רומה פלק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רומה פלק
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1932
ירושלים, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 15 באוגוסט 2020 (בגיל 88 בערך)
ירושלים, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים האוניברסיטה העברית בירושלים (1975) עריכת הנתון בוויקינתונים
מנחה לדוקטורט עמוס טברסקי עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות האוניברסיטה העברית בירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה פרס ג'ורג' פוליה עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג רפאל פלק עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רומה פלק (אורן) (193215 באוגוסט 2020) הייתה פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריה עסקו בחשיבה סטטיסטית והסתברותית, שיפוט של מקריות וצירופי מקרים, מושגים מתמטיים של ילדים ופתרון בעיות.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

רומה אורן נולדה בשנת 1932 בירושלים, בת לרבקה (לבית זקהיים) ובנימין אורן. למדה בגימנסיה העברית רחביה וסיימה את לימודי התיכון בגימנסיה הרצליה. התגייסה ל"הגנה" ושירתה כאתתית במורס והליוגרף, ובין השאר קיימה את הקשר האחרון עם גוש עציון טרם נפילתו במלחמת העצמאות.

בשנות החמישים המוקדמות למדה מתמטיקה באוניברסיטה העברית ובמקביל הייתה מורה לנערים עולים חדשים במעברת הר-טוב (בית שמש). בשנת הלימודים 1954/5 למדה באוניברסיטת סטוקהולם הסתברות, סטטיסטיקה מתמטית וסטטיסטיקה של ביטוח. עם שובה לישראל עבדה כשנה במחלקה האקטוארית של המוסד לביטוח לאומי ובהמשך במעבדה לסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית, ובמכון הדסה לייעוץ לבחירת מקצוע.

בשנת 1964 קיבלה תואר ראשון מהאוניברסיטה העברית בפסיכולוגיה וסטטיסטיקה וב-1969 סיימה תואר שני בפסיכולוגיה.[1] בשנת 1975 קיבלה תואר דוקטור מהאוניברסיטה העברית על עבודה שכותרתה "תפיסת מקריות", שנעשתה בהנחייתו של פרופ' עמוס טברסקי. החלה ללמד באוניברסיטה העברית כעוזרת הוראה בשנת 1957 והתקדמה לאורך השנים לדרגת פרופסור, עד יציאתה לגמלאות ב-1999. היא לימדה במחלקות לפסיכולוגיה, חינוך, עבודה סוציאלית, ועוד. בין השאר לימדה ופיתחה את הקורסים: מבוא לסטטיסטיקה והסתברות; חשיבה סטטיסטית בפסיכולוגיה; פסיכולוגיה של מקריות; התפתחות מושגים מתמטיים אצל ילדים ופתרון בעיות.

יצאה לשבתוני מחקר במוסדות שונים, בהם: Decision Research, Eugene, Oregon בין השנים 1979–1980, אוניברסיטת מסצ'וסטס אמהרסט (1990-1991), אוניברסיטת הרווארד (1994-1995).

בשנת 1984 קיבלה עם מיה בר-הלל את פרס הכתיבה של MAA על שם ג'ורג' פוליה על המאמר "Probabilistic Dependence Between Events".‏[2]

הייתה נשואה לרפאל פלק (1929–2019), פרופסור לגנטיקה באוניברסיטה העברית, והתגוררה עמו בירושלים. הייתה אם לשניים. נפטרה ב-15 באוגוסט 2020. תרמה את גופה למדע.[3]

מספריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

"איך לקרוא את הספר? לאט לאט ובמינון סביר. אני ממליצה להתייחס לספר זה כמו לשתיית קפה: לא יותר מדי בבת אחת ולא לפני השינה. מומלץ לחשוב לבד על כל בעיה לפני שמציצים בפתרונה. הפתרון יהיה הרבה יותר משמעותי בעבורכם אם הגעתם אליו (או לפתרון אחר) בכוחות עצמכם, או אף אם עשיתם חלק מהדרך ועמדתם על סוד הקושי והסיבוך של הבעיה."
  • יש בעיה! חידות למחשבה, הוצאת ספרית פועלים והקיבוץ המאוחד, 2013. אוסף נוסף, עשיר כקודמו, של חידות מתמטיות ופתרונותיהן.
  • Understanding Probability and Statistics: A Book of Problems, 1993, Wellesley, MA: AK Peters. Corrected and revised edition 1997
  • יצרה את משחק הקופסה "ברירה וסיכוי" - משחק התמודדות עם אי-ודאות, שיוצר בשנות ה-80 של המאה ה-20 על ידי חברת "אורדע".[4]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]