תשע בריבוע
תשע בריבוע הוא שעשועון טלוויזיה אמריקאי בשם "Hollywood Squares" שנעשו לו שתי גרסאות בישראל – בערוץ הראשון תחת השם "תשע בריבוע", ובערוץ 2 (בזכיינית "קשת") תחת השם "כוכבים בריבוע".
התוכנית מבוססת על המשחקים איקס עיגול ואמת או שקר. "לוח המשחק" הוא 9 קוביות במבנה 3X3 בצורה אנכית, כשבכל קובייה יושב ידוען.
מהלך המשחק
[עריכת קוד מקור | עריכה]המשחק בנוי מ-5 סיבובים, בהם שני מתחרים מנסים ליצור רצף של איקס או עיגול בשורה, טור או באלכסון. כל משתתף בתורו בוחר בריבוע. הידוען שיושב באותו ריבוע עונה על שאלה ששואל המנחה. המתחרה צריך לבחור האם הידוען אמר אמת או שקר. אם המתחרה צדק הוא "מקבל" את הריבוע. במידה והמתחרה טעה, המתחרה השני מקבל את המשבצת.
הגרסאות הישראליות
[עריכת קוד מקור | עריכה]את הגרסה המקורית בישראל (בין 1977 ל-1982) הנחה אורי זוהר. באותה תקופה החל תהליך חזרתו בתשובה של זוהר אל מול עיני משתתפי התוכנית וההפקה, כשהתחיל להגיע לצילומים לבוש בציצית ובכיפה וביקש משאר המשתתפים לדבר בנימוס ולא להשתמש "בדברי תועבה". לאחר מכן טוביה צפיר החליפו. ב-1993 שודרה עונה נוספת של השעשועון בערוץ הראשון, אותה הנחה אייל גפן.
בערוץ 2 (ב-1999) הנחה את התוכנית שי אביבי, וצביקה הדר ישב דרך קבע במשבצת האמצעית. גם יגאל שילון היה בין עובדי התוכנית.
בעונה השישית של "הפיג'מות" שודר פרק המבוסס על השעשועון תחת השם "XO".
התוכנית עצמה זכתה לפרודיה בשנת 1995 בתוכנית "הקומדי סטור" בתור אחד השעשועונים שהופיעו במכת ה"שעשועומניה".
בשנת 2010 בוצע שחזור של השעשועון הזה במסגרת השעשועון "שחקו אותה בגדול" בהנחייתו של אברי גלעד, וברשת נעשתה עונה נוספת של תשע בריבוע בהנחייתו של אברי גלעד תחת השם "חכמים בריבוע".
הפרסים
[עריכת קוד מקור | עריכה]נושא הפרסים היה טאבו בערוץ הראשון. ההפקה לא הסכימה לפרסים יקרי ערך או כספיים. לכן הפרסים היו פשוטים (מוצץ, בננות, נייר טואלט וכו') למעט רחל פלינט שזכתה ב-9000 ל"י. בערוץ 2 הפרסים היו רכב שטח או יחידת נופש.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- תשע בריבוע, במיזם "אישים" לתיעוד היצירה הישראלית
- כוכבים בריבוע, במיזם "אישים" לתיעוד היצירה הישראלית
- "כוכבים בריבוע", במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)