ראש הנקרה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מראה כללי של ראש הנקרה מדרום
קובץ:RoshanikraandSgevyun.jpg.jpg
ראש הנקרה, התמונה צולמה מהאי שגביון.
תמונה: דייגים למרגלות צוק ראש הנקרה, 2007.
הכניסה למנהרת הרכבת הדרומית ברכס ראש הנקרה. בראש הקשת כתובת המנציחה את שם יחידת ההנדסה של הצבא הבריטי שעשתה את המלאכה.
קובץ:Regelhapil.jpg
תמונה: ראש הנקרה, רגל הפיל, 2005.
חוף הים התיכון, מבט מראש הנקרה דרומה
קובץ:Nikra1.jpg
תמונה: ראש הנקרה, מבט מתוך הנקרות, 2005.
עדעד הגליל בפריחה, חוף ראש הנקרה (קוטר הפרח כחצי ס"מ).

ראש הנקרה היא שמורת טבע ייחודית, הנמצאת בקצהו הצפוני של חוף הים התיכון של ישראל, ומצטיינת במצוק תלול היורד לתוך הים התיכון ובחוף הים המפורץ שלו. מצוק הנקרות הוא קצהו המערבי של "רכס הסולם", הר התוחם את הגליל המערבי מצפון, ומתנשא לגובה של 300 מטרים. מדרום למצוק מצויים שלושה איים: אי התכלת, אי השחף ואי הנחליאלי.

מבנה גאולוגי

מבחינה גאולוגית בנוי המצוק משלוש שכבות:

  • השכבה התחתונה עשויה אבן גיר קשה ונמצאת ברובה מתחת לפני הים. הנקיקים התת-ימיים חרוצים בשכבה זו.
  • השכבה האמצעית היא מצוק תלול שגובהו כ-70 מטרים. זהו סלע בהיר העשוי קירטון רך ומשובצות בו רצועות של צור. בשכבה זו חתרו גלי הים את הנקרות ובה נוצרו פסלי אבן טבעיים על ידי הים והרוח.
  • השכבה העליונה עשויה דולומיט קשה.

אורכן הכולל של הנקרות כמאתיים מטר. קיימות שתי הסתעפויות עיקריות המחוברות ביניהן. בעבר הייתה הגישה היחידה אל הנקרות בדרך הים בלבד, בעיקר לצוללנים מיומנים שהתמודדו עם תהפוכות הים ומזג האוויר. על מנת לאפשר מעבר מן היבשה נחצבה בשנת 1968 מנהרה אל הנקרות באורך 400 מטרים.

היסטוריה

"רכס הסולם" יושב בתקופת המקרא על ידי הפניקים. צבאו של אלכסנדר מוקדון חצב בשנת 323 לפני הספירה נקבה בראש הנקרה למעבר החיילים שהטילו מצור על העיר צור. כדי להעפיל לרכס חצבו מדרגות בסלע. בשנת 1915 סלל הצבא הבריטי דרך לכלי רכב.

במהלך מלחמת העולם השנייה, בשנת 1942, חצב הצבא הבריטי שתי מנהרות שאורכן הכולל כ-250 מטר, ובנה גשר שיחבר ביניהן. במנהרות הונחה מסילת רכבת, שחיברה את מסילות הרכבת שבארץ ישראל, לרשת מסילות הרכבת בלבנון. כך ביקשו ליצור רצף של מסילות ברזל ממצרים, עבור דרך ישראל, לבנון וסוריה, עד לטורקיה ומשם לאירופה.

בליל הגשרים הוחלט שלא לפגוע בגשר שבראש הנקרה. שנתיים מאוחר יותר, במרץ 1948, פוצצו לוחמי הפלמ"ח את הגשר שחיבר בין המנהרות, כדי למנוע מעבר נשק וחיילים של צבא לבנון.

בינואר 1949 הוקם קיבוץ ראש הנקרה על מורד הרכס.

שמורת הטבע

מדינת ישראל הכירה בייחודיות המצוק והכריזה עליו כשמורת טבע לאומית - שמורת חוף-ראש-הנקרה. הנקרות נראות במיטבן בעת רדת החמה ובשעות סערה. הן מושכות קהל מבקרים רב ואף הוקם קו רכבל אל הנקרות באורך 102 מטרים. בשמורה נכללת גם רצועת החוף שמדרום למצוק, והיא מתאפיינת בפאונה ופלורה מעניינות ומיוחדות: חוף ראש הנקרה (יחד עם חופים נוספים בסביבתו, כמו חוף אכזיב) הוא האזור היחיד בעולם בו גדל עדעד הגליל (שבעבר התייחסו אליו כעדעד יווני, הגדל ביוון). בינות לשיחי אלת המסטיק מתכסים המדרונות בסתיו בפרחי חצב מצוי וחבצלת החוף ובחורף עולים וצומחים הנרקיסים. עצי החרוב עוצבו על ידי הרוח כעצים ננסיים וצורתם מרתקת את עיני המתבוננים. עד שנות ה-50 של המאה ה-20 נצפה בנקרות כלב ים נזירי שהפך נדיר למדי בחופי הים התיכון. בתקרת הנקרות שוכנים עטלפי פירות ובנקיקים שבמצוק מקננים יוני סלעים וסיסים. סמוך לפני המים ניתן לצפות בשחפיות כשהן מלקטות מזון המצוי בשפע על סלעי החוף. המים בנקרות מאפשרים תנאי חיים אידאליים למגוון עצום של חי ימי. בלילות ירח מלא בודדים בשנה ניתן לצפות במחזה מרהיב של מאות צבים זעירים שבקעו מביציהם ועתה נוהרים אל הים. אלה הם צאצאיו של צב ים חום, אשר חוף ראש הנקרה המפורץ הוא אתר ההזדווגות המימי שלו ואת הביצים מטילה הנקבה במפרצונים החוליים שבין סלעי החוף.

ראו גם

קישורים חיצוניים