ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/ערכים ששוכתבו או הורחבו באנציקלופדיה היהודית/ויז'ניציה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:עיר

פרמטרים ריקים [ שנת צפיפות, שנת מטרופולין ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים [ שנת אוכלוסייה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

ויז'ניציה
Вижниця
מדינה אוקראינהאוקראינה אוקראינה
אובלסט מחוז צ'רנוביץמחוז צ'רנוביץ צ'רנוביץ
חבל ארץ בוקובינה
תאריך ייסוד 1501 (נזכרת לראשונה)
שטח 9 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיירה 4,230
אזור זמן UTC +2
בית המדרש בעיירה

ויז'ניציה (נפוצה גם הצורה: ויז'ניץ; אוקראינית: Вижниця, רוסית: Вижница, גרמנית: Wischnitza, רומנית: Vijniţa, יידיש: וויזשניץ) היא עיירה באוקראינה, הנמצאת במחוז צ'רנוביץ ומשמשת כמרכז למחוז ויז'ניץ, על גדות נהר הצ'רמוש הלבן, סמוך להרי הקרפטים. אוכלוסיית העיירה מונה כ-4,917 תושבים. על שם העיירה קרויה חסידות ויז'ניץ, שנוסדה בה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור]

ויז'ניציה מוזכרת לראשונה ב-1501 בכרוניקות מולדוביות כחלק מנסיכות מולדובה. בשנים הבאות התפתחה כמרכז לתעשיית היער באזור וכמרכז הירידים. בתחילת המאה ה-17 נסיכות מולדובה נכבשה על ידי האימפריה העות'מאנית. ב-1768 האזור נכבש על ידי הצבא הרוסי, וב-1774 על ידי אוסטריה; העיר השתייכה לפלך בוקובינה החדש. בעקבות מלחמת העולם הראשונה והתפוררות הקיסרות האוסטרו-הונגרית (1918) נהפכה העיר לחלק מרומניה, וב-1939 צורפה לברית המועצות כחלק מאוקראינה לאחר הסכם מולוטוב-ריבנטרופ. ב-1941 חזר הצבא הרומני לעיר לפי הסכם עם בעלי בריתם הגרמנים. ב-1944 שוחררה על ידי הצבא האדום. למרות ניסיונות הסובייטיזציה של האזורים המסופחים, העיר שמרה על זהותה האוקראינית עד להכרזת העצמאות של המדינה ב-1991, עם התפרקות ברית המועצות.

הקהילה היהודית[עריכת קוד מקור]

לפני שנת ה'תרי"ד (1854) התיישב בעיירה רבי מנחם מנדל הגר בנו השלישי של רבי חיים הגר מקוסוב, שנשא את בתו של רבי ישראל מרוז'ין, והקים חצר נפרדת. שמו של רבי מנחם מנדל הלך לפניו כאדמו"ר חשוב ומכל חבל בוקובינה התחילו לנהור אליו חסידים. לאחר מותו בשנת ה'תרמ"ה (1884) מילא בנו, רבי ברוך הגר את מקומו. לאחר מותו של רבי ברוך בשנת ה'תרנ"ג (1892) החל בנו רבי ישראל לכהן כאדמו"ר. רבי ישראל פיתח את החצר, ובשנת תרס"ב הקים בעיירה את ישיבת "בית ישראל", בראשות בנו רבי מנחם מנדל. הישיבה נסגרה עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת ה'תרע"ד (1914). גם רבי ישראל עצמו נאלץ לעקור לאורדאה (גרויסוורדיין) אשר במחוז באנאט. לאחר המלחמה, בשנת ה'תרפ"ג, חזר לעיירה אחד מבניו - רבי אליעזר, ופתח אז את ישיבת בית ישראל ודמשק אליעזר, ובראשותה העמיד את רבי דוד צבי שנייבאלג. בתקופה זו למדו בישיבה רבי משה יהושע הגר, לימים האדמו"ר מוויז'ניץ בישראל, והרב ישראל אברהם פורטוגל, לימים האדמו"ר מסקולען בארצות הברית.

במלחמת העולם השנייה גורשו יהודי העיר למחנות בטרנסניסטריה על ידי הצבא הרומני, ורבים מהם הושמדו שם. לאחר המלחמה חזרו לעיר רק עשרות יהודים, והקהילה לא השתקמה. כיום מתגורר בעיר נצר למשפחה יהודית המשמר את הקהילה היהודית, אך אף לא יהודי אחד מתגורר בעיר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

ערך זה הוא קצרמר בנושא אוקראינה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.


קטגוריה:מחוז צ'רנוביץ: עיירות יהודיות קטגוריה:שואת יהודי אוקראינה