רטרו
מראה
(הופנה מהדף וינטאג')
רטרו הוא סגנון, טרנד או אופנה מיושנים, אשר לקוחים מהעבר הפוסטמודרניסטי, והפכו לחלק מהנורמה פעם נוספת. השימוש בסגנון רטרו בתמונות ובסמלים חדר לאמנות, לפרסום, ולתקשורת הפוסטמודרניסטית. המונח בדרך כלל מתייחס לתקופה של לפחות 15 או 20 שנה קודם להווה.
מקור המילה
[עריכת קוד מקור | עריכה]המילה לקוחה מהקידומת הלטינית "רטרו" (retro) שמשמעותה "אחורה", "הפוך" או "בתקופה האחרונה". כך למשל "מבט לאחור" נקרא רטרוספקטיבה.
בתרבות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- באמנות: הסגנון שנקרא רטרו כיום מתייחס בעיקר לפופ ארט שהתפתח בשנות ה-40 ושנות ה-50 בעקבות הצורך בגרפיקה בולטת ומושכת את העין שניתן לייצר בקלות במכונת דפוס.
- במשחקי מחשב: בילוי במשחקי וידאו במחשבים מיושנים או קונסולות משחקים מיושנות, כגון אטארי 2600, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, סגה מגה דרייב, דרימקאסט, וגיים בוי.
- באופנה: אופנת רטרו היא סגנון לבוש שמורכב מפרטי לבוש שהיו מקובלים בעבר. לעיתים נוצרים שילובים של בגדים המאפיינים תקופות מסוימות עם בגדים עכשוויים. דוגמאות לכך הן תיקי עור משנות ה-50, מכנסי ג'ינס מתרחבים, משקפי שמש גדולים, כובע פדורה, ג'קט בסגנון פאנקי, ועוד. גם תסרוקות כמו בלורית וקוקו הוחיו מחדש בהשראת גיבורי הסרטים משנות ה-50. כמו כן בשנים האחרונות, קבוצות ספורט מופיעות לפעמים בתלבושת "רטרו". בדרך כלל מדובר בתלבושת שלבשו שחקני הקבוצה באירוע משמעותי בעברה של הקבוצה.
- במוזיקה: להקות רבות חדשות מושפעות מהסגנונות של שנות ה-50 וה-60, כמו רוק אנד רול, בלוז, רוקבילי ורית'ם אנד בלוז. במהלך שנות ה-2000 עלתה הפופולריות של מוזיקת רוק כבד, בשילוב אלמנטים מהרוק הקלאסי, רוק פסיכדלי והבי מטאל. מוזיקה זו שאבה את ההשראה שלה מלהקות עבר כמו לד זפלין, בלאק סבאת', ג'ימי הנדריקס, הביטלס ופינק פלויד.
- בבנייה: בניית בתים בסגנון רטרו, תוך חיקוי לתקופות רבות מהעבר. לעיתים שימוש באבני בנייה (שמוט) מפירוק בתים ישנים, חיקוי אביזרי אינסטלציה כגון ברזים ואמבטיות, שימוש באריחי ריצוף מעוטרים בדוגמאות רטרו או וינטג'.
- בייצור מכוניות: חיקוי דגמי מכוניות שיוצרו לפני עשרות שנים. מכוניות רטרו ידועות הן: דגם פיאט 500 האיטלקית שהוצגה על ידי פיאט במרץ 2007, בדיוק 50 שנים לאחר הצגת הדגם המקורי. דוגמה נוספת היא מכונית ההחיפושית החדשה שיוצרה על ידי פולקסווגן הגרמנית על פי דגם החיפושית שייצורה החל בשנת 1938. דוגמה נוספת היא דויד בראון מיני רימאסטר המבוססת על דגם המיני. דוגמאות נוספות: מיטסוקה ויווט היפנית, שדומה לדגם "Jaguar Mark 2" של יגואר, ודגם קרייזלר PT Cruiser האמריקאית, שיוצרה בסגנון מכוניות הגנגסטרים של שנות החמישים, טויוטה קלאסיק ומכונית MP Lafer שהייתה מיוצרת בברזיל.
- מטוסים: יש חברות תעופה שבחרו לצבוע בצבעי רטרו את אחד המטוסים מהצי שלהם[1][2][3] .
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ "Qantas reveals "flying kangaroo" livery on Boeing 737". Australian Business Traveller (באנגלית). נבדק ב-2018-08-15.
- ^ "Happy 85th: LOT adds 'RetroJET' livery to Embraer E175". USA TODAY (באנגלית). נבדק ב-2018-08-15.
- ^ איתי בלומנטל, לכבוד חגיגות ה-70: אל על מציגה דרימליינר "רטרו", באתר ynet, 25 ביולי 2018