טובורג
| נתונים כלליים | |
|---|---|
| מייסדים |
Carl Frederik Tietgen |
| תקופת הפעילות |
1873–הווה (כ־153 שנים) |
| חברת אם |
קרלסברג |
| מדינה |
דנמרק |
| מיקום המטה |
קופנהגן |
| ענפי תעשייה |
תעשיית בישול הבירה |
|
www | |

טובורג היא חברת בירה דנית שנוסדה בשנת 1873 בנמל במחוז הלרופ, מצפון לקופנהגן, דנמרק. מאז 1970 היא חלק מקבוצת קרלסברג. הבירה המוכרת ביותר של החברה היא "טובורג פילזנר" שיוצרה לראשונה בשנת 1880.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הקמת המבשלה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מבשלת טובורג הדנית, הוקמה ב-13 במאי 1873, כאשר קבוצת אנשי עסקים בראשות היהודי הדני, פיליפ ו' היימן, רכשה חלקת אדמה הכוללת נמל באזור הלרופ שבדנמרק. מקור שמה של המבשלה באכסניית טוס (בדנית: Thuesborg), ששכנה באזור המבשלה בסוף המאה ה-17. הקבוצה הקימה את מפעל הייצור הראשון של טובורג, והשתמשה בנמל הפרטי עבור ייצוא של הבירה, בדגש על מדינות דרום אמריקה, שהיו שוק חדש ומבטיח. חזון הייצוא של טובורג נחשב חדשני במיוחד באותה התקופה והיווה פריצת דרך בחשיבה העסקית של מבשלות בירה ביבשת אירופה.
טובורג החלה בשיווק בירה לאגר בהירה לשוק הדני ב-1875, וב-1880 הייתה המבשלה הראשונה לשווק בירה בסגנון פילזנר בדנמרק.

התפתחות המותג
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 1888 השתתפה טובורג בתערוכה הנורדית התעשייתית לחקלאות ולאמנות, והציגה מגדל בצורת בקבוק טובורג בגובה 26 מטרים. הבקבוק הענק, ניצב עד היום בשטח המבשלה הראשונה של טובורג באזור הלרופ, והפקק שבראשו הוא נקודת תצפית על האזור כולו.
בשנת 1900 פרסמה טובורג את הפוסטר "האיש הצמא", שאויר בידי האמן הדני אריק הנינגסן. הפוסטר הודפס לראשונה בנובמבר 1900, והיה מסימני הזיהוי הבולטים של טובורג בגרמניה ובדנמרק לאורך שנים. כתר המלוכה הדני התווסף לסמל המבשלה בשנת 1914, כאשר טובורג נבחרה לספק המשקאות הרשמי של בתי המלוכה בדנמרק.
טובורג במלחמת העולם השנייה
[עריכת קוד מקור | עריכה]במהלך מלחמת העולם השנייה נכבשה דנמרק על ידי צבא גרמניה, ונותרה תחת שליטה נאצית בין השנים 1940–1945.
רבים מעובדי טובורג היו חברים במחתרת הדנית, שפעלה לשחרור דנמרק משליטת גרמניה, ומפעלי טובורג שמשו להסתרה של עשרות יהודים, שהוברחו לשוודיה באמצעות הנמל הפרטי של המבשלה.
טעמי טובורג ברחבי העולם
[עריכת קוד מקור | עריכה]מבשלת טובורג משווקת בירות ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, ב-10 טעמים שונים, ביניהם טובורג ירוק, טובורג אדום, טובורג גולד, טובורג לימון, טובורג טוויסט, טובורג שחור ועוד. הבירות נבדלות זו מזו בטעמן ובאחוזי האלכוהול במשקה[1].
בירת חג המולד
[עריכת קוד מקור | עריכה]בירת חג המולד של טובורג ה-JULEBRYG משווקת במהדורה מוגבלת למשך 10 שבועות בלבד בכל שנה. הבירה המיוחדת הושקה לראשונה בנובמבר 1981, ומאז מושקת בכל שנה ביום השישי הראשון של חודש נובמבר, שזכה לכינוי J-Day.
במסגרת יום ההשקה החגיגי של הבירה מתלבשים עובדי המבשלה בדנמרק בחליפות סנטה קלאוס כחולות ומבלים את היום כולו במשאיות בירה ובכרכרות רתומות לסוסים ברחבי הערים המרכזיות של דנמרק, על מנת להפיץ לראשונה את חביות הבירה באופן רשמי וחגיגי לאלפי בתי עסק ופאבים שהזמינו את הבירה המיוחדת חודשים מראש.
