לדלג לתוכן

ביתי אל מול גולן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

ביתי אל מול גולן הוא פזמון שנכתב ב-1962 על ידי יוסף נצר (מילים) וחיים ברקני (לחן). השיר זכה לפופולריות בשנות ה-60 ובוצע מאז על ידי זמרים רבים[1].

השיר היה שיר הנושא למחזמר שנשא גם הוא את השם "ביתי אל מול גולן" והועלה בקיבוץ שער הגולן על ידי חבריו, לכבוד חג ה-25 לעליית הקיבוץ על הקרקע[2]. נצר וברקני היו חברי שער הגולן וכתבו את המחזה ואת הלחנים[3][4]. המחזה עסק בהווי הקיבוץ ובבעיותיו, אולם אלו תוארו ברוח טובה[3]. הצלחתו של המחזמר הביאה להצגתו באמפיתיאטרון בצמח ולאחר מכן אף בהיכל התרבות בתל אביב. בהצגה שנערכה בקיבוץ ביצעה ראשונה את השיר בתי לרר (כיום, בת-עמי לשם)[2].

מילות השיר מתארות את הקשר החזק הנוצר בנפש האדם אל המקום בו גדל כתוצאה מנופי ומחוויות הילדות:

כפרי הדומים שניערתי משיזף
כממטרות תחתן סובבתי בשרב
כציפורים שהעירוני בקולן -
כאן ביתי, אל מול גולן

בהמשך הקליטו את השיר אמנים רבים נוספים. במיוחד זכו לפרסום ביצועיהם של שלישיית שריד, יפה ירקוני, הפרברים ואריק איינשטיין. עוד ביצעו את השיר הדסה סיגלוב, שמעון ישראלי, לוסי ארנון, אברהם פררה, אריק סיני ולהקת סטלה מאריס בעיבוד לסגנון רוק כבד.

בשיר נעשה גם שימוש בסרט הישראלי "אשת הגיבור" שצולם בחלקו בקיבוץ שער הגולן בבימויו של פיטר פריי ובכיכובם של בתיה לנצט, גדעון שמר ושמואל אומני[5]. בהצגה "שישה ימים" שהועלתה ב"בימת הקיבוץ" באוקטובר 1967, בבימויו של גיורא מנור, ועסקה בהשתקפות המלחמה בעיני הלוחמים בני הקיבוץ, שימש השיר כרקע יחד עם שירו של מאיר אריאל, "ירושלים של ברזל"[6].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ כ-50 ביצועים שונים, על פי אקו"ם
  2. ^ 1 2 רוני מ. האס, חוגגים 75 שנה (בתוך "על הדשא"), הזמן הירוק, 20 בספטמבר 2012
  3. ^ 1 2 מתח בחדשות ותסכית ללא מתח, דבר, 2 בנובמבר 1962
  4. ^ בתחילה, לחן השיר לא מצא חן בעיני נצר, וברקני הבטיח לו שאם יתברר בהצגת הבכורה כי הלחן אינו מתאים, יכתוב לחן חדש. על פי עופר גביש, בפינתו של איזי מן, "רגע אחד – הפסקול של המדינה" ששודרה ברשת ב' ב-17 באוקטובר 2013
  5. ^ בקול אתר ואתר, שאלות ותשובות - לענין, מעריב, 27 בינואר 1964
  6. ^ "שישה ימים" על בימת הקיבוץ, דבר, 10 באוקטובר 1967