שבט אחים ואחיות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
"שבט אחים ואחיות"
סינגל בביצוע אמנים שונים
יצא לאור 18 באפריל 2019
פורמט סטרימינגיוטיוב
הוקלט 2018–2019
שפה עברית
אורך 4:13
חברת תקליטים הליקון
כתיבה דורון מדלי
לחן עידן רייכל
הפקה תומר בירן

"שבט אחים ואחיות" הוא שיר שהופק ביוזמת תחנת הרדיו "גלגלצ" ויצא לאור בשנת 2019. בהקלטת השיר השתתפו 34 זמרים ישראלים.

רקע והפקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

השיר הופק ביוזמת גלגלצ ויצא לאור באפריל 2019 במהלך חול המועד פסח. את המילים כתב דורון מדלי ואת הלחן הלחין עידן רייכל. כמו כן, תומר בירן עיבד והפיק מוזיקלית. המטרה המוצהרת של יוצריו הייתה ליצור איחוד בעם ואיחוי השסעים.

הפרויקט נוצר מתוך יוזמה פרטית של אשת יחסי הציבור יפעת לדר ושדרן גלגלצ סער גמזו, אליהם הצטרפה תחנת הרדיו גלגלצ והמפיק אורן בראל מטעם חברת התקליטים הליקון. כל קטע בבתי השיר מושר בנפרד על ידי הזמרים המשתתפים בו. השיר גם הגיע למקום הראשון במצעד הרשמי של התחנה. בשיר ישנם אזכורים לטקסטים ידועים אחרים, בקטע “על מה היה ומה נהיה ואיך נפשי עוד הומייה” אזכור להמנון הלאומי של מדינת ישראל התקווה ובקטע “אדם הוא נוף מולדתו, חורט קווים בכף ידו” אזכור לטקסט של המשורר שאול טשרניחובסקי.

הקליפ לשיר בוים על ידי ארז דן. הוא מורכב מצילומי סלפי של האמנים המשתתפים בשיר היוצרים בקטעים ממנו קולאז' של אמנים. כל אמן בחר את המיקום שבו יצטלם, שיש לו משמעות מיוחדת בעיניו. בסיום הקליפ מופיע נשיא המדינה, ראובן ריבלין, המצטט את פזמון השיר.

הרווחים מן השיר ייתרמו לתוכנית סח"י – סיירת חסד ייחודית העוסקת בהעצמת נוער בסיכון.

הצלחה וגרסאות כיסוי[עריכת קוד מקור | עריכה]

לכבוד יום העצמאות 2019 הוציאה משטרת ישראל גרסה חדשה לשיר, שבו נראים שרים שוטרים, שוטרות ולוחמי משמר הגבול[1]. ביולי הוציא פרויקט תגלית גרסה באנגלית של השיר בהשתתפות יותר ממאה צעירים יהודים[2]. ב-9 ביוני 2019 הוציא הזמר והיוצר עמירן דביר גרסת כיסוי (קאבר) חרדית לשיר, יחד עם אחיו, נגן הקלידים אריק דביר, ושוקי סלומון. כעבור כמה חודשים יצאה גרסה נוספת של השיר המבוצע על ידי 30 זמרים מהמוזיקה החסידית, ובהם בני פרידמן, איציק דדיה, אלי הרצליך, קובי ברומר, מנדי ג'רופי ויוני שלמה[3].

ב-23 ביוני הוציא הקומיקאי מיקי גבע פרודיה על השיר בה הוא מחקה את רוב הזמרים המקוריים מהשיר, לצד זמרים שלא הופיעו בשיר המקורי כמו אביב גפן, עמיר בניון, ישי לוי ובועז שרעבי[4]. הסטנדאפיסט אמירם טובים יצר פרודיה לשיר שנקראה "מלחמת אחים ואחיות". ב"ארץ נהדרת" ביצעו גרסה מיוחדת לקראת הבחירות לכנסת העשרים ושתיים, אותה שרו חקיינים של הפוליטיקאים שהתמודדו בבחירות[5].

השיר הפך לפופולרי מאוד במסיבות סיום בגני ילדים ובבתי ספר[6]. נכון לדצמבר 2023 מונה הצפיות של הסרטון ביוטיוב עומד על מעל 43 מיליון צפיות.

בשנת 2020 שימשה מנגינת השיר כפרסומת למותג שוופס.

ב-2022 הוציא יעקב שוואקי יחד עם נפתלי שניצלר גרסת כיסוי נוספת לשיר[7].

האמנים המשתתפים[עריכת קוד מקור | עריכה]

(על פי סדר הא"ב של שמות המשפחה):

מיקומי שיא[עריכת קוד מקור | עריכה]

‏  מצעדים ודירוגים
מדינה מצעד מיקום שיא
ישראל מדיה פורסט ישראל 1
המצעד הרשמי של גלגלצ 1
‏  מצעדי סוף שנה (2019)
מדינה מצעד מיקום שיא
ישראל מדיה פורסט ישראל 10
המצעד השנתי של גלגלצ 4
כאן גימל 5
שרים קריוקי 3
‏  מצעדי סוף שנה (2020)
מדינה מצעד מיקום שיא
ישראל מדיה פורסט ישראל -
אקו"ם 15[8]
‏  מצעדי עשור (2010–2019)
מדינה מצעד מיקום שיא
ישראל מדיה פורסט ישראל -
כאן גימל 12
מאקו ורדיו תל אביב 8
וואלה! NEWS 88

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]