לדלג לתוכן

סת (סדרת ספרים)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סת
Seth Material
מידע כללי
מאת ג'יין רוברטס עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה העידן החדש עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
תאריך הוצאה 1970 עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
מסת"ב 978-0-9711198-0-2
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סת' היא סדרת ספרים שנכתבה על ידי המדיום ג'יין רוברטס החל מ-1963 ועד למותה של רוברטס ב-1984. רוברטס הכתיבה לבעלה את הספרים, כאשר לטענתה, קולה משמש ל"תקשור" של ישות בשם סת'. ספרי סת' נחשבים לאחת מאבני היסוד של העידן החדש, לצד "קורס בניסים". אחרי מותה של רוברטס התפרסמו "תקשורים" אחרים של סת', שחוברו על ידי סופרי "עידן חדש" אחרים והוקמו קבוצות למידה לדיון בתקשורי סת'.

רוברטס ובעלה נהגו להשתמש בלוח אויג'ה ל"תקשור" ולמה שרוברטס כינתה "מחקר בתפישה על-חושית". במסגרת זו החלה להכתיב את הדברים שאמר סת' "דרכה". בניגוד למתקשרים ומדיומים ידועים אחרים, כמו אדגר קייס, רוברטס לא השתמשה במבנה תחבירי או באוצר מילים שונה כשסת' דיבר (לכאורה) מגרונה, אלא השתמשה בשפה מודרנית ויומיומית.

הרעיונות הכלליים המועברים בתקשורי סת' אופייניים לאמונות העידן החדש: הנפש משפיעה על החומר; היחיד אחראי דרך רוחניותו על המציאות; והיכולת להשפיע היא באמצעות תודעה. ספרי סת' גם עוסקים בשאלת האלוהות וטבעה, חיים ולידה מחדש, וסיפור ישו. לטענת סת'/רוברטס, ישו הוא למעשה גלגול של ישות ה"קריסטוס" ובמהלך חייו זו התגלגלה לשניים נוספים - יוחנן המטביל ופאולוס.

הרעיונות הפילוסופים המוזכרים בספרי סת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בספרי סת מוצגים רעיונות פילוסופים שונים שהשפיעו במידה רבה על המחשבה של העידן החדש. בין היתר, סת מדבר על: גלגול נשמות, בו-זמניות, קיום יקומים מקבילים, קיום מישורים אסטארליים (מסע אסטראלי) והשפעת המחשבה על החומר.

כמו כן, מדבר סת על כך שהאנושות הושפעה מתרבויות קודמות, כגון: אטלנטיס, למוריה ותרבות בשם "הדוברים", וטוען שבעתיד ישתנה העולם ויהפוך יותר רוחני. בספרים (ובעיקר בספר "הטבע של המציאות האישית") מציע סת דרכים ליישום רעיונותיו לחיים.

  • "החומר של סת" (1970); תרגום עברי בהוצאת מרקם ב-1993. בספר הוא מדבר על חלומות, גלגולי נשמות, ומסביר שהוא ישות מטפיזית. בספר יש מושגים חדשניים כגון: "מחשבה יוצרת מציאות".
בספר יש אזכור נוצרי, לכך שחלק אחד מתוך שלוש מהאישיויות של המשיח שבא בתור ישו גם כן עתיד לחזור, עם זאת סת חוזר ואומר שהגיהנום וגן עדן אינם קיימים.
  • "סת מדבר - התקפות הנצחית של הנשמה" (1972); תרגום עברי בהוצאת מרקם ב-1995. זהו ספר המשך שממשיך לעסוק במסריו של סת'. בחלק השני מסביר סת מושגים שעליהם דיבר בספר בהרחבה כמו על תרבות "הדוברים".
  • "סת - הטבע של המציאות האישית" (1994); תרגום עברי בהוצאת מרקם ב-1995. בספר זה מתמקד סת בגישה אקזיסטנציאליסטית הרואה את האדם היחיד במרכז מעבר לרעיונות הגדולים ובאה לעזור לו ליישם את הרעיונות של סת לחייו.

קתרין ל. אלבנז, חוקרת מדעי הדתות מאוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה, טענה כי ספרי סת' הובילו לגל של עיסוק בנושא התקשור ותרמו לעלייתה של תנועת העידן החדש ולדימוי שלה. חוקר דתות אחר, רוברט צ. פולר מאוניברסיטת ברדלי, כתב כי סת' ממלא תפקיד של "מדריך" עבור מאמיניו, המשתייכים על פי פולר ל"רוחניות האמריקאית הלא-מאורגנת בכנסיות" (unchurched American spirituality), ומציג בפני המאמינים נושאים כמו לידה מחדש, קרמה, רצון חופשי, ידע מטאפיזי עתיק ו"מודעות לישו". וותר האנגראף מאוניברסיטת אמסטרדם מצביע על הדרך שבה תפיסת ה"אני" של רוברטס, וכן השפה והמונחים בה השתמשה, חלחלו והשפיעו על ספרות העידן החדש.

ביקורת נמתחה על סדרת סת' ממספר כיוונים. מספר מבקרים נוצריים טענו לחוסר הבנה של הנצרות ושל דתות המזרח. ג'יימס אלקוק, פסיכולוג ומבקר ידוע של זרם העידן החדש, הצביע על ההשפעות של רוברטס, וטען כי קשה לקבוע אם ספרי סת' הם "הונאה מכוונת" (שבהם רוברטס הייתה מודעת לעצמה בעת ההכתבה), או על מצב של שכנוע עצמי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]