לדלג לתוכן

שם הצופן: מבצר דיגיטלי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שם הצופן: מבצר דיגיטלי
Digital Fortress
כריכת הספר במהדורה העברית
כריכת הספר במהדורה העברית
מידע כללי
מאת דן בראון
שפת המקור אנגלית
סוגה מתח
הוצאה
הוצאה סנט מרטין פרס, Transworld Publishers, בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הוצאה 1998 עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר עמודים 382
הוצאה בעברית
הוצאה מודן הוצאה לאור
תרגום כן
סדרה
הספר הבא מלאכים ושדים עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 002491385
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שם הצופן: מבצר דיגיטליאנגלית: Digital Fortress) הוא ספרו הראשון שהצליח של הסופר האמריקאי דן בראון. הספר יצא לאור בשנת 1998 והוא מסוגת מותחן בלשי.

עלילת הספר מתאפיינת בקצב אירועים מהיר בשתי זירות התרחשות עיקריות: בסוכנות לביטחון לאומי (NSA) בארצות הברית ובסביליה שבספרד.

הסוכנות לביטחון לאומי אחראית על איסוף מודיעין אלקטרוני כלל-עולמי, ועל אבטחת המידע המסווג של ארצות הברית. לצורך זה מחזיקה הסוכנות במחשב מתקדם במיוחד, ה"טרנסלטור", המסוגל לפענח כל צופן במספר דקות בלבד, ובאמצעותו היא מפענחת תשדורות אינטרנטיות מוצפנות ועוקבת אחר כלל תעבורת המידע ברשת. המידע הרלוונטי נמסר לגורמים הממונים על סיכול איומי טרור. עם זאת, רבים רואים בקיום הסוכנות משום פגיעה בפרטיות. הסוכנות לביטחון לאומי נקלעת למשבר ונמצאת תחת איום כאשר אנסיי טנקאדו, קריפטוגרף יפני שעבד בעבר בסוכנות לביטחון לאומי, פיתח צופן שאינו ניתן לפענוח המכונה "מבצר דיגיטלי" והפיץ אותו באמצעות האינטרנט לכל דורש. הוא מאיים על הסוכנות כי אם לא יודיעו בפומבי על קיומו של ה"טרנסלטור", הוא יפרסם באינטרנט את המפתח להצפנה באמצעות הצופן ובכך יסכן את ארצות הברית, שלא תוכל לפענח את הצפנים שיישלחו באינטרנט. הקריפטוגרפית המוכשרת סוזן פלטשר מוזעקת לסיוע ומנסה למצוא את שותפו האמריקאי של טנקאדו, המכונה "צפון דקוטה", שאמור לפרסם את המפתח אם לא ייענו דרישותיו של טנקאדו. תוך כדי עבודתה היא נקלעת לסבך של שקרים כאשר עליה להגן על הסוכנות, על ביטחון האומה האמריקנית, ועל חייה.

דייוויד בקר, ארוסה של סוזן, נשלח על ידי מנהלה של סוזן בסוכנות לביטחון לאומי לספרד, שם מת אנסיי טנקאדו בפתאומיות מהתקף לב, כשעליו היה לחלץ את המפתח לפיצוח "מבצר דיגיטלי" שהיה בידי טנקאדו. תוך כדי המסע למציאת המפתח עוקב אחריו מתנקש במטרה לחסלו.

משפט המפתח בספר הוא "מי ישמור על השומרים" – הקונפליקט הערכי בספר. זהו הקונפליקט שהביא את אנסיי טנקאדו לפיתוח הצופן.

מנהלה של סוזן מחליט לספר לה חלק מהאמת, כשהוא למעשה מנסה ליצור בתוכנה "דלת אחורית" על ידי כך שישנה את ה"מבצר דיגיטלי" לפני שיפורסם המפתח לפתיחת "מבצר דיגיטלי", וכך תוכל הסוכנות לפצח צפנים אלו בקלות, בזמן שהצופן ייחשב כבלתי ניתן לפיצוח. בינתיים בספרד בורח דייוויד בקר מהמתנקש שמנסה להורגו לאחר שמצא את המפתח.

בהמשך מגלים סוזן וסגן מנהל הסוכנות שלמעשה הצופן "מבצר דיגיטלי" אינו קיים. התוכנית של אנסיי טנקאדו הייתה לחדור לבנק הנתונים בעזרת תולעת (דומה לווירוס) שהוחדרה ל'טרנסלטור' במסווה של מסר מוצפן.