בשל עיצוב התווית של הבירה, המציג פתיתי שלג לבנים על רקע כחול, נודעה הבירה בשם "בירת השלג", ו-J-Day נודע בתור יומו של השלג הראשון.
טובורג בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]בירה "טובורג" יובאה לראשונה לארץ ישראל בשנת 1907, על ידי איש העסקים הנוצרי ג'וזף פסקל אלבינה[2].
בשנת 1973 מבשלת שיכר לאומית, שהיה לה מונופול בתחום ייצור הבירה בישראל, שכרה את שירותי מבשלת "טובורג" לתכנון וביצוע שדרוג של מפעליה[3]. בנוסף החלה במשא ומתן לייצור בירה "טובורג" בישראל[4]. אך לבסוף לא קיבלה החברה את הזיכיון.
ביולי 1981 הודיעה חברת "טמפו משקאות", כי תקים מפעל בירה בחולון, על בסיס ידע שרכשה מחברת "טובורג"[5]. לצורך הקמת מפעל הבירה הוקמה חברה חדשה בשם "טמפו בירה", שגייסה בנובמבר 1981 הון בהנפקת מניות בבורסה לניירות ערך בתל אביב. מפעל הבירה לא הוקם לבסוף והוחלט ב-1983 למזג את "טמפו בירה" וחברת "טמפו משקאות" המקורית שהפכה לחברה ציבורית בשם "טמפו תעשיות בירה"[6]. שנה אחר כך תבעו בעלי המניות של "טמפו בירה" את "טמפו משקאות" לאחר שהמיזוג בוצע לפי שווי שוק נמוך מההון שגויס בהנפקה[7]. בנוסף טענו כי "טמפו בירה" רכשה ציוד ישן מ"טמפו משקאות" עבור מפעל הבירה שמעולם לא הוקם[8]. הקמת מפעל הבירה בחולון החלה לבסוף בספטמבר 1984[9], אך שנה אחר כך רכשה "טמפו" את השליטה בחברת "מבשלת שיכר לאומית"[10][11]. שנה אחר כך רכשה את מלוא הבעלות[12]. ייצור בירה "טובורג" במפעל "טמפו" בחולון החל לבסוף ביוני 1986[13][14]. במקביל החזיקה החברה גם בזיכיון לייצור בירה "באדוויזר" בישראל (שהיה שייך ל"מבשלת שיכר לאומית")[11]. אולם שני הזיכיונות נשללו ממנה בהמשך[15].
בתחילת 1992 קיבלה "החברה המרכזית לייצור משקאות קלים" זיכיון לייצור ושיווק בירה "קרלסברג" ובירה "טובורג" בישראל[16]. תחילה יובא הבירה מדנמרק והחל מ-1995 היא מיוצרת במבשלות בירה ישראל באשקלון. בישראל יוצרה ושווקה תחילה "טובורג רד", כבירה "לאגר" בהירה לאניני טעם עם חוזק של 5.2% אלכוהול[17], שמותג האחות "קרלסברג" שווק כבירה להמונים. בהמשך הושקו גרסאות נוספות של המותג, כולל: "טובורג גרין" עם חוזק של 4.6% אלכוהול[18], טובורג בטעמי פירות[19] ו"טובורג T" בתוספת לימון[20].
