לדלג לתוכן

הורילקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הוֹרִילקַה
סוג וודקה אוקראינית
אחוז אלכוהול 40
מוצא אוקראינהאוקראינה אוקראינה
מועד הכנה ראשוני 1200
צבע משתנה
טעם משתנה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הוֹרִילקַהאוקראינית: горілка; ברוסית: горилка ) היא וודקה אוקראינית. הורילקה מזוקקת לרוב מדגן, מתפוחי אדמה או מקליפותיהם. בשפה האוקראינית משמשת המילה גם לציון כהילים מזוקקים חזקים אחרים, כוויסקי. הורילקה המזוקקת באופן ביתי קרויה בשם "סמוהון" (Самого́н).

הורילקה אוקראינית מסורתית בדרך כלל מתובלת ועזה יותר בטעמה מוודקה רוסית. כיום מיוצרת הורילקה באופן מסחרי, אך באופן מסורתי היא מיוצרת בבית במגוון סוגים: "נליבקה" ו"ספוטיקאץ'" מבוססי חליטת הפירות, "מלינבקה" העשויה מפטל, "טרטוחה" (תות שדה), "אגרוסיבקה", "טרניבקה" ו"קליניבקה" מפירות יער שונים, "שיפשיניק" מניצני וורדים, "זובריבקה", "וישניאק" (דובדבנים), "סליביאנקה" (שזיפים), "מורליבקה" (אפרסקים) וסוגים רבים נוספים.

מין ידוע במיוחד של הורילקה הוא ה"פרצובקה", אשר מושרים בה פלפלים אדומים חריפים שלמים, המקנים לה טעם מאוד חריף.

רוב סוגי ההורליקה מיושנים במשך שבועות עד מספר חודשים, עם הפרי המקנה להם טעם. לאחר מכן מסננים את הנוזל ומבקבקים אותו. ישנם אופני הכנה בהם מעמידים את הבקבוקים על גג הבית, לשם הלבנת המשקה בקרינת אולטרה סגול מהשמש. אחרים מוסיפים סירופ מתוק לתסיסה שנייה והפקת אלכוהול רב יותר. אופן מסורתי ומעניין של איטום כלי ההורילקה הוא אפייתה בכד חרס עם "מכסה" בצק, המכונה "זפיקנקה" או "פלנקה".

ההורילקה היא המשקה החריף העממי בחתונות באוקראינה, מזרח סלובקיה ודרום פולין:

הבו לנו הורילקה כדבעי, ולא מהסוג המתוחכם עם הצימוקים, או עם דברים אחרים ממין זה. הבו לנו הורילקה מהסוג הטהור ביותר, הבו לנו את משקה השדים שמשמח!

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שורש המילה הוא בפועל הסלאבי "הוריטי" שמשמעותו "לבעור", בדומה לביטוי "יין שרף" היהודי ול"ברנדי" באנגלית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הורילקה בוויקישיתוף