לדלג לתוכן

מרטין גילברט – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Danisl1987 (שיחה | תרומות)
שורה 39: שורה 39:


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==
* [http://www.sztetl.org.pl/he/person/169,john-martin-gilbert/ אנתולוגיה של ספריו של גילברט] באנגלית, מתוך פורטל השטעטל הוירטואלי לתולדות יהדות פולין.
* [http://www.martingilbert.com אתר הבית של מרטין גילברט]
* [http://www.martingilbert.com אתר הבית של מרטין גילברט]
* מרטין גילברט, [http://www1.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft%20Word%20-%206875.pdf מה ידע העולם ומתי], באתר [[יד ושם]] {{PDF}}
* מרטין גילברט, [http://www1.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft%20Word%20-%206875.pdf מה ידע העולם ומתי], באתר [[יד ושם]] {{PDF}}

גרסה מ־11:54, 6 בפברואר 2012

סר מרטין ג'ון גילברט (Martin John Gilbert; נולד ב-25 באוקטובר 1936) הוא סופר והיסטוריון יהודי בריטי. עיקר פרסומו נובע מהיותו הביוגרף הרשמי של סר וינסטון צ'רצ'יל, אך הוא כתב יותר מ-80 ספרים העוסקים בהיסטוריה כללית, היסטוריה של בריטניה, ובמיוחד היסטוריה של העם היהודי והשואה.

מרטין גילברט (במרכז) מקבל תואר דוקטור של כבוד באוניברסיטת בן גוריון מאי 2011

קורות חייו

גילברט נולד בלונדון. בימי מלחמת העולם השנייה שהה חלק מהזמן בקנדה כחלק מתוכנית בריטית להגן על הילדים בימי הבליץ הגרמני.

אחרי שירות צבאי ביחידת מודיעין של הצבא הבריטי למד היסטוריה באוניברסיטת אוקספורד. בין היתר היה תלמידו של ההיסטוריון הבריטי הנודע אג"פ טיילור (A.J.P. Taylor). ב-1963 נשא לאישה את הלן קונסטנס רובינסון, ונולדה להם בת. ב-1974 נישא בשנית לסוזן סאשר, ולהם שני בנים. מאז 2005 הוא נשוי להיסטוריונית השואה אסתר לבית גולדברג. גילברט מזהה את עצמו כיהודי שומר מצוות גאה וציוני.

קריירה

ב-1962 התקבל לעבודה כעוזר מחקר אצל רנדולף צ'רצ'יל, בנו של וינסטון צ'רצ'יל, שעסק בליקוט חומר לכתיבת הביוגרפיה של אביו. לאחר מותו ב-1968 של צ'רצ'יל הבן, שהספיק להוציא לאור את שני הכרכים הראשונים של הביוגרפיה, לקח על עצמו גילברט את המשך הפרויקט. הוא פרסם עוד שישה כרכים של הביוגרפיה, שמונה כרכים משלימים הכוללים מסמכים ותעודות וכן תריסר ספרים נוספים על צ'רצ'יל. גילברט הקדיש לביוגרפיה של צ'רצ'יל 20 שנה, והיא כוללת כיום 24 כרכים (כ-25,000 דפים) ועוד 7 ספרי מסמכים עדיין בתכנון. בסוף 2007 יצא לאור ספר שעוסק ביחסו של צ'רצ'יל ליהודים.

בנוסף על ספריו העוסקים בצ'רצ'יל פרסם גילברט עשרות ספרים בנושאים היסטוריים, רובם ככולם מתמקדים במאה העשרים. בין ספריו יש ספרים רבים הדנים בשואת היהודים, במלחמות העולם, ובתקומת מדינת ישראל. רבים מספריו, בשונה מהרבה היסטוריונים אחרים, מופיעים בצורת "אטלס", כלומר אוסף מפות על פי נושא הספר. המפות של מרטין גילברט מאירות ומבהירות את נושא הדיון בצורה מיוחדת. ידועים וקשורים ליהודים במיוחד - "אטלס של השואה", ו"הסכסוך הערבי-ישראלי - היסטוריה במפות".

גילברט מתאר את עצמו כ"היסטוריון של ארכיונים", המשתמש במקורות ראשוניים רבים בעבודתו. בראיון ב-BBC בנושא חקר השואה, אמר שהוא מאמין ש"איסוף עקשני של עובדות יגרום לבסוף שלא יהיו יותר מכחישי שואה".

ב-1995, בעת כהונתו של ג'ון מייג'ור כראש ממשלת בריטניה, קיבל את התואר "סר" על תרומתו להיסטוריה הבריטית וליחסים בינלאומיים. גילברט זכה בתארי-כבוד רבים ובין השאר הוענק לו תואר ד"ר לשם כבוד באוניברסיטת חיפה (2004). ב-2009 מונה לשמש בועדת החקירה של ממשלת בריטניה למלחמת עיראק

גילברט מתגורר כל השנים בלונדון, אך הוא מרבה לצאת לסיורי הרצאות בכל העולם. החל מ-2006 מלמד גילברט באוניברסיטת מערב אונטריו בקנדה.

ב-2011 נבחר גילברט לקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע.

שבח וביקורת

ספריו של גילברט מתוארים לרוב כבעלי מקצועיות מדוייקת, וכמציגים ארועים מסובכים בצורה בהירה ואובייקטיבית. עבודתו בנושא מלחמת העולם הראשונה מתוארת כמציגה באופן מופלא את כל החזיתות - הפנימית, הדיפלומטית והצבאית, ב"הישג מדהים של מחקר וסיפור עובדתי". מקורות בותיקן משבחים את עבודתו המקצועית וההוגנת. מיכאל פוט, בביקורת על הביוגרפיה של צ'רצ'יל אמר: "מי שבחר את מרטין גילברט לכתוב את הביוגרפיה של צ'רצ'יל זכאי לתודה לאומית רשמית. פחות מזה לא יספיק".

הצגת גישתו האוהדת של צ'רצ'יל ליהודים (בספרו צ'רצ'יל והיהודים) זכתה לביקורת, למשל, של פייר ברנדון. גם תום שגב טוען שלמרות שספרו "סיפורה של ישראל" כתוב "בבהירות אנציקלופדית", חסרים בו המספרים מהמקורות הערבים. בספר "מלחמות הגבול של ישראל", טוען בני מוריס, שמספרי הנפגעים הישראלים מהתקפות הפדאיון בשנות ה-50 הינם מוגזמים.

ספריו שתורגמו לעברית

גילברט פרסם יותר משמונים ספרים, אך רק מיעוטם תורגמו לעברית:

קישורים חיצוניים