לדלג לתוכן

ארה כחולה-צהובה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף ארה צהובת חזה)
קריאת טבלת מיוןארה כחולה-צהובה
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
תת־מערכה: בעלי חוליות
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: תוכאים
תת־סדרה: תרופודה
משפחה: תוכיים
סוג: ארה
מין: ארה כחולה-צהובה
שם מדעי
Ara ararauna
לינאוס, 1758
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ארה כחולה-צהובה בתעופה

ארה כחולה-צהובה, אַרָה כּחוּלָה-זהוּבָּה, ארה צהובת-חזה או ארה זהובת-חזה שמכונה לעיתים גם ארה בלו אנד גולד (שם מדעי: Ara ararauna), היא מין בקבוצה גדולה של תוכים נאוטרופים הידועים בתור ארות. מין זה מצוי בדרום מזרח אמריקה (ובעיקר במזרח אמריקה הדרומית) – מוונצואלה לברזיל, בוליביה, קולומביה ופרגוואי.[2] בתי הגידול המועדפים על הארות הכחולות-צהובות הם יערות טרופיים וסובטרופיים, אזורים מיוערים וסוואנות. מין זה מבוקש מאוד לצורך גידול בשבי, בשל צבעוניותו ויכולת הדיבור שלו.

מצב השימור של מין זה מוגדר ללא חשש ברשימה האדומה של ארגון IUCN. עם זאת, הוא נמצא על סף הכחדה בפרגוואי. אוכלוסייתו הכללית קטנה בהדרגה, אך לא בקצב שגורם להחשיב מין זה כמצוי בסיכון. ישנם כ-10,000 פרטים בטבע, ומספרם ירד בפחות מ-10% בעשר השנים האחרונות. הארה הכחולה-צהובה נכחדה בטרינידד וטובגו, אך אוכלוסייתה שוקמה בטרינידד.

אורכה של הארה הכחולה-זהובה 81–91 סנטימטרים (32–36 אינץ'), ומשקלה הוא כ-900–1,814 גרם, מוטת כנפיה 104–114 סנטימטרים (3.41–3.74 רגל)[2]; זהו אחד המינים הגדולים ביותר במשפחת התוכיים. הגב, החלק החיצוני של הכנפיים והזנב כחולים בגוונים שנעים מטורקיז ועד כחול מלכותי. הבטן, החזה והזנב צהובים בגווני צהוב-כתום ולעיתים זהוב והזנב בצבע זהוב-זית. המצח ירוק והמקור, הסנטר והרגליים שחורים; הפנים, שאינן מנוצות, לבנות בדרך כלל, אך הופכות לורודות כשהארה מתרגשת.

גוזל ארה במדגרה מלאכותית
Ara ararauna

הארה ניזונה בעיקר מאגוזים, זרעים, ופירות. לאחר שהארות מעכלות את האגוזים, חלק מהם נפלט החוצה, וכך הארות משפיעות למעשה על פיזור הזרעים ביער. מקורם החזק מאפשר להם לפתוח את הקליפות של האגוזים. לעיתים, הארות ניזונות מחרסית, שמסייעת להם לעכל את הרעלנים שנמצאים בחלק ממיני האגוזים בלי להיות מושפעים מהם. ליד מקורות חרסית ניתן לראות התקבצויות גדולות מאוד של ארות ממין זה.

הפרטים ממין זה חיים בדרך כלל בזוגות, אך מתקבצים לעיתים גם ללהקות; בחלקו המוקדם של הבוקר, כשהם מחפשים מזון, הם עשויים להצטרף ללהקות. להקות אלה בדרך כלל רעשניות מאוד. במקרה של סכנה, אחד הפרטים מתחיל לצווח על מנת להזהיר את הלהקה.

תוחלת החיים הממוצעת היא כ-30 עד 35 שנים, אך פרטים מסוימים עשויים להגיע לגיל 60.[3]

הפרטים ממין זה מונוגמיים, ומקננים לרוב בעצי דקל מתים. הארות מגיעות לבגרות מינית בגיל 3–4 שנים, ומתרבות כל 2–3 שנים לערך. צבע גופו של הזכר מהווה, קרוב לוודאי, חלק בתהליך בחירת בן הזוג: ככל שצבע הגוף בוהק יותר, כך הפרט חזק יותר, וגדלים הסיכויים להזדווגות. עונת הרבייה מתרחשת בתקופה שבין ינואר ליולי. הנקבה מטילה 2–3 ביצים, ודוגרת עליהן במשך כ-24 עד 28 ימים. הנקבה מאכילה תחילה את הגוזלים על ידי הקאת המזון שאכלה, ולאחר תקופה זו, היא והזכר מאכילים את הגוזלים לסירוגין. גוזל אחד מקבל יותר מזון מאחיו, והם גוועים עד מהרה ברעב. הזכר והנקבה מגינים על הגוזלים, ומפגינים אגרסיביות רבה כשמתקרבים לקנם. הגוזל פורח מהקן כ-97 ימים לאחר בקיעתו.

הארה והאדם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארה הכחולה-צהובה הוא מין מבוקש לגידול בשבי, הן כחיית מחמד והן כחייה בגן חיות או פינת חי, בזכות צבעוניותה ויכולת הדיבור שלה. הארה הכחולה-צהובה היא בעלת אינטליגנציה גבוהה יחסית וניתנת לאילוף.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ארה כחולה-צהובה באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ 1 2 Ara ararauna (blue-and-yellow macaw) באתר Animal Diversity Web, אוחזר ב-25 בספטמבר 2015.
  3. ^ Blue & Gold Macaws aka Blue & Yellow Macaws