לדלג לתוכן

פרש (שחמט)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
כלי שחמט
מלך
מלכה
צריח
רץ
פרש
רגלי
כלי שחמט אגדתיים
8
7
6 פרש לבן
5
4
3
2
1 פרש לבן
א ב ג ד ה ו ז ח
הנקודות מסמנות את

הערוגות שהפרש יכול לנוע אליהן

פרש לבן, לרוב דמותו של הפרש תיוצג על ידי ראשו של הסוס.

פרש (מוכר גם בשמות אביר וסוס) הוא כלי במשחק השחמט. שמו של הפרש נובע ישירות מן הפרש, לוחם בחיל הפרשים המיומן ברכיבה על סוס. שם הכלי באנגלית הוא Knight (אביר, פרש לוחם מימי הביניים באירופה). לכל שחקן שני פרשים, בשורה הראשונה של הלוח, במשבצות לפני האחרונות, בצמוד לשני הצריחים (משבצות ז'1 וב'1 ללבן, משבצות ז'8 וב'8 לשחור).

תנועת הפרש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפרש נע בתנועה מיוחדת, המשלבת ישר ואלכסון: הוא נע שתי משבצות באחד הכיוונים (אופקי או אנכי) ולאחר מכן משבצת אחת בכיוון ניצב. כיוון שהמלכה לא יכולה לבצע ישר ואלכסון בו זמנית, הפרש הוא הכלי היחיד שיכול לאיים על המלכה בלי שהיא עצמה מאיימת עליו. הפרש "מדלג" על כלים אחרים בעת ביצוע תנועה זאת (ההגבלה היחידה על תנועתו של הפרש היא משבצת היעד - אם יש שם כלי יריב הוא יכול להכות אותו, ואם כלי מהצד שלו הוא אינו יכול לנוע לשם). יתרונו של הפרש הוא שכלים אחרים לא חוסמים את תנועתו, ובשל כך הוא יעיל במיוחד במצבים סגורים (לדוגמה ביצוע מט חנק). הפרש יעיל גם בביצוע "מזלג" (תקיפה של מספר כלים בו זמנית). כמו ערכו של הרץ, גם ערכו של הפרש מוערך בכשלושה רגלים.

כוחו של הפרש גדול יותר ב"מצבים סגורים" שבהם הלוח צפוף בכלים, והוא יכול להגיע בקלות ממקום למקום. עם זאת, במצבים פתוחים נחשפת חולשתו - טווח הילוכו הקצר. כמו כן, בצידי הלוח כוחו של הפרש יורד בצורה ניכרת, מ-8 משבצות במרכז ועד 2 בפינה.

הרץ לעומת הפרש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאמור, כוחו של הרץ דומה לכוחו של הפרש, אך היכולת של הרץ לנוע למרחק גדול יותר מעלה את ערכו בשלבי הסיום של המשחק כשכלים רבים יורדים מהלוח. בסוף המשחק יש יתרון גדול לשני רצים לעומת רץ ופרש או שני פרשים.

בתחילת המשחק הפרש יכול לנוע בגמישות רבה יותר בשל היכולת שלו לדלג מעל כלים אחרים. ובאופן יחסי כוחו מעט גדול יותר מזה של הרץ. כמו כן, בתחילת המשחק הלוח עמוס בכלים רבי ערך דוגמת המלכה והצריחים והפרש יכול לבצע מזלגות בצורה יעילה יותר מהרץ.

סה"כ במשחק שח יש יתרון קל מאוד של הפרש על הרץ, ויתרון קל של שני רצים על פני שני פרשים. אולם בגרסה קטנה יותר של לוח שח - במשחקי מיני-שח 6X6 - בגלל שהלוח קטן יותר - הפרש והרץ נחשבים שקולים ממש זה לזה סך הכל.

הפרש בפתיחות המשחקים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עקב יכולת התנועה שלו כשיש כלים רבים הפרש נפוץ מאוד בפתיחות משחקי שחמט. ישנן פתיחות שחמט מפורסמות רבות בהן הפרשים לוקחים חלק משמעותי. כמה מהן:

הגנת שני הפרשים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הגנת שני הפרשים

הגנת שני הפרשים היא פתיחת שחמט מפורסמת. פתיחה זו נקראת כך משום ששני הצדדים מוציאים את פרשיהם בתחילת המשחק, על מנת להגן על הרגלי המרכזי. הפתיחה מתחילה במהלכים

  1. ה4 ה5
  2. פו3 פג6

לאחר מכן מתבצעים עוד מספר מהלכים, ולבסוף הצד השחור זוכה בעדיפות.

הגנה ברלינאית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הגנה ברלינאית

סוג נוסף של פתיחת שחמט היא הגנה ברלינאית, שגם בה לפרשים חלק משמעותי. מהלכי הפתיחה הם כדלקמן:

  1. ה4 ה5
  2. פ-ו3 פ-ג6
  3. ר-ב5 פ-ו6
    ולרוב:
  4. פ-ג3 ר-ב4
ערך מורחב – פתיחת רטי

פתיחת רטי היא פתיחה שמהלכיה הם:

  1. פו3 ד5
  2. ג4 ד:ג4

בתרבות הפופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • במבעד למראה ומה אליס מצאה שם, הפרש הלבן הוא דמות אהודה במיוחד ואחת הדמויות הבודדות שמתייחסות לאליס בכבוד ובחביבות. רבים טוענים שהיא מבוססת על דמותו של לואיס קרול עצמו.
  • בסדרת ספרי עולם הדיסק, מוות משחק לעיתים שחמט על חייהם של אנשים, אך הוא לא זוכר כיצד זז הפרש, מה שלא מונע ממנו לנצח.
  • בגרמנית נקרא הפרש Springer, כלומר: "הקופץ" או "המדלג", על שם הילוכו ויכולתו לדלג מעל כלים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]