טיוטה:הקואליציה הישראלית-סונית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הדף נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הדף בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הדף נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הדף בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו. שיחה

הברית הערבית-ישראלית נגד איראן[1] המכונה גם הקואליציה הישראלית-סונית[2][3] היא קואליציה אנטי-איראנית לא רשמית בה חברות מספר מדינות ערביות במערב אסיה. הברית טופחה על ידי ארצות הברית[4] וכוללת תיאום צבאי ודיפולמטי ומימוש האינטרסים הביטחוניים של ישראל ומדינות ערב הסוניות בראשות ערב הסעודית.[5] אחד האינטרסים המרכזיים של המדינות בברית היא ניסיון למנוע את השליטה האיראנית באזורים במזרח התיכון שבמרבית המקרים גם מתנגשים עם האינטרסים של מדינת ישראל ומדינות ערב הסוניות ואת התמיכה בצד הישראל בהסכסוך האיראני-ישראלי והתמיכה בצד הסעודי בהסכסוך האיראני-סעודי (אנ').

הקבוצה ככל הנראה כוללת את ישראל, בחריין, סודאן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, עומאן ונציגות כורדית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאורך היסטוריה איראן שאפה להקיף את מדינת ישראל בגורמים בהם היא תומכת, המרכזים שבהם הם החיזבאללה והחמאס, בתגובה לאיומים איראניים והתקפות נגד ישראל מצד איראן, חיזבאללה וכן מצד החמאס מנסה ישראל ליצור קואליציה אנטי-איראנית שמטרתה זהה, ל"כתר" את איראן בציר של מחנה מדינות ערביות.

ההערכה היא כי שורשי הברית החלו בשנות האלפיים וזאת לאור העובדה שהסכסוך הישראלי-פלסטיני כבר לא על סדר היום של המדינות הערביות וכן ההסלמה במתיחות בין מדינות ערב לממשל האיראני.

הקואליציה קיבלה תשומת לב תקשורתית רחבה במהחל ועידת ורשה שנערכה בפברואר 2019[6].

ביוני 2019 פורסם כי ההממשל האמריקאי, בראשותו של הנשיא, דונלד טראמפ פועל על מנת להקים ברית ימית-אסטרטגית בין ישראל למדינות ערב המתונות, מטרתה של הברית הייתה אמורה להבטיח חופש תנועה ימי בין המדינות, עם זאת בסופו של דבר הרעיון לא יצא לפועל[7].

שיתמוך בהם כספית ויגייס למענם חלק ממדינות האזור - מדינות "הנאט"ו הערבי" - מצרים, סעודיה, ירדן ומדינות המפרץ. הקבוצה הזו תיתן גב כלכלי ופיתוח תשתיות לפלסטינים, ומנגד תהווה קואליציית נגד לאיראן.

באוגוסט 2020 לאחר ההכרזה על הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות עלתה באופן רשמי האפשרות לכונן ברית צבאית בין מדינת ישראל למדינות המפרץ (חלק ניכר מהמדינות שלוקחות חלק בקואליציה הישראלית-סונית), בתקשורת הישראלית פורסם כי במסמך של משרד המודיעין מפורט על שיתופי פעולה אפשריים במסגרת ההסכם, בהם ההיבט הביטחוני בהסכם אשר לוקח חלק מרכזי בו[8], חודש לאחר מכן התראיין מזכיר המדינה האמריקאי, מייק פומפאו לרשת פוקס ניוז שם דיבר על ההסכם הישראלי-אמירתי, בראיון הכריז כי "ישראל ואיחוד האמירויות מצאו דרך לבנות יחסים שיכולים להביא להביא לבניית קואליציה נגד איראן, שבסופו של דבר תמנע מהאיום האיראני להגיע לחופי ארצות הברית או לפגוע במישהו במזרח התיכון"[9]. חיזוק לטענה זו נמצא בתגובת המשטר האירני על ההסכם, שאיים כי "איראן תגיב נגד איחוד האמירויות על כל התקפה מצד ישראל".[10]

רבים מייחסים להסכמים בין איחוד האמירויות, בחריין וסודאן לבין ישראל חשיבות אזורית ובלימת החתירה להגמוניה של טורקיה ואיראן ומנגד חיזוק הברית בין ישראל למדינות ערב הסוניות והפרו-מערביות[11].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Gary Sick; Sick: Alliance against Iran, Council on Foreign Relations January 23, 2007
  2. ^ "The Israel-Sunni alliance - Jerusalem Report - Jerusalem Post". jpost.com. נבדק ב-2019-02-14.
  3. ^ "Jordan's Shift Back to the Sunni-Israeli Coalition - The Washington Institute for Near East Policy". washingtoninstitute.org. נבדק ב-2019-02-14.
  4. ^ Lesley Wroughton (13 בפברואר 2019). "U.S. meeting on Middle East brings together Israel, Gulf Arab states". Reuters. נבדק ב-2019-02-14. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "Saudi Arabia and Israel anti-Iran alliance". Business Insider. 2017-02-19. נבדק ב-2019-02-14.
  6. ^ Marcus, Jonathan (24 בנובמבר 2017). "What's shaping the Israel-Saudi 'alliance'" (באנגלית בריטית). BBC News. נבדק ב-20 בינואר 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  7. ^ גילי כהן ומואב ורדי, השליח האמריקני לענייני איראן: ארה"ב פועלת להקמת ברית ימית עם ישראל ומדינות ערב, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 27 ביוני 2019
  8. ^ גילי כהן ועמיחי שטיין, ההסכם עם האמירויות: לא רק כלכלה - גם ברית צבאית עם מדינות המפרץ על הפרק, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 17 באוגוסט 2020
  9. ^ סוכנויות הידיעות, ‏פומפאו: "ההסכם בין ישראל לאמירויות יכול להביא לבניית קואליציה נגד איראן", באתר מעריב אונליין, 6 בספטמבר 2020
  10. ^ ברית מדינית-צבאית נגד איראן, באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה
  11. ^ אתר למנויים בלבד אסף גבור, ‏ארדואן חותר להוביל "ציר רשע" מול סעודיה, ישראל ומצרים, בעיתון מקור ראשון, 18 באוקטובר 2020

קטגוריה:יחסי איחוד האמירויות הערביות–ישראל קטגוריה:יחסי ישראל–סודאן קטגוריה:יחסי סונים–שיעים קטגוריה:יחסי ישראל–ערב הסעודית קטגוריה:איראן: יחסי חוץ