קתדרלת ברן

קתדרלת ברן
Berner Münster
מידע כללי
סוג קתדרלה
על שם Vincent of Saragossa עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום ברן
מדינה שווייץשווייץ שווייץ
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 14211893 (כ־472 שנים)
תאריך פתיחה רשמי 1421 עריכת הנתון בוויקינתונים
חומרי בנייה אבן חול עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי אדריכלות גותית
מידות
גובה 100.6 מטר
גובה פנימי 20.7 מטר
קואורדינטות 46°56′50″N 7°27′05″E / 46.947222222222°N 7.4513888888889°E / 46.947222222222; 7.4513888888889
www.bernermuenster.ch
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ברן מינסטר

קתדרלת ברןגרמנית: Berner Münster) היא קתדרלה גותית בעיר העתיקה של ברן, שווייץ. בניית הקתדרלה החלה ב-1421 והושלמה רק ב-1893 עם סיום מגדל הפעמונים המערבי שבראשו צריח מחודד המתנשא לגובה 100 מטר[1], הגבוה ביותר בשווייץ.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המגדל המערבי המתומן

הכנסייה הראשונה באתר הייתה כנראה קפלה קטנה שנבנתה בו בעת ייסודה של ברן ב-1191. במהלך המאה ה-13 נבנתה במקום כנסייה גדולה יותר בעלת ספינה ראשית בת 3 אגפים ומגדל באגף הצפוני[2]. במהלך המאה ה-15 התרחבה ברן ונהפכה לעיר חשובה מצפון להרי האלפים. כדי לחגוג את גדילתם בכוח ובעושר, הוכנו תוכניות לבניית כנסייה חדשה וגדולה יותר.

ב-11 במרץ 1421 החלה בניית הקתדרלה הגותית תחת השגחתו של מתאוס אנזינגר (Matthäus Ensinger) המאסר משטרסבורג, בעל ניסיון בבניית 3 קתדרלות. בזמן הבנייה תפילות נערכו בקפלה הישנה בעוד שהקתדרלה נבנתה סביבה[3]. במהלך שנות ה-1140 בית המקהלה, שהיה עדיין ללא קמרונות, שימש לתפילות אחרי שגג פשוט נבנה מעליו וחלונות ויטראז' מזכוכית צבעונית הותקנו בו. אחרי מלחמת ציריך העתיקה (1440-1446) נהרסו הספינה הראשית והקפלה העתיקה והחלו עבודות הבנייה של הספינה הראשית והחזית המערבית, תחת רבי-הבנאים סטפן הרדר (Stefan Hurder) ואחריו ניקלאוס בירנפוגט (Niklaus Birenvogt). ב-1483, הרהרד קינג (Erhard Küng) שפיסל את תגליף יום הדין נהפך לרב-הבנאים של הקתדרלה. תחת השגחתו הוקמו הספינה הראשית והמגדל נבנה עד למתומן התחתון. אחרי מותו של קינג ב-1506, פטר פיסטר (Peter Pfister) הנהיג את הבנייה והשלים את קירוי בית המקהלה בקמרונות. ב-1571 דניאל היינץ (Daniel Heintz) הובא להיות רב-הבנאים ולסיים את קירוי הספינה הראשית בקמרונות ולהשלים את העבודה[4]. הספינה הראשית הושלמה ב-1575 ובנקודה זו נעצרה הבנייה למשך כ-300 שנה. מגדל הפעמונים הכיל את הפעמון הגדול ביותר בשווייץ והושלם רק ב-1893. במהלך המאות בהן נבנתה הקתדרלה, העיר ברן עברה רפורמציה ונהפכה לפרוטסנטית ביחד עם הקתדרלה.

שער יום הדין[עריכת קוד מקור | עריכה]

השער הראשי
פרטי התבליט יום הדין

מעל השער הראשי ישנה אחת מהדוגמאות השלמות ביותר לפיסול גותי מאוחר באירופה. התבליטים והפסלים על השער מייצגים את האמונה הנוצרית ביום הדין האחרון בו הרשעים מופרדים מהצדיקים. השער מציג את הרשעים בעירום מצד שמאל, בעוד שהצדיקים עומדים לבושים בלבן בצד ימין. בצדק ניצבת הצדק, עם קדושים ובתולות חכמות וכסילות סביבה. מעליה עומד המלאך מיכאל עם חרב מונפת.

הפסלים של יום הדין האחרון היו הפסלים היחידים בקתדרלה ששרדו את האיקונוקלאזם (ניפוץ האיקונין) של הרפורמציה הפרוטסטנטית. כ-47 הפסלים החופשיים הגדולים הנמצאים כיום בקתדרלה הם העתקים (המקוריים נמצאים במוזיאון ההיסטוריה של ברן) בעוד שהפסלים הקטנים הם מקוריים[5].

פסלי ותבליטי יום הדין האחרון בקתדרלה הם עבודה של פסל אחד הרהרד קינג (Erhard Küng) משטאדטלוהן (Stadtlohn) שבווסטפאליה, דבר המעניק ליצירה אחידות תכנונית.

פנים הקתדרלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קמרונות רשת בספינה הראשית

הקתדרלה נבנתה בעיר ברן כסמל לעוצמה הגוברת של העיר-מדינה[2]. לכן פנים הקתדרלה תוכנן לגרום לייראה וכבוד בקרב האזרחים ובקרב מבקרים שבאו מחוץ לעיר. הספינה הראשית נבנתה בסגנון גותי דמוי תחרה עם חלונות גדולים מזכוכית צבעונית ומספר מזבחות בקפלות הצידיות. הסגנון הגותי אפשר בניית ספינה ראשית גבוהה יותר עם חלונות גדולים יותר מאשר קודם, ויצר מבנה מרשים, מואר ואוורירי.

מזבחות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מזבחות רבים בקתדרלה מומנו על ידי משפחות אצולה מקומיות, דבר שהביא לעושר של אמנות ופיסול בקתדרלה. ברם, במהלך האיקונוקלאזם (ניפוץ האיקונין) של הרפורמציה הפרוטסטנטית ב-1528 הוסרו כל המזבחות[6]. כמעט כל הציורים והקישוטים בפנים הקתדרלה הוסרו ונזרקו ב"מינסטרפלאטפורם" (מצע/טרסת/בסיס הקתדרלה) הסמוך. הקפלות הסמוכות מולאו תחת זאת בספסלים, דבר שהפך למעשה את הקתדרלה לבעלת ספינה עם 3 אגפים. מאז, פנים הקתדרלה נותר יחסית ריק וצנוע.

חלונות ויטראז'[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלון ויטראז' המוקדש ל"ריקוד המוות"

חלונות הויטראז' מזכוכית צבעונית שבקתדרלה הם היקרים ביותר בשווייץ. החלונות נוצרו בשנים 14411450. החלונות שבאגף הימני ניזוקו במהלך סופת ברד ב-1520 והוחלפו ב-1868[3]. רבים מהחלונות כוללים סמלי הרלדיקה ותמונות דתיות, המונחים זה ליד זה. החלון המעניין ביותר הוא חלון "ריקוד המוות" (Danse Macabre) הממוקם בחלק העליון של הספינה הימנית. המגפה השחורה או "הדבר השחור" היא מגפת דבר שפרצה באירופה ב-1340 והביאה להשמדתם של כשליש מהאוכלוסייה. מגפה זו הולידה ציורים ותיאורים של מלאך המוות ושלדים הרוקדים עם האנשים שאת חייהם הם באים לקחת. ציורים אלו המשיכו להיות פופולריים גם במאות ה-14 וה-15 וחלון זה הוא דוגמה טובה לכך. מטרתו של חלון זה היא להזכיר לצופה שהמוות יקרה לכולם, בלי קשר למצבו ועושרו על פני האדמה.

ספסלי המקהלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

דמויות מגולפות על ספספלי המקהלה

בית המקהלה, בצד המזרחי של הקתדרלה, בין הספינה הראשית למקדש שבאפסיס מכיל את ספסלי המקהלה המגולפים, הראשונים בשווייץ בסגנון הרנסאנס[2]. על הספסלים מגולפות דמויות של חיות ובני אדם בחיי היום יום.

העוגב[עריכת קוד מקור | עריכה]

עוגב הקתדרלה, מעל השער הראשי

העוגב הראשון של הקתדרלה נוצר 200 שנה אחרי שבניית רוב הקתדרלה הושלמה. העוגב הנוכחי הוכן ב-1930 ושוחזר בשנים 1998-1999[2]. העוגב משמש לנגינה בקונצרטים במהלך השנה.

מגדל הפעמונים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מגדל הפעמונים המערבי הושלם רק ב-1893 ובראשו צריח מחודד בסגנון תחרה גרמני המתנשא לגובה 100 מטר.

המגדל פתוח לציבור תמורת דמי כניסה. כדי להגיע קומת התצפית הנמוכה יש לטפס 254 מדרגות, וממנה נשקפת ברן ושווייץ עד הרי האלפים. ניתן לטפס לצריח העליון על ידי עליית עוד 90 מדרגות מהתצפית הנמוכה[7].

הפעמון הגדול ביותר במגדל שוקל 10.5 טון והוא נוצק ב-1611. זהו הפעמון הגדול ביותר בשווייץ. כל יום בצהרים וב-6 בערב, מצלצלים בפעמוני המגדל. ניתן לעמוד ליד הפעמונים כשהם מצלצלים אבל צריך לכסות את האוזניים כדי למנוע נזק לאוזניים.

המינסטרפלאטפורם[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסיס/מצע הקתדרלה (בגרמנית: Münsterplattform) נבנה החל מ-1334 ועד אמצע המאה ה-15 כחצר כנסייה גדולה. במהלך הרפורמציה הפרוטסטנטית ציורים ופסלים ממזבחות הקתדרלה נזרקו שם. חלק מיצירות אמנות אלה נמצאו מאוחר יותר בחפירות ארכאולוגיות[8]. במהלך המאה ה-20 שונה המינסטרפלאטפורם מבית קברות לכיכר עירונית פתוחה. עצי חשחש וערמון נשתלו ונסללו דרכים, וכך נוצר פארק בלב העיר העתיקה. המינסטרפלאטפורם מתנשא מעל אזור ה-Matte של העיר העתיקה ומעל נהר הארה.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תצלום פנורמה מהקתדרלה

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אתר הקתדרלה
  2. ^ 1 2 3 4 Official Church Website, in German
  3. ^ 1 2 Sacred Destinations.com
  4. ^ Markstravelnotes.com
  5. ^ Switzerland is yours.com
  6. ^ Benteliteam (1985). Bern in Colors. Wabern, CH: Benteli-Werd Verlags AG. p. 34. ISBN 3-7165-0407-6.
  7. ^ City of Berne Tourism Site
  8. ^ Bern Minster - Das Berner Münster - Ardeaglais I Mbeirn