אלישע לינדר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלישע לינדר
לידה 2 באוגוסט 1924
צ'רנוביץ, ממלכת רומניה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 ביוני 2009 (בגיל 84) עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי ארכאולוגיה ימית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה מעגן מיכאל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מוסדות אוניברסיטת חיפה עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה פרס פרשיה שימל (2001) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אלישע לינדר בשנת 1989
לינדר במוזיאון במעגן מיכאל, 1965

אלישע לינדר (2 באוגוסט 1924 - 7 ביוני 2009) היה מחלוצי מחקר הארכאולוגיה הימית בישראל ומייסד האגודה למחקר תת-ימי בישראל.

אודות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לינדר נולד בצ'רנוביץ שברומניה. הוא התייתם מאמו בגיל ארבע, וגודל על ידי דודתו. כשהיה לינדר בן 11, עקב עליית היטלר לשלטון, עלתה המשפחה לישראל. אביו נשלח למחנה עבודה ונרצח על ידי הנאצים. הוא למד בגימנסיה הרצליה בתל אביב והיה חבר ב"גוש הצופים הקשישים" של הצופים. הוא הצטרף בשנת 1942 לפלמ"ח, אולם עקב בעיות בריאות עזב את השירות ועבר ללימודי הוראה בסמינר הקיבוצים. הוא ניהל את המכון למדריכי חוץ לארץ ופגש בו את אשתו פנינה, חניכת השומר הצעיר מארצות הברית, לה נישא בשנת 1951 בארצות הברית ולזוג נולדו שלושה בנים. בשנת 1955 הגיעו הזוג לקבוץ מעגן מיכאל.

לינדר למד היסטוריה מקראית באוניברסיטה העברית בירושלים, קיבל תואר מוסמך מן המחלקה ללימודי השפות השמיות באוניברסיטת קולומביה, ניו-יורק, ובשנת 1970 סיים דוקטורט באוניברסיטת ברנדייס, מסצ'וסטס.

הוא החל לאסוף ממצאים ארכאולוגיים שעלו ברשתות המכמורת של דייגי הקיבוץ והיווה בסיס להקמת המוזיאון הימי הארכאולוגי שייסד לינדר בשנת 1959 בקיבוצו. האוסף הועבר ברבות הימים למוזיאון הימי הלאומי בחיפה. לינדר החל להתעמק בארכאולוגיה ימית ובשנת 1961 יזם יחד עם אבנר רבן את הקמת 'האגודה למחקר תת-ימי בישראל'.

אחת החפירות החשובות אותן ניהל לינדר הייתה חפירת הספינה העתיקה ממעגן מיכאל שהתגלתה באקראי בשנת 1985. הספינה מתוארכת לסוף המאה ה-5 לפנה"ס. המחקר על הספינה שהתנהל במסגרת המכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה, הוסיף ידע רב להבנת התפתחות תהליכי הבנייה של ספינות עתיקות.

לינדר היה מרצה בכיר באוניברסיטת חיפה ומרצה אורח בטכניון.

לינדר זכה לפרסים שונים בארץ ובעולם. ביניהם פרס החברה הארכאולוגית הימית באנגליה, פרס הוועידה הבינלאומית למורשת תרבות ימית בים התיכון בסיציליה, פרס 'קלשון הזהב' של האקדמיה האיטלקית לפעילות תת-ימית, פרס פרשיה שימל לארכאולוגיה של ארץ ישראל וארצות המקרא מטעם מוזיאון ישראל[1] וכן הוא היה לחבר כבוד של החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה.

אלישע לינדר נפטר בשנת 2009, ונקבר בבבית העלמין שבקיבוצו מעגן מיכאל .

מפרסומיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Linder, Elisha (1992). "Excavating an Ancient Merchantman". Biblical Archaeology Review. Biblical Archaeology Society. 18 (6): 24–35.
  • Elisha Linder & Yaakov Kahanov, The Ma'agan Mikhael Ship- The recovery of a 2400 years of merchantman final report, Israel Exploration Soceity, Haifa University, 2003, Vol. I-II

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלישע לינדר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ דברים לזכרו באתר Biblical Archaeology Society