אדם פיש
לידה | 31 בינואר 1957 |
---|---|
פטירה | 26 בדצמבר 2014 (בגיל 57) |
מדינה |
ישראל ![]() |
השכלה | האוניברסיטה העברית בירושלים |
השתייכות | משרד רחל בן ארי, אדם פיש ושות' |
תקופת כהונה |
? – 26 בדצמבר 2014 ![]() |
תקופת הפעילות |
? – 26 בדצמבר 2014 ![]() |
פעילויות נוספות | חבר מועצת העיר חיפה |
פרסים והוקרה | אות הנשיא למתנדב |
![]() ![]() |
אדם פיש (31 בינואר 1957 - 26 בדצמבר 2014) היה עורך דין ישראלי שעסק בהתנדבות בייצוג בנושאי זכויות אדם, וייסד כמה עמותות בתחום. כיהן כחבר מועצת עיריית חיפה. ממקבלי אות הנשיא למתנדב לשנת 2013.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ב-1981 קיבל תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ובאותה שנה הוסמך לעורך דין מטעם לשכת עורכי הדין בישראל. בנוסף היה בעל תואר שני במשפט בינלאומי פומבי וזכויות אזרח מהאוניברסיטה האמריקאית בוושינגטון די. סי.
בשנות ה-80, כעורך דין צעיר, עבד בסניף חיפה של האגודה לזכויות האזרח בישראל. בין פעולותיו באותה תקופה: הגנה ללא תמורה על כפרים ערביים לא מוכרים ובעיקר הכפר עין חוד שזכה כעבור 15 שנים להכרה; הגנה ללא תשלום שכר טרחה על חופש ההפגנה; פעילות ללא תמורה נגד אלימות משטרתית תחת הכותרת "המשטרה חוקרת את עצמה", שתרמה לבסוף להקמת המחלקה לחקירות שוטרים; הגנה ללא תשלום שכר טרחה, על פעילים פוליטיים ערבים מהגליל נגד צווי ריתוק ומעצרים מנהליים מתוקף צווי חירום, ועוד. הוא נהג לומר: "אני לוקח שכר טרחה גבוה מאלה שיש להם, כדי לעזור לאלה שאין להם", מתוך הסרט של יצחק רובין אדם לכל עת (סרט דוקומנטרי) 2015.
ב-1997 פתח יחד עם רחל בן ארי את משרד עורכי הדין "רחל בן ארי, אדם פיש ושות'" בחיפה, שכלל בשנת 2014 כ-20 עורכי דין.
פיש התמחה במשפט מנהלי, ציבורי, פלילי ומסחרי, ייצג גופים ציבוריים ופרטיים רבים בתחומים אלו, והרצה במסגרות מקצועיות שונות בתחום עיסוקו. עבד גם כמגשר.
היה ממייסדי "המרכז לסיוע משפטי להגנה על זכויות אדם ע"ש השופט חיים כהן", המעניק סיוע משפטי פרו בונו. פיש ייסד גם את "עמותת המשפט בשירות הזקנה", עמותות להגנת הסביבה, ועמותות לקידום זכויות של אנשים עם מוגבלויות. ב-2013 זכה באות הנשיא למתנדב על תרומתו במתן שירותים משפטיים פרו בונו במשך כ-30 שנה לאוכלוסיות חלשות, ובהגנה על זכויות האדם.[1] בנימוקי ועדת הפרס ל"אות הנשיא למתנדב" נכתב: "ההליכים המשפטיים שעו"ד פיש היה מעורב בהם בכל שנות פעילותו שינו את איכות חייהם של מאות אלפים מאזרחי מדינת ישראל".
כיהן כחבר מועצת העיר חיפה.
היה חבר נבחרת הצעירים של ישראל בברידג'.
פיש היה אב לבת אחת.
נפטר במהלך טיול רכיבת אופניים בנגב, בגיל 57.[2]
במאי 2021 נחנכה לזכרו כיכר זכויות האדם בחיפה, בצומת כביש נחל הגיבורים ורחוב אבן גבירול[3].
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הערך "אדם פיש" בלקסיקון החיפאים, אישים ודמויות בחיפה, מאת ד"ר שי חורב, דוכיפת הוצאה לאור, עמ' 289, 2018, חיפה.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הסרט "אדם לכל עת" בבימויו של יצחק רובין, סרט דוקומנטרי 2015.
- אדם פיש, באתר משרד עורכי הדין רחל בן ארי, אדם פיש ושות'
- יואב איתיאל, עורך הדין אדם פיש מצא את מותו ברכיבה על אופניים במדבר, "מגזין המושבות", 26 בדצמבר 2014
- עו"ד אדם פיש נפטר בפתאומיות, באתר News1 מחלקה ראשונה, 27 בדצמבר 2014
- חיפה החופשית, על פעילות אדם פיש באגודה לזכויות האזרח בשנות השמונים והתשעים, 27 בדצמבר 2014
- משה גורלי, שנה למותו של עו"ד אדם פיש: פשוט בן אדם, באתר כלכליסט, 13 בדצמבר 2015
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ חן מענית, עו"ד אדם פיש מחיפה קיבל את אות מתנדב נשיא המדינה, באתר גלובס, 21 באוגוסט 2013
- ^ ענת רואה, עורך הדין אדם פיש נהרג אתמול כשרכב על אופני שטח, באתר כלכליסט, 27 בדצמבר 2014
- ^ https://www.1075.fm/כיכר-עש-עוד-אדם-פיש-זל-נחנכה-בחיפה/4/ כיכר ע"ש עו"ד אדם פיש ז"ל נחנכה בחיפה], באתר רדיו חיפה, 26 במאי 2021