לדלג לתוכן

חנן גטריידה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חנן גטריידה
לידה 1945
קבוצת שילר, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 11 ביוני 2021 (בגיל 76 בערך)
קבוצת שילר, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה צילום עריכת הנתון בוויקינתונים
www.beautyisrael.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חנן גטריידה (194511 ביוני 2021[1]) היה צלם אמנותי ישראלי.

חנן גטריידה נולד, גדל וחי עם משפחתו בקיבוץ קבוצת שילר ולו שלושה אחים ואחות מבוגרים ממנו. אביו היה בעליו של מפעל בברלין. הוריו, אדי ואילזה (אישה) גטריידה הגיעו לקיבוץ ב-1938 עם שלושת ילדיהם לאחר שנמלטו מגרמניה הנאצית. אביו הקים וניהל את "שילטקס", מפעל הטקסטיל של הקיבוץ בו עבד חנן במשך כארבעים שנה בפיתוח מוצרים וניהול מחלקות. דודו היה הצלם החיפאי הוותיק יוליאן פירסט.

במשך שנים רבות טיפל גטריידה בצילום תיעודי של קיבוץ קבוצת שילר ואנשיו. ב-1984, לאחר שביקר בתערוכת צילומיה של יולה ליפשיץ במוזיאון תל אביב, החליט להפוך לצלם מקצועי. הוא בנה לעצמו מסלול של צילום אמנותי בכמה תחומים, ושילב בהתפתחות העצמית גם קורסים בצילום על ידי מובילי הצלמים בבתי הספר השונים לצילום בארץ, כגון "סטודיו גברא", "צילום יוצר", "המגמה לצילום של הדסה ירושלים", ו"קמרה אובסקורה".

גטריידה התמקד בצילום נופי טבע מצד אחד, מול נוף תעשייתי, שהדגש בו הוא על יחסי הגומלין בין האדם לטכנולוגיה בסביבת עבודתו הטבעית. נושאים אלה הוצגו על ידיו בתערוכות שונות מאז ראשית שנות ה-90.

הרצאתו של גטריידה בנושאים אלה נקראה "תיצור אתה את הדמות", והוא הדגיש בה את אחריותו של הצלם על יצירתו. בין השאר הוא הרצה בפני התאחדות הצלמים בדבלין שבאירלנד, במחלקה לצילום של הדסה ירושלים, ובמחלקה לצילום של ויצו חיפה. הוא לימד צילום במסגרות שונות והדריך סדנאות צילום לנוער ולבוגרים. תצלומיו הופיעו בעשרות ספרים, עיתונים וכתבי עת, רבים מהם בהוצאת אריאל.

היה חבר ב"התאחדות הצלמים המקצועיים בישראל", וכיהן בהנהלת ההתאחדות בשנים 1993–1994 ושוב בשנים 1997–1998. בתקופה זו כתב מאמרים ברבעון ההתאחדות "צילום מקצועי".

בשנים 2002–2011 טס עשרות פעמים לארצות הברית להציג בתערוכות במוזיאונים ולהרצות, בעיקר בקהילות יהודיות.

משנת 2002 ועד למותו, כיהן כחבר בחבר הנאמנים של בצלאל, ירושלים.

עבודותיו נרכשו על ידי The Jewish Theological Seminary of America (בית המדרש לרבנים באמריקה), ניו יורק, ומוזיאון שלושת הערוצים בסין ומוזיאון המדע בשיקגו.

גטריידה היה נשוי לצופיה, בעלת סטודיו ומורה לקרמיקה, ואב לארבעה ילדים, שכולם מתגוררים בקבוצת שילר. הובא למנוחות בבית העלמין בקיבוץ.

אקח אותך לשם, הוצאת משרד הביטחון, אפריל 1997

ספרו הראשון של גטריידה, צילומי נופי ישראל. יורם טהרלב כתב את ההקדמה וכל צילום לווה בטקסט פרי עטו של טהרלב. הספר הודפס בתריסר מהדורות ונמכר בכ-30,000 עותקים, 72 עמ'. יצאה גם מהדורה אנגלית. המרחב הישראלי – עיר כפר ונוף בישראל 2000, מאי 2000

פרויקט של צילום אנשים בישראל בנוף מגוריהם ל"פנים – כתב עת לתרבות, חברה וחינוך" מספר 13, אביב 2000 – רבעון בהוצאת הסתדרות המורים בישראל, בעריכת רוביק רוזנטל, ופרופ' אריה שחר, 128 עמודים.

נושקת לחול, נוגעת בשמים, הוצאת חברת החשמל ומשרד הביטחון אוגוסט 2000

הספר מתעד ארבע שנות ליווי הקמת תחנת הכוח רוטנברג אשקלון.

ישראל שבילי צילום – היכרות אינטימית עם נופים ואנשים באחת הארצות המסקרנות בעולם, הוצאת "קואורדינטה", ספטמבר 2013

הספר מסכם 30 שנות צילום של גטריידה בכל התחומים בהם טיפל ובו כלולים כ-300 צילומים ומקיף 416 עמודים. בספר כ-30 פרקים, כל פרק נפתח בטקסט שכתב המחבר בעברית ובאנגלית. גטריידה מספר על מה שמניע אותו ועל אהבתו לצילום, פורש את השקפת עולמו על הצילום הישראלי, מסווג את הסוגיות השונות המרכיבות את עולמו הצילומי, מקטלג אותן ואף מסביר את ההיגיון העומד ביסוד השילוב ביניהם.

תמונות שצילם

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 2000 - מקום ראשון בתחרות הבינלאומית השנייה לצילומי טבע בישראל.
  • 1999 - מקום שני בתחרות צלם השנה בקטגוריה צילום טכני תעשייתי.
  • 1991 – מקום ראשון בתחרות צילום החובבים של קודאק ומעריב.

רכישות ופרויקטים מיוחדים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • פברואר 2004 – רכישת 12 עבודות על ידי מוזיאון המדע SciTech Museum, שיקגו.
  • אוקטובר 2005 - רכישת קיר נוף עשוי 8 הדפסות על רצועות קנבס מוצמדות בגודל כולל של 2 מטר גובה על 6 מטר אורך, נרכש על ידי The Jewish Theological Seminary of America (בית המדרש לרבנים באמריקה), ניו יורק.
  • מרץ 2009 – רכישת הדפס נוף על ידי מוזיאון שלושת הערוצים בציונג צינג, סין.
  • "הכוח והגורם האנושי" – עבודת צילום בתחנת כוח רוטנברג, אשקלון
  • "שאלה של נוף" – נופי ישראל
  • "ארץ מובטחת" – Promised Land – נופי ישראל
  • "דממה בנוף" – בתי העלמין הצבאיים הבריטים בארץ ישראל
  • ביצוע פרויקט אמנות במפעלים

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]