בישראל יוצרה ושווקה גרסה ייחודית של "טובורג" כמשקה מאלט, בירה שחורה לא-אלכוהולית. תחילה תחת שם המותג "טובורג מאלט" ואחר כך "מאלט טובורג"[21]. ב-2002 הושקה גם "דיאט מאלט טובורג"[22]. ב-2004 הוחלט לוותר על השימוש בשם "טובורג" ושם המוצר שונה ל"מאלטי" ו"דיאט מאלטי"[23].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]
אתר האינטרנט הרשמי של טובורג- אתר טובורג בישראל
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ↑ ורד שרון-ריבלין, קרלסברג רוצה לגדול עם "טובורג גרין", באתר גלובס, 16 במאי 2000
- ↑ ראה פרסומות מהתקופה:
בירה (שכר) טובורג - רצונך לשתות משקה משיב נפש וערב מאד לחך - שאל בירה של טובורג היותר טובה בכל מיני בירה, השקפה, 17 בספטמבר 1907
בירה (שכר) טובורג, השקפה, 24 בדצמבר 1907 - ↑ חב' "טובורג" תעזור בתכנון מפעלי הבירה, מעריב, 15 במאי 1973
3.5 מיליון ל"י הושקעו במבשלת שכר בנתניה, דבר, 31 במאי 1973 - ↑ תכניות לייצור בירה "טובורג" בישראל, על המשמר, 19 ביולי 1973
- ↑ "טמפו" תשקיע במפעל בירה חדש כ־18 מיליון ד, דבר, 27 ביולי 1981
- ↑ דרור שרביט, "טמפו משקאות" תמוזג ב"טמפו בירה" ותגייס הון, דבר, 9 במאי 1983
- ↑ דוד ליפקין, "טמפו" נתבעת לפצות את "טמפו בירה" ב-10 מיליון דולר, מעריב, 3 בספטמבר 1984
- ↑ יגאל לביב, קבוצה שני לטמפו: איפה בירה טובורג, חדשות, 5 בנובמבר 1984
- ↑ אילן מגט, טמפו החלה בבניית מבשלת־בירה בחולון. בשנה הבאה ייצר המפעל את בירה טובורג הדנית, העיר, 21 בספטמבר 1984
- ↑ מפעלי הבירה הועברו לידי טמפו, חדשות, 1 באוגוסט 1985
עודד שורר, טמפו־בירה מנהלת מו"מ להחזר חובותיה למשקיעים שקנו עבורה את מניות מבשלת שיכר לאומית, מעריב, 26 ביוני 1986 - 1 2 עידו טל, מלחמת יש בירה, כותרת ראשית, 28 במאי 1986
- ↑ עודד שורר, בעל טמפו רכש החלק האמריקני במפעלי הבירה, מעריב, 29 ביוני 1986
- ↑ צחי נגה, מהשבוע הבא: טובורג כחול לבן, חדשות, 23 ביוני 1986
- ↑ מיכל הולמצן, בירה "טובורג" תיוצר בישראל החל בפסח, מעריב, 17 בנובמבר 1985
- ↑ הזיכיון לייבא ולייצר את טוברוג בישראל היה נתון עד עתה בידי חברת טמפו בירה ונשלל ממנה באחרונה על־ידי חברת האם בחו"ל בטענה, שטמפו לא עמדה בתנאי הזיכיון. גם חברת בדווייזר הפסיקה את הזיכיון, שהיה בידי טמפו, חדשות, 10 ביולי 1989
- ↑ נווית זומר, קוקה קולה תקים מפעל לייצור בירה קרלסברג, חדשות, 6 בינואר 1992
- ↑ מבשלות בירה ישראל ממצבת את בירה טובורג באירופה באמצעות מסע פרסום תוצרת ישראל, באתר TheMarker, 19 ביוני 2003
- ↑ זהבה דברת ו-ורד שרון-ריבלין, קרלסברג ישראל משיקה את "טובורג גרין" בהשקעה של כמיליון ד', באתר גלובס, 15 באפריל 1999
ענת ביין, טוברוג גרין תשווק בבקבוקי חצי ליטר, באתר TheMarker, 16 בדצמבר 2001 - ↑ ורד שרון-ריבלין, קרלסברג ישראל תשיק בירה טובורג בטעמי פירות, באתר גלובס, 8 באפריל 2002
- ↑ מבשלות בירה ישראל משיקה את טובורג T בתוספת לימון, באתר גלובס, 22 במאי 2006
- ↑ מיכל שדה, מיצוב חדש לבירה שחורה - מאלט טובורג כמשקה בריא לכל המשפחה, באתר TheMarker, 24 ביולי 2000
- ↑ ענת ביין, מבשלות בירה ישראל משיקה בירה שחורה דיאט, באתר TheMarker, 15 בינואר 2002
- ↑ מבשלות בירה ישראל ומשרד הפרסום פובליסיס אריאלי עלו בקמפיין לבקבוק הבירה השחורה המשפחתי "מאלטי", באתר TheMarker, 9 בנובמבר 2004
מבשלות בירה ישראל יוצאת בקמפיין למותג דיאט מאלטי, באתר הארץ, 16 באוגוסט 2006