מחשבות ותפילות
"מחשבות ותפילות" (באנגלית: Thoughts and prayers) הוא ביטוי נפוץ בארצות הברית ובמדינות נוספות להבעת תנחומים לאחר מקרים כמו אסון טבע או ירי המוני. הובעה ביקורת על השימוש ביטוי זה, שמביע תנחומים מבלי להציע דרכי פעולה אקטיביות.
היסטוריית שימוש
[עריכת קוד מקור | עריכה]הביטוי "מחשבות ותפילות" הוא ביטוי תנחומים מקובל המביע חמלה, נחמה ועידוד. לדוגמה, ג'ו מאזולה השתמש בביטוי זה כדי להביע אהדה לישראל לאחר מתקפת הפתע ב-7 באוקטובר, וגם מינסוטה ויקינגס השתמשו בביטוי זה להבעת הזדהות ותנחומים[1].
קיים תיעוד לשימוש בביטוי לפחות משנת 1999, לאחר הטבח בתיכון קולומביין. בין המקרים שבהם נעשה שימוש בביטוי זה נמנים אסונות הטבע הוריקן קתרינה, רעידת האדמה בכרייסטצ'רץ' (2011), רעידת האדמה בפואבלה (2017) והוריקן מריה. כמו כן נעשה שימוש בביטוי כתנחומים למשפחות של קורבנות ירי המוני, בהם פיגועי נובמבר 2015 בפריז, פיגוע הירי במועדון הלהט"ב באורלנדו, הירי בלאס וגאס והטבח בתיכון דאגלס.
דונלד טראמפ, בזמן כהונתו כנשיא ארצות הברית, השתמש פעמים רבות בביטוי "מחשבות ותפילות" או "תפילות ותנחומים", בין השאר לאחר ההתקפה על חברי הקונגרס בווירג'יניה 2017 ולאחר הירי במשרדי קפיטל גאזט.
סקוט מוריסון, שהיה ראש ממשלת אוסטרליה, השתמש בביטוי זה לניחום קורבנות גל השרפות באוסטרליה (2019–2020) וספג ביקורת על ניסיונו להידמות לפוליטיקאים אמריקאים.
שימוש אקטיבי
[עריכת קוד מקור | עריכה]בארצות הברית, לאחר מקרים של אסון טבע או ירי המוני, לעיתים קרובות מתפרסמת קריאה "לא להסתפק במחשבות ותפילות" אלא להגיע לתרום דם או לספק סיוע הומניטרי או סיוע כלכלי לקורבנות ולמשפחותיהם.
ביקורת
[עריכת קוד מקור | עריכה]למרות שהביטוי "מחשבות ותפילות" הפך לביטוי תנחומים שגור, רבים מתחו עליו ביקורת וטענו שהוא סוג של סלקטיביזם, ונטען שאדם המשתמש בביטוי זה מביע תמיכה באמצעות מאמץ מינימלי, ללא מחויבות כלשהי[2].
ביקורת רבה כלפי השימוש בביטוי זה קיימת ביחס לחוקי הנשק בארצות הברית, ובפרט כלפי פוליטיקאים המתנגדים לשינוי חוקי הנשק אך משתמשים בביטוי זה לאחר אירועי ירי המוני. לדוגמה, לאחר הירי בבאפלו (2022) אמר פיל מרפי על הפוליטיקאים המתנגדים לשינוי חוקי הנשק: "אני חושב שכל אחד מהם יודע לאן הם יכולים לדחוף את המחשבות והתפילות שלהם."[3]
באותו אופן, לאחר הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג הגיבו פוליטיקאים רבים ב"מחשבות ותפילות", אך מושל פנסילבניה טום וולף התייחס גם לקלות שבה ניתן לרכוש נשק בארצות הברית, וג'ונתן גרינבלאט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה, ציין שיש לפעול גם נגד העלייה במקרי האנטישמיות בארצות הברית[4].
לאחר הירי בבית הספר היסודי רוב נעשה בביטוי "מחשבות ותפילות" שימוש סאטירי בכנס של איגוד הרובאים הלאומי האמריקאי ביוסטון, טקסס[5].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ "המחשבות והתפילות צריכות להיות עם ישראל", באתר ONE, 9 באוקטובר 2023
- ^ סוכנות הידיעות AP, בין הקורונה לירי המוני: הנורמליזציה של המוות נעשתה נפוצה, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 22 במאי 2022
- ^ Murphy calls for more gun laws after Buffalo shooting. Opponents ‘can shove their thoughts and prayers.’, NJ News, 16 במאי 2022 (באנגלית)
- ^ "מחשבות ותפילות": התגובות לירי בפיטסבורג; תוגברה האבטחה סביב בתי כנסת, באתר Hebrew News, 27 באוקטובר 2018
- ^ איתן לשם, שולחים מחשבות ותפילות: ההטרלה שהותירה את אנשי ה-NRA מבולבלים, באתר הארץ, 31 במאי 2022