ספינה (אדריכלות)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
הספינה הראשית
ספינות צדדיות
הספינה הראשית הגותית בקתדרלת נאנט, צרפת (מבט מזרחה)

הספינה, הספינה הראשית או אולם התווך (לטינית: Navis, אנגלית: Nave) היא החלל המרכזי של הכנסייה.

החלק המרכזי של הכנסייה, כלומר מבנה האורך שלה, נקרא גם ספינה (לטינית: Navis, אנגלית: Nave) או "אולם התווך", ולצדדיו 'ספינות משניות', 'מעברים' או 'סיטראות' (אנגלית: Aisles). השימוש במילה 'ספינה' נובע מהעובדה שלבזיליקות המוקדמות היה גג עץ בצורת משולש, הנתמך על מערכת עמודים ותומכות המזכירה שלדה של סירה. יש הטוענים כי בוני הגגות המוקדמים אכן בנו במקביל גם ספינות. בנצרות קיבל השם 'ספינה' משמעות נוספת, בכך שהכנסייה משולה לספינה שתביא את המאמין אל גן העדן העתידי.

שורות עמודים מחלקות את החלל המרכזי של הבזיליקה לאגפים משניים (סיטראות), המכונים גם 'ספינות משניות' (לעומת הספינה הראשית). בכנסיות רבות היה החלל מחולק בין סוגי קהלים שונים. בכנסיות ימי הביניים, לדוגמה, ישבו בקדמת הבזיליקה, במקום הקרוב לאפסיס במזרח, בני האצולה.

בדרך כלל כלל אולם התווך ספינה ראשית גבוהה ושתי ספינות משניות (אחת מכל צד) הנמוכות ממנה. קתדרלות גדולות (כגון קתדרלת בורז' וקתדרלת קלן) כללו לעתים שתי ספינות משניות מכל צד ובכך חילקו את אולם התווך לחמישה אגפים. הספינות המשניות נמוכות יותר מהספינה הראשית ומעליהן נבנתה גלריה ותמיכות לספינה הראשית. למרות זאת, היו כנסיות בהן הספינות המשניות היו באותו גובה כמו הספינה הראשית, כנסיות כאלה נקראות כנסיות אולם (Hall church).

גודל הספינה, הפרופורציות שלה ומידת האווריריות של מעטפת החלל שלה, היוו גורם מחולל בהתפתחות אדריכלות הכנסיות. הניסיונות המתמשכים מצד אדריכלי הכנסיות לאורך ההיסטוריה ליצור חללים גבוהים ורחבים יותר ובעלי קירות דקים יותר שדרך הפתחים שלהם תיכנס כמות גדולה יותר של אור, הביאו בסופו של דבר להתפתחות של צורת הכנסיות הטיפוסית. צורה זו הנובעת כולה ממאפייני הספינה כוללת תמיכות או תמיכות דואות בצידיה אשר תחתן נוצר המקום לספינות המשניות, גג עץ משופע שנבנה מעל לקירוי הספינה וחזית חיצונית המרמזת על צורת החלל הפנימי.

באדריכלות הנוצרית המוקדמת, כמו במבני הבזיליקה של האדריכלות הרומית, קורתה לרוב הספינה הראשית בקורות עץ, או במקרים נדירים יותר בקמרון חבית. אדריכלות הרומנסק החלה להשתמש בקמרונות צולבים כדי ליצור את החלל הראשי מחולק לתאים נפחיים לאורכו. ברומנסק המאוחר נעשה גם שימוש בקמרונות סקספרטייט. הספינה הרומנסקית יצרה חלוקה ברורה של אותם תאים נפחיים כך שלצד כל תא שקורה הקמרון אחד חולקו צידיו על ידי עמוד משני בין שני עמודים עיקריים אשר הקטינו את גודל התאים בספינות המשניות בחצי.

באדריכלות הגותית נעשה שימוש בקמרונות צלעות (בני 6 צלעות במקודמת ובעלי 4 צלעות בבשלה) שהדגישו את הקווים של התקרה. בגותיקה המאוחרת באירופה התפתחו קמרונות רשת מורכבים ובגותיקה המאוחרת באנגליה, התפתחו קמרונות הצלעות לקמרונות מניפה. בסגנון זה הקווים האנכיים שלאורך העמוד מתרחקים זה מזה, לקראת התקרה, ויוצרים לספינה הראשית מראה המזכיר שורת עצים ביער. הספינות הגותיות הרקיעו לגבהים חדשים (ראו רשימה בהמשך) תוך שהן נתמכות בידי מערכת עמודים מורכבים וקשתות מבפנים ותמיכות דואות מבחוץ.

אדריכלות הרנסאנס שהתפתחה באיטליה לא השתמשה כלל בקמרונות מרובי קווים, אלא בקמרונות פשוטים יותר, לרוב קמרון חבית אחד לכל אורך הספינה, או אפילו תקרה שטוחה ללא קמרון בכלל ובה עיטורים בלבד. קיימות כנסיות רבות שנבנו באיטליה במאה ה-15 וה-16 שבהן תקרת הספינה הראשית היא משטח אופקי הבנוי על קורות עץ או גמלון משולש מקורות עץ.

השימוש בקמרונות מסוגים שונים נפוץ עד ימינו. בכנסיות רבות שנבנו במאה ה-20 נעשה שימוש בקמרונות בעלי צורות קלאסיות, שנבנות מבטון מזוין או טכנולוגיות חדשות אחרות. לעומתן, קיימות כנסיות מודרניות, בעיקר בנצרות הלא-קתולית, אשר צורת החלל בהן שונה לחלוטין, או שכלל לא קיימת ספינה ראשית ברורה כבדורות הקודמים.

רשימת הקתדרלות בעלות הספינות הראשיות הגבוהות ביותר[עריכת קוד מקור | עריכה]

קתדרלת קלן - 43.35 מטר

להלן רשימה של קתדרלות וכנסיות המסודרות לפי גובה הספינה הראשית (Nave).

הספרות האלכסוניות (Italics) הן מידות שחושבו בהמרה מיחידות אחרות.

קתדרלה/כנסייה גובה (מטרים) גובה (רגל Feet) מיקום הערות
קתדרלת בובה
Beauvais voute10.jpg
48

48.50 (FM) 47

157.5

157 (Ch) 154

בובה, צרפת פרתנון של הגותיקה הצרפתית". רק מפרץ אחד של הספינה הראשית נבנה והקתדרלה קרסה במהלך הבנייה. קמרונות בית המקהלה נבנו מחדש לגובה זה ועדיין על תילם. הקתדרלה לא הושלמה מעולם.
קתדרלת קלן
Hasak - Der Dom zu Köln - Bild 02 Westseite.jpg
46 (בית המקהלה) (W)
43.35 (הספינה הראשית)‏[1]
150 (Ch) קלן, גרמניה היחס הגדול ביותר בין גובה לרוחב הספינה
בזיליקת פטרוס הקדוש
Petersdom von Engelsburg gesehen.jpg
46‏[2]

45‏[3]

151.5‏[4] רומא, הותיקן תקרה ללא קמרונות, לא קתדרלה
קתדרלת מילאנו
MailaenderDom.jpg
45 148 (Ch) מילאנו, איטליה הקתדרלה השלמה בעלת הקמרונות הגותים הגבוהים בעולם
בזיליקת פטרוניוס הקדוש 45  ? בולוניה, איטליה החזית לא הושלמה
סגרדה פמיליה 45‏[5] 148 ברצלונה, ספרד עדיין תחת בנייה, למרות שהספינה הראשית כבר נשלמה עד לגובה זה. לא קתדרלה
קתדרלת לה סאו 44‏[6][7] 144 פלמה דה מיורקה, ספרד הקמרונות הגבוהים ביותר בספרד
סנטה מריה דל פיורה 43 (W)  ? פירנצה, איטליה
קתדרלת אמיין 42.30 (FM) 140 (Ch) אמיין, צרפת הקמרונות הגבוהים בצרפת
קתדרלת סביליה 42

40‏[8]

132‏[9] סביליה, ספרד הקתדרלה הגותית הגדולה בעולם מבחינת נפח
המינסטר של אולם 41.6 138‏[10] אולם, גרמניה הכנסייה הגבוהה בעולם, עם צריח בגובה 161.53 מטר
קתדרלת מץ 41.41 136 מץ, צרפת -
קתדרלת נרבונה 41

40‏[11] 40.1‏[12]

131.5‏[12] נרבונה, צרפת רק בית המקהלה נבנה
מריינקירכה 38.5 126 ליבק, גרמניה קמרונות הלבנים הגבוהים בעולם
קתדרלת ריימס 37.95 (FM) 124 (Ch) ריימס, צרפת -
קתדרלת יוחנן הקדוש השמיימי 37.7 124 ניו יורק, ארצות הברית לא הושלמה
קתדרלת סנט פול 37.5 123 לונדון, אנגליה תקרה ללא קמרונות
קתדרלת בורז' 37 (FM) 122 (Ch) בורז', צרפת -
קתדרלת שארטר 37

36.55 (FM)

121‏[13]

120 (Ch)

שארטר, צרפת -
קתדרלת ליברפול 35.4 116 ליברפול, אנגליה -
קתדרלת סלמנקה 35.4 116 סלמנקה, ספרד -
קתדרלת נוטרדאם (פריז) 34‏[14]

35‏[15][16] (FM)

102 (Ch)

115‏[15]

פריז, צרפת NotreDameI.jpgNotre Dame vista do Sena.JPG
קתדרלת לה מאן 33 108 לה מאן, צרפת -
קתדרלת ויטוס הקדוש 33‏[17] 108 פראג, צ'כיה -
קתדרלת סגוביה 33‏[18] 108 סגוביה, ספרד -
Stockholm, Engelbrektskyrkan 32 105 סטוקהולם, שבדיה הקמרונות הגבוהים בסקנדינביה
מנזר וסטמינסטר 31‏[19] 102 לונדון, אנגליה לא קתדרלה

הערה: בחלקים התחתונים של הרשימה ייתכן וחסרות כנסיות.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספרים עם נתונים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • (Ch) Frederick Cheam , Great Cathedrals
  • (FM) Der Geschichtliche Weg Der grossen Kathedralen Frankreichs, France Monuments
  • (W) Christopher Wilson, The Gothic Cathedral

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Interesting issues - Measures & dates, באתר Der Kolner Dom
  2. ^ The Basilica of St. Peter - part 1, באתר Activitaly
  3. ^ The Nave, באתר St Peters Basilica
  4. ^ Basilica of St. Peter, באתר Catholic Online
  5. ^ [1](הקישור אינו פעיל, 28.6.2010)
  6. ^ Restoration of the Cathedral of Palma de Mallorca (1903-1914)‎, באתר Gaudi & Barcelona Club
  7. ^ P ROCA ו- J. L. GONZÁLEZ,‏ Morphology, Structure and History – the Case of the Upper Flying Arches of Mallorca Cathedral, באתר אונסק"ו
  8. ^ Seville Cathedral, באתר Spain.info
  9. ^ Seville Cathedral, באתר Great Buildings Online
  10. ^ Cathédrale luthérienne Sainte-Marie / St. Mary's Lutheran Cathedral / Münster, באתר אוניברסיטת קוויבק
  11. ^ [2]
  12. ^ 12.0 12.1 [3](הקישור אינו פעיל, 8.7.2010)
  13. ^ Chartres Vaulting, באתר האוניברסיטה הקתולית של אמריקה
  14. ^ Notre Dame en long et en large chiffres et anecdotes, באתר "Notre Dame de Paris"
  15. ^ 15.0 15.1 [4](הקישור אינו פעיל, 8.7.2010)
  16. ^ Paris - Notre Dame, באתר planet ware
  17. ^ [5](הקישור אינו פעיל, 8.7.2010)
  18. ^ Social events, באתר Universidad Politécnica de Madrid
  19. ^ Jewels of the Architecture: London., באתר Europanas