש לגמלאות.

רעייתו של חיים צור היא נעמי צור סגנית ראש עיריית ירושלים לשעבר. לזוג חיים ונעמי צור ארבעה ילדים: איילה בוגרת האקדמיה למוסיקה, ד"ר מיכל צור שלו עוסקת בהייטק ובפיתוח סטארט-אפים ישראלים, ד"ר אבי צור, רופא במקצועו ודוד צור, צ'לן ואיש הייטק.

שירים שהלחין

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]