סוזן מגלה שאנסיי טנקאדו נרצח על ידי המתנקש שרודף אחרי ארוסה, ושהשולח הוא מנהלה, סגן מנהל הסוכנות. ברגע האחרון היא מצליחה לברוח מהבניין כאשר הוא מתפוצץ כתוצאה מהתחממות יתר של המחשב והורג את סגן המנהל.

בינתיים המנהל הראשי של הסוכנות לביטחון לאומי מגלה שהתולעת מתחילה לפרוץ לבנק הנתונים, ועובדים רבים מנסים לעצור את התולעת בעזרת הקוד של אנסיי טנקאדו שדייוויד הצליח לחלץ. שניות לאחר שהתולעת פרצה את מערכת ההגנה האחרונה של בנק הנתונים הצליחו סוזן ודייוויד לזהות את הקוד האמיתי ועצרו את החדירה לבנק הנתונים.

פתרון הצופן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסוף הספר מופיע צופן:52-15-121-2-33-2-39-33-39-100-15-33-76-107-48-8.

הצופן מקודד כך שכל מספר מייצג פרק, ממנו צריך לקחת את האות הראשונה. לדוגמה, פרק 33 מתחיל במילה "יופי". ולכן יש לקחת מפרק זה את האות יו"ד. הצופן הסופי המתקבל הוא:

"מיישמורעלהשומרימ"

שיש לפענח אותו מימין לשמאל (בכיוון החץ). הצופן מקודד בשיטת צופן-תזוזתי, המכונה בספר "הריבוע המושלם" של יוליוס קיסר. יש לסדר את האותיות בצורה של ריבוע שלו 4 אותיות בכל צלע:

מ מ ל מ
י ו ה ר
י ר ש י
ש ע ט מ

כעת יש לקרוא את האותיות מלמעלה למטה, מצד ימין.

"מיישמורעלהשומרימ"

לאחר הוספת רווחים מתקבל המשפט "מי ישמור על השומרים?" מתוך "הסאטירות" של יובנאליס, שמוזכר רבות בספר בנוגע לעבודתה של הסוכנות.

באנגלית, לעומת זאת, הקוד בסוף הספר שונה, והוא "We are watching you", כלומר "אנחנו צופים בך".

דמויות ראשיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • סוזן פלטשר: מפענחת צפנים בכירה בסוכנות לביטחון לאומי.
  • דייוויד בקר: מרצה לבלשנות באוניברסיטת ג'ורג'טאון וארוסה של סוזן.
  • טרבור סטרת'מור: סגן מנהל המבצעים ב"קריפטו" בסוכנות לביטחון לאומי ומנהלה של סוזן.
  • אנסיי טנקאדו: עובד לשעבר בסוכנות לביטחון לאומי ומחבר המבצר הדיגיטלי.
  • גרג הייל: מפענח צפנים בסוכנות ואיש המארינס לשעבר.
  • לילנד פונטיין: מנהל הסוכנות לביטחון לאומי.
  • מידג' מילקן: אנליסטית ביטחון הפנים בסוכנות.
  • הולהוט: המתנקש החירש שנשכר לאתר ולרצוח את אנסיי טנקאדו ואת דייוויד בקר (וכל מי שראה את הטבעת של טנקאדו).
  • צ'אד ברינקרהוף: עוזרו האישי של מנהל הסוכנות.
  • פיל צ'רטרוקיאן: טכנאי אבטחת מערכות.
  • טוקוגן נומאטאקה: איש עסקים יפני.
  • ג'אבה: אחראי אבטחת המידע בסוכנות ומומחה למחשבים.

עיבוד טלוויזיוני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חברת "Imagine Entertainment" הצהירה בשנת 2014 על הפקת סדרת טלוויזיה המבוססת על הספר, על פי תסריט מאת ג'וש גולדין ורייצ'ל אברמוביץ,[1] אך זו בוטלה לאחר זמן קצר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אנדריבה, נלי (11 בספטמבר 2014). "ABC Nabs Adaptation Of Dan Brown's 'Digital Fortress' From Imagine & 20th TV". Deadline Hollywood. נבדק ב-21 באוקטובר 2014. {{cite news}}: (עזרה)