מנהטן תחתית
מנהטן תחתית במבט מלמעלה | |
מידע | |
---|---|
עיר | ניו יורק |
אוכלוסייה | 382,654 (2010) |
קואורדינטות | 40°42′27″N 74°00′43″W / 40.7075°N 74.011944444444°W |
מנהטן תחתית או לוֹואר מנהטן או דאונטאון מנהטן (באנגלית: Lower Manhattan) הוא אזור הנמצא בחלקו הדרומי של האי מנהטן בעיר ניו יורק במדינת ניו יורק שבארצות הברית.
אזור זה של רובע מנהטן, מהווה מרכז הכלכלה, הממשל והעסקים של העיר ניו יורק.
גאוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]אזור מנהטן תחתית מוגדר ככל שטח האי מנהטן הנמצא דרומית לרחוב 14. ממערב לאזור נמצא נהר ההאדסון, ממזרח איסט ריבר, ומדרום נמל ניו יורק (מפרץ ניו יורק העליון). באזור נמצא הרובע הפיננסי של מנהטן ובו וול סטריט (בו ממוקמת הבורסה של ניו יורק), וכן היה ממוקם באזור מרכז הסחר העולמי עד לפיגועי 11 בספטמבר. בסמוך לוול סטריט נמצא בניין העירייה של ניו יורק. בקצה הדרומי של האזור נמצא פארק באטרי. בין השכונות הנמצאות במנהטן תחתית נכללות צ'יינהטאון, לואר איסט סייד, סוהו, איטליה הקטנה, נוליטה, נוהו, גריניץ' וילג' ואיסט וילג'.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]האירופאים הראשונים שהתיישבו באזור העיר ניו יורק היו מתיישבים הולנדים שהתיישבו באזור מנהטן תחתית. המצודה הצבאית הראשונה שנבנתה על מנת להגן על ההתיישבות, נבנתה באזור פארק באטרי (ומכאן שמו של הפארק – "פארק הסוללה"). השוק הראשון – שוק ביר (Bear Market) הוקם בשנת 1771 על שטח אדמה שנתרם על ידי כנסיית טריניטי. שוק זה הוחלף בשנת 1813 בשוק וושינגטון (Washington Market)[1].
אזור מנהטן תחתית הוקם בהתאם לתנאים הטופוגרפיים של האי והתפתחות ההתיישבות, ולכן הרחובות אינם סדורים שתי וערב כיתר חלקי האי שנבנו לפי תוכנית חברי הוועדה (1811). בראשית המאה ה-20 עבר האזור גל בנייה ונבנו בו מגדלים כגון רחוב וול סטריט 40, בניין אמריקן אינטרנשיונל, בניין וולוורת' ואקסצ'יינג' פלייס 20.
בשנות ה-50 של המאה ה-20 פחת מספר המבנים שנבנו באזור מנהטן תחתית ומרבית גורדי השחקים נבנו באזור מידטאון מנהטן שהחל לפרוח כלכלית, בעוד שאזור מנהטן תחתית החל לדעוך. על מנת לעצור דעיכה זו הקים דייוויד רוקפלר, במסגרת תוכנית לשיפור אזור מנהטן תחתית את כיכר צ'ייס מנהטן 1 – מבנה אשר נבנה עבור הנהלת בנק צ'ייס מנהטן. רוקפלר הקים את איגוד דאונטאון – לוור מנהטן (Downtown-Lower Manhattan Association (DLMA)) אשר תכנן את שיקום האזור – תוכניות שהביאו לבניית מרכז הסחר העולמי בשנות ה-70. על פי התוכניות היה מרכז הסחר העולמי אמור להיבנות בסמוך לאיסט ריבר, אולם לבסוף, בשל לחץ של מושל ניו ג'רזי ריצ'רד ג'י. יוז ורשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי הוחלט לבנות את מרכז הסחר בסמוך לנהר ההאדסון.
לאורך מרבית שנות קיומה של העיר, היה האזור דרומית לרחוב צ'יימברס (Chambers Street) אזור מסחר ולא אזור מגורים. נכון לשנת 1960 התגוררו באזור 4,000 תושבים בלבד. הקמת באטרי פארק סיטי שינתה את המצב עם הקמת מבני דירות רבים באזור.
כמו כן, מאז ראשית המאה ה-20 היה אזור מנהטן תחתית אזור של אמנות ופעילות פנאי. אזור גריניץ' וילג' היה לאזור מגורים לאמנים רבים, והפך למרכז למועדוני ג'אז. בשנות ה-70 נפתחו באזור הסוהו גלריות רבות, וכיום אזור צ'לסי נחשב למרכז האמנות העיקרי מנהטן. החל משנות ה-60 התמקמו באזור מנהטן תחתית תיאטראות אלטרנטיביים רבים. כמו כן באזור מועדוני לילה רבים. מאז שנות ה-90 וראשית המאה ה-21 הפך אזור המיטפאקינג דיסטריקט למרכז חיי הלילה של ניו יורק.
לאחר מתקפת הטרור שנערכה ב-11 בספטמבר 2001 איבד אזור מנהטן תחתית את מרבית פעילות הכלכלית, וזאת בשל אובדן שטחי המשרדים והמסחר הרבים. בשנת 2014 הושלמה בניית מרכז הסחר העולמי החדש אשר נועד להביא לשיקומו של האזור מבחינה כלכלית (ומבחינה מורלית).
כלכלה
[עריכת קוד מקור | עריכה]אזור מנהטן תחתית הוא מרכז העסקים הראשי הרביעי בגודלו בארצות הברית (אחרי מידטאון מנהטן, אזור השיקגו לופ שבשיקגו, ואזור וושינגטון די. סי.). האזור היה שלישי בגודלו, אולם בעקבות אובדן שטחי מסחר רבים בהיקף של 1,500,000 מ"ר בפיגועי 11 בספטמבר, ירד למקום הרביעי. כמות שטחי המסחר והמשרדים שאבדו בשל פיגוע זה זהה בגודלו לכל שטחי המשרדים שבעיר סינסינטי שבמדינת אוהיו. הקמת מגדל החירות ומבנה חדש עבור החברה גולדמן סאקס תאפשר לאזור לשוב למעמדו הקודם.
אתרים היסטוריים ואתרים בעלי חשיבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]באזור מנהטן תחתית היו ממוקמים מגדלי התאומים במרכז הסחר העולמי, כיום בנוי "מגדל החירות" במרכז הסחר העולמי החדש.
כמו כן נמצאים באזור אתרים היסטוריים רבים, בהם האנדרטה הלאומית והמוזיאון לפיגועי 11 בספטמבר במקום בו עמדו מגדלי התאומים, תחנת מרכז הסחר העולמי הסמוכה, אתר מצודת קלינטון, גן קאסל הסמוך, בולינג גרין, בניין המכס אלכסנדר המילטון, המוזיאון הלאומי לאינדיאנים האמריקאים, הפדרל הול בו הושבע לנשיאות ארצות הברית ג'ורג' וושינגטון, בניין עיריית ניו יורק, הבורסה לניירות ערך של ניו יורק, אזור סאות' סטריט סיפורט וגשר ברוקלין. במנהטן תחתית ממוקמת נקודת המוצא של מעבורת סטטן איילנד, ובנוסף יוצאות מהאזור מעבורות לאליס איילנד ולפסל החירות. באזור ממוקמת כנסיית טריניטי וכן גורדי השחקים בניין וולוורת', וול סטריט 40 (המכונה גם בניין טרמפ) ובניין אמריקן אינטרנשיונל.
השכלה
[עריכת קוד מקור | עריכה]באזור מנהטן תחתית (דרומית לרחוב 14) מצויים מספר רב של מוסדות השכלה גבוהה ובהם:
- בית הספר קרדוזו למשפטים של ישיבה יוניברסיטי
- קמפוס של מכללת ברקלי
- קמפוס המכללה הקהילתית של רובע מנהטן המהווה חלק מאוניברסיטת העיר ניו יורק (CUNY)
- מכללת ניו רושל
- המכללה המטרופולינית של ניו יורק
- בית הספר למשפטים של ניו יורק
- קמפוס אוניברסיטת ניו יורק
- אוניברסיטת פייס
- קמפוס של מכון פראט
אזכורים תרבותיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]לדברי דניס אוניל, כותב ועורך סדרת ספרי הקומיקס "באטמן", העיר גות'אם סיטי בה מתרחשת עלילת הסדרה היא למעשה שיקוף של "אזור מנהטן תחתית, דרומית לרחוב 14, אחד עשר דקות לאחר חצות הלילה, בלילה קר בחודש נובמבר"[2].
גלריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]-
הקופר יוניון בכיכר אסטור, במבנה זה נשא נשיא ארצות הברית אברהם לינקולן את נאום קופר יוניון.
-
המכללה הקהילתית של רובע מנהטן מהווה חלק מאוניברסיטת העיר ניו יורק.
-
מנהטן תחתית וג'רזי סיטי במבט מהמעבורת לסטטן איילנד.
-
גשר ברוקלין מעל לנוף של הגוברנרז איילנד.
-
מנהטן תחתית 2024.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר מידע על מנהטן תחתית
- מפה של האזור
- גלריית תמונות (אורכב 20.02.2009 בארכיון Wayback Machine)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ שווקים ציבוריים בניו יורק, אתר מידע של עיריית ניו יורק
- ^ O'Neil, Dennis. Afterword. Batman: Knightfall, A Novel. New York: Bantam Books, 1994. 344.