לדלג לתוכן

לירוי ווטרמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לירוי ווטרמן
Leroy Waterman
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 4 ביולי 1875
פטירה 9 במאי 1972 (בגיל 96)
ענף מדעי ארכאולוגיה, ספרות
מקום לימודים
מוסדות אוניברסיטת מישיגן עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
חפירות בציפורי, תרגומים של התנ"ך.
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

לִירוֹי ווֹטֶרְמֶןאנגלית: Leroy Waterman; ‏4 ביולי 18759 במאי 1972) היה ארכאולוג של המזרח התיכון, חוקר התנ"ך ופרופסור לספרות המזרח התיכון ולשפות שמיות באוניברסיטת מישיגן. היה חבר בוועדות שעסקו בתרגום התנ"ך ב"נוסח שיקגו" וב"נוסח הסטנדרטי החדש".

לירוי ווטרמן נולד באוהיו ושם התחנך. קיבל תואר ראשון ושני באוניברסיטת הילסדייל ותואר דוקטור באוניברסיטת אוקספורד ובאוניברסיטת שיקגו. הפך לפרופסור לתנ"ך ולהיסטוריה של הדתות באוניברסיטת מישיגן, ועמד שם בראש המחלקה לשפות שמיות.

ווטרמן קיבל תואר דוקטור כבוד בשנת 1925 מאוניברסיטת הילסדייל ובשנת 1961 מאוניברסיטת בטלר.

ווטרמן נישא למייבל אליס בשנת 1906 ונולדו להם שני ילדים. לימד תנ"ך עד מותו ב-9 במאי 1972.

ארכאולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
המונה ליזה של הגליל

ווטרמן עמד בראש המשלחת הארכאולוגית של אוניברסיטת שיקגו לעיראק, אשר חפרה בשנים 19281931 בעתיקות עיר הבירה של הממלכה הסלאוקית על גדות נהר החידקל.

בשנת 1931 עמד בראש החפירות בציפורי שבגליל התחתון. האתר נבחר עקב קרבתו לעיר נצרת ועקב אזכורו בתלמוד כמקום מושב הסנהדרין. כמו כן, על פי מסורת הנצרות, בציפורי שכנו יואכים וחנה, הורי מרים הבתולה, אם ישו.

בחפירות בציפורי נתגלתה וילה רומית בעלת פסיפסים רבים ומרהיבים. בין הפסיפסים, תיאור של תחרות שתייה בין דיוניסוס והרקולס. כמו כן, נתגלה תיאטרון מן התקופה הרומית, מהמאה הראשונה לספירה. קוטרו היה 37 מטרים והיו בו כ-4,000 מושבים.

המונה ליזה של הגליל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין יתר הממצאים, מצא ווטרמן פסיפס המתאר אישה יפה, אשר ר' לוי אמר (כנראה) עליה: "נראה להם הקב"ה [בעת מתן תורה] כאיקונין הזו שיש להם פנים מכל מקום, אלף בני אדם מביטין בה, והיא מבטת בכולם, כך הקב"ה כשהיה מדבר, כל אחד ואחד מישראל היה אומר ימי היה הדיבור" (תנחומא, בובר, יתרו, יז, עמ' מ)"[1]. מכאן ההשוואה לציורו המפורסם של לאונרדו דה וינצ'י - המונה ליזה.

ספרים שכתב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ווטרמן כתב שישה ספרים על תפקידה של הנצרות בעיצוב החברה. ווטרמן הביע את דעתו על המסר האמיתי העולה מדבריו של ישו ועל הרקע לכך הנובע מהברית הישנה. ווטרמן העריך מאוד את חזונם הערכי של הנביאים, החל מעמוס ועד ליונה, אך הסתייג מהקטעים המספרים על היהודים כ"עם הבחירה" ועל טקסי הקרבת הקורבנות. הוא חשב שישו האמין גם הוא בערכים שבהם דגלו הנביאים, אך דבריו פורשו בצורה אחרת על ידי השליחים ואפילו עוותו על ידי פאולוס. ווטרמן דגל באמונה נטורליסטית לא-אפוקליפטית בישו ההומאני.

להלן רשימת הספרים שכתב:

  • 1943- RELIGION FACES THE WORLD CRISIS - A Study of the Religious Aspects and Motivations of Civilization (Ann Arbor: George Wahr).
  • 1952 - THE RELIGION OF JESUS - Christianity's Unclaimed Heritage of Prophetic Religion (New York: Harper and Brothers).
  • 1955 - THE HISTORICAL JESUS - Hope of Mankind (New York: Exposition Press).
  • 1959 - FORERUNNERS OF JESUS (New York: Philosophical Library).
  • 1963 - RELIGION'S ROLE IN TOMORROW'S WORLD - A Challenging Summons to Current Christianity (New York: American Press).
  • 1969 - THE CHRISTIAN OBJECTIVE [A summary booklet] (Ann Arbor: Ann Arbor Publishers).

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Leroy Waterman and the University of Michigan Excavations at Sepphoris, 1931: The Scientific Test of the Spade by Elaine K. Gazda and Elise A. Friedland

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ כלומר, אלף אנשים מסתכלים עליה מכיוונים שונים, אך כל אחד מהם חושב שהיא מסתכלת רק עליו.