אלכסנדר זאב גיורא
לידה |
13 ביוני 1925 נירג'האזה, הונגריה |
---|---|
פטירה | 28 באוקטובר 2015 (בגיל 90) |
מדינה | ישראל |
אלכסנדר זאב (שוני) גיורא (13 ביוני 1925 – 28 באוקטובר 2015) היה פרופסור מן המניין בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה וכיהן גם כנשיא מכללת עמק יזרעאל.
קורות חיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]גיורא נולד בעיר נירג'האזה שבצפון-מזרח הונגריה להוריו סולומון ותרזה. במאי 1944 נשלחו רוב בני משפחתו למחנה אושוויץ שם הושמדו. גיורא ואחיו צבי גיורא ניצלו בזכות העובדה שנשלחו על ידי אביהם ללמוד בבית המדרש לרבנים בבודפשט. במרץ 1944 הגיעו הגרמנים לבודפשט ושלושה חודשים לאחר מכן נשלח למחנה הריכוז בור ביוגוסלביה. מבור נשלח לצעדת מוות בחזרה להונגריה, במהלכה שוחרר עם שאר הצועדים על ידי כחות הפרטיזנים של טיטו. בשנת 1945 עלה לארץ ישראל והצטרף לבריגדה היהודית במסגרתה שירת במצרים, איטליה והולנד. עם סיום שירותו בבריגדה חזר לבודפשט לחפש את משפחתו והחליט להישאר בעיר.
קריירה מקצועית ואקדמית
[עריכת קוד מקור | עריכה]גיורא למד לתואר ראשון באוניברסיטה הקתולית ע"ש פזמני פטר (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) (שמה היום אוניברסיטת אטווש לוראנד) בבודפשט והמשיך ללימודי דוקטורט בפסיכולוגיה באוניברסיטת פריז, אותם סיים בשנת 1951. עם סיום לימודי הדוקטורט חזר לישראל ושירת בצה"ל כפסיכולוג הקליני הראשי של אחד מבתי החולים הצבאיים ולאחר מכן כפסיכולוג הראשי הראשון במפקדת קצין רפואה ראשי. עם שחרורו מהצבא בשנת 1958 התמנה לפסיכולוג הראשי של המרכז הרפואי לבריאות הנפש אברבנאל בבת ים וכיהן גם כפסיכולוג בכיר באגודה הישראלית לבריאות הנפש.
למרות הצלחתו המקצועית בתחום הטיפול, יצאה נפשו של גיורא לעולם האקדמי אולם לאכזבתו לא הצליח באותן שנים למצוא משרה באחת האוניברסיטאות בישראל. בשנת 1963 עבר לארצות הברית וקיבל משרה כפסיכולוג בבית החולים הפסיכיאטרי סטוקטון בקליפורניה. שנה לאחר מכן, בשנת 1964 הצטרף כחבר סגל לאוניברסיטת מישיגן ומונה לפרופסור לפסיכיאטריה, פסיכולוגיה ובלשנות. קבוצת המחקר שארגן במישיגן, שהיו חברים בה בלשנים, פסיכולוגים, ופסיכיאטרים, עסקה בחקר היבטים פסיכולוגים של הלשון. בין 1969 ל- 1995 פרסמה הקבוצה כ-30 מאמרים בכתבי עת מובילים בעולם. במקביל ניהל פרופ' גיורא גם פרקטיקה פרטית כמטפל. בשנת 1985 פרש מאוניברסיטת מישיגן, חזר לישראל והצטרף לסגל החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, שם עמד בראש המגמה הקלינית ומאוחר יותר כיהן כדיקן המחקר של האוניברסיטה. פרש כפרופסור אמריטוס ב-1994.
בשנים 1995–1998 כיהן כנשיא מכללת עמק יזרעאל.
תחום המחקר העיקרי של פרופ' גיורא היה פסיכולוגיה של השפה (פסיכולינגוויסטיקה) ובמיוחד הקשר בין שפה, קוגניציה, אישיות, אמפתיה וזהות. מחקרו על השפעת האלכוהול בהשפעת אלכוהול על יכולת הביטוי בשפה זרה, היה פורץ דרך וצוטט במאות מאמרים וכתבי עת. וכך גם מחקרו על השפעת הדגש על מין דקדוקי בשפה על גיבוש זהות מינית בילדים.
לאורך השנים קיבל גיורא הכרה ופרסים בארצות הברית ובמדינות רבות באירופה. במיוחד נגע לליבו הכנס הדו-שנתי המתקיים בהולנד על שמו.
גיורא התגורר רוב שנותיו בישראל בזכרון יעקב, היה נשוי משנת 1955 ועד מותו לסוזי ואב לבן (עמוס גיורא, פרופסור למשפטים באוניברסיטת יוטה) היה סב לשלושה נכדים.
מספריו
[עריכת קוד מקור | עריכה]- .Guiora, A.Z., 1968, Perspectives in Clinical Psychology, Van Nost Reinhold
- Guiora, Alexander Z., 1984, An Epistemology for the Language Sciences, Wayne State Univ